Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 16 januari 1988 steeg Children Say van Level 42 naar de negende plaats. Daarmee was de vijfde top 10-hit van album Running In The Family een feit.

Nadat Nirvana in 1991 het iconische album Nevermind uitbracht, kwam de revival van de punkmuziek uit de jaren 70 op gang. Green Day maakte daar in 1994 dankbaar gebruik van. Het album Dookie werd wereldwijd zeer goed ontvangen en tracks als Basket Case en When I Come Around groeiden – ondanks een gebrek aan hitsucces – uit tot klassiekers. Daarna diende de volgende punkband zich aan, te weten The Offspring.

Waar de muziek van Green Day duidelijk popinvloeden bevatte, bleef The Offspring meer bij de grungestijl waar Nirvana groot mee werd. Met die stijl werd de hitsingle Self Esteem tot een groot succes gebracht, getuige de vierde plaats die in 1995 werd bereikt. Dat succes bleek incidenteel te zijn, want van de drie daaropvolgende Top 40-hits Gotta Get Away (1995), Come Out And Play (1995) en All I Want (1997) bereikten geen van allen de bovenste 36.

Reden voor The Offspring om van muziekstijl te veranderen. Met het album Americana kreeg de muziek een comedygehalte en was ze veel commerciëler van aard. Dat bleek begin 1999 een gouden greep, want de eerste single Pretty Fly (For A White Guy) bereikte de eerste plaats in de Top 40. Met opvolger Why Don't You Get A Job? boekte The Offspring met een vijfde plek eveneens een zeer verdienstelijk resultaat.

Daarna nam het succes echter snel af. The Offspring begon weer af te stappen van het commerciële gehalte, maar de fans van het eerste uur hadden zich al tegen de band gekeerd. Desondanks treedt The Offspring nog altijd op.
 
Dit is de Top 40 van 23 januari 1999
 
1. PRETTY FLY (FOR A WHITE GUY) - The Offspring2. BELIEVE - Cher3. BIG BIG WORLD - Emilia4. WESTSIDE - TQ
Terrence Quaites was tussen 1990 en 1995 lid van de R&B-groep Coming Of Age. Met deze formatie scoorde hij in 1992 een bescheiden hitje in thuisland Amerika met Coming Home To Love. Nadat Coming Of Age uit elkaar ging, besloot Quaites om onder zijn initialen TQ een solocarrière te starten. Dat gebeurde in 1999 met het album They Never Saw Me Coming. Niemand zag hem ooit twee top 10-hits scoren van dat album, maar het gebeurde toch. De eerste single Westside bereikte nummer 4 en later dat jaar kwam Bye Bye Baby tot plaats 6.5. WHEN YOU BELIEVE - Mariah Carey & Whitney Houston6. BOOM, BOOM, BOOM, BOOM!! - Vengaboys7. WHEN YOU'RE GONE - Bryan Adams featuring Melanie C.
Het meest succesvolle decennium van Bryan Adams was de jaren 90. De Canadees scoorde al zijn top 10-hits in deze periode. Eén daarvan ((Everything I Do) I Do It For You) voerde een toenmalig recordaantal van elf weken de Top 40 aan, de ander (Summer Of '69) staat in alle allertijdenlijsten in de bovenste regionen genoteerd en verder scoorde Adams in de periode 1993-1995 drie top 3-hits op rij. De laatste grote hit van Bryan Adams was When You're Gone, dat in 1999 de zesde plaats haalde. Het was een duet met Melanie C., destijds zeer succesvol lid van The Spice Girls.8. MIAMI - Will Smith
De Amerikaanse groep The Whispers bereikten met twee singles de Top 40. De één (It's A Love Thing) haalde zelf de top 10 in 1981, de ander (And The Beat Goes On) werd later gebruikt in een sample van een top 10-hit. Will Smith maakte in Miami gebruik van de intro van And The Beat Goes On. Het resultaat was een grotere hit dan het origineel. Miami kwam in 1999 tot plaats 8, terwijl The Whispers niet verder kwamen dan nummer 26 met And The Beat Goes On in 1980. Smith scoorde zijn derde top 10 op solobasis, waarmee het aantal als lid van DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince werd overtroffen.9. I WANT TO SPEND MY LIFETIME LOVING YOU - Tina Arena & Marc Anthony
In 1998 verscheen de film The Mask Of Zorro, die een Oscarnominatie in de wacht sleepte. De soundtrack bevatte onder meer de plaat I Want To Spend My Lifetime Loving You van Tina Arena en Marc Anthony. Tina Arena is een Australische singer-songwriter die in 1995 de single Chains uitbracht. Het werd in Oceanië een grote hit, maar in Nederland bleef Chains steken in de Tipparade. Dat was met I Want To Spend My Lifetime Loving You wel anders, want dit lied stoomde in 1999 door naar plek 4! Marc Anthony was hiermee ook doorgebroken, maar dit succes wist de New Yorker te overtreffen in 2000 met You Sang To Me (nr. 3).10. HET WATER/ SPEELTUIN - Marco Borsato
De comeback van Marco Borsato in de zomer van 1998 was uiterst succesvol, want De Bestemming was zijn eerste nummer 1-hit sinds de singles Dromen Zijn Bedrog en Waarom Nou Jij van het album Marco (1994). Van het album, eveneens De Bestemming geheten, werden Het Water en Speeltuin gezamelijk uitgebracht als tweede single. Deze single kende een uiterst moeizame start en leek vlak na de jaarwisseling 1998/1999 te verdwijnen uit de Top 40, maar twee weken later bereikte San Marco doodleuk de top 10. Het was de elfde top 10-hit voor Borsato.
 
Het Water
 
Speeltuin