Nieuws
Top 40 Classic

20 januari 2007: vierde nummer 1-hit U2

20 januari 2007: vierde nummer 1-hit U2
Top 40 Classic

Op 20 januari 2007 scoorde U2 zijn vierde nummer 1-hit met Window In The Skies. Daarnaast waren remakes van oude tracks populair.

2007 was drie weken oud en het jaar had alweer drie verschillende nummer 1-hits gehad. In week 1 maakte Jan Smit de vijf weken vol met Cupido en in week 2 werd hij van de troon gestoten door Body To Body van XYP. Het Brits-Nederlandse sextet hield het één weekje vol aan kop, waarna het de beurt was aan de legendarische Ierse band U2 om hun vierde nummer 1-hit te scoren met Window In The Skies.

Verder valt op dat remakes van oude tracks veel in de Top 40 te zien zijn. Eric Prydz stond op nummer 4 met een remix van de klassieker Another Brick In The Wall van Pink Floyd, Party All The Time van Eddie Murphy is de Top 40 in geremaket door Sharam en de #2-hit Don't Go van Yazoo werd bewerkt door Starting Rock en Diva Avari. Hun versie is in de Top 40 Classic terug te zien op #34.

Een greep uit de Top 40 van 20 januari 2007

1 (3) WINDOW IN THE SKIES – U2

“Het is het lied dat elke generatie moet zingen. Het is het eeuwige lied. Het gaat over wat mogelijk is, en álles is mogelijk.” Leadzanger Bono wond er in een interview met Hot Press geen doekjes om; hij was apetrots op Window In The Skies en hij had er torenhoge verwachtingen van. Die bleken aanvankelijk meer dan terecht, want op 13 januari 2007 kwam U2 hiermee binnen op nummer 3 en een week later steeg Window In The Skies naar de eerste plaats. Het was de vierde nummer 1-hit voor U2, na Beautiful Day (2000), Elevation (2001) en The Saints Are Coming (2006). Window In The Skies werd evenals The Saints Are Coming (‘duet’ met Green Day) geproduceerd door Rick Rubin, die eerder succesvol samenwerkte met de Red Hot Chili Peppers, de Beastie Boys en Run DMC.

4 (10) PROPER EDUCATION – Eric Prydz vs Floyd

In de herfst van 2004 brak de Zweedse DJ Eric Prydz door met Call On Me, dat werd gebouwd rond een sample van de track Valerie van Steve Winwood. Dat recept herhaalde hij met Proper Education. Dat was een remix van Another Brick In The Wall – Part II van Pink Floyd, dat in januari 1980 de derde plaats bereikte in de Top 40. Datzelfde lukte uiteindelijk met Proper Education 27 jaar later. De bijbehorende videoclip blijft dicht bij het thema van het origineel, met een jonge stuntman die uit school vlucht. Eric Prydz kwam in totaal tot drie Top 40-hits. De derde was Pjanoo, een track zonder sample die tot nummer 4 kwam in 2008.

15 (--) HET HUIS ANUBIS – TITELSONG VAN DE TV-SERIE – Nienke

In 2005 en 2006 was jong Nederland in de ban van de Nickelodeonserie Zoop, die tot twee keer toe zelfs tot de Top 40 reikte. Zoop In Afrika (Djeo Madjula) haalde de 12de plaats in 2005 en Zoop In India (Magisch Avontuur) bleef in 2006 steken op nummer 30. In 2007 had Nickelodeon een nieuwe hitserie te pakken met Het Huis Anubis, dat in de Top 40 het succes van Zoop ruimschoots overtrof. Hoofdrolspeelster Loek Beernink bracht onder haar personage Nienke het themalied van Het Huis Anubis uit op single. Het kwam in de Top 40 Classic binnen op nummer 15 en was twee weken later terug te vinden op de felbegeerde koppositie! Die hegemonie duurde niet langer dan een week en daarna was de hit snel verdwenen. Loek Beernink bracht in de zomer van 2007 onder de artiestennaam Het Huis Anubis het lied Hij uit als opvolger. Die plaat kwam tot nummer 3 in de Top 40.

16 (21) PATT (PARTY ALL THE TIME) – Sharam

Begin 2005 haalde het Israëlische DJ-duo Deep Dish de vijfde plaats met Flashdance. Anderhalf jaar later brachten ze een remake uit van de #8-hit Dreams van Fleetwood Mac uit 1977, met nieuwe vocalen van leadzangeres Stevie Nicks. Het resultaat was een achttiende plek in de Top 40. Later in 2006 gingen de DJ’s Dubfire en Sharam uit elkaar en laatstgenoemde had vervolgens niet veel tijd nodig om solo een hit te scoren. PATT (Party All The Time) was een bewerking van Party All The Time van Eddie Murphy uit 1985. Het origineel haalde de Top 40 niet, maar de bewerking van Sharam wel. De hoogste notering was de zestiende plaats. Het was de enige hit van Sharam.

(22/01/2023)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Teddy Swims - The Door
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Loreen - Is It Love
Details Son Mieux - Tonight
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Dua Lipa - Training Season
Details Antoon - Blindelings
Details Cyril - Stumblin' In
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Rondé - Undecided
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Tate McRae - Greedy
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Calvin Harris & Rag 'n' Bone Man - Lovers In A Past Life
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Di-Rect - My Blood
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor