Top 4: Nederlandstalige hits

- Top 4

Bløf Corry Konings Gers Pardoel Guus Meeuwis Marco Borsato Geike Arnaert
Top 4: Nederlandstalige hits

Zoutelande van Bløf en Geike Arnaert is inmiddels gestegen naar de vijfde plaats in het overzicht van grootste Nederlandstalige hits. Als Zoutelande morgen op nummer 35 of hoger staat, verwerft de hit een plekje in deze top 4. Die kans is best aanwezig, dus kijken we nog snel even hoe de top 4 er nu uitziet.

1 IK NEEM JE MEE- gers pardoel
Sinds 7 april 2012 is Ik Neem Je Mee de grootste Nederlandstalige hit aller tijden. De rapper stootte daarmee Huilen Is Voor Jou Te Laat van Corry en De Rekels van de troon. Dat nummer had bijna 42 jaar lang het record van grootste Nederlandstalige hit in handen gehad. Gers Pardoel is erg trots op zijn record en schuwt niet om zijn prestatie te benoemen in Nederlandse en Vlaamse media. Daar heeft Corry Konings in het verleden dan weer eens haar ergernis over uitgesproken. Leuk detail: sinds 2013 woont Gers Pardoel in dezelfde staat als Corry Konings, zo'n halve kilometer uit elkaar. Datzelfde jaar gaf hij Corry Konings als eerbetoon een cameo als buurvrouw in de videoclip van zijn single #VFD. 

 

2 HUILEN IS VOOR JOU TE LAAT- corry en de rekels
Hoewel Huilen Is Voor Jou De Laat bijna 42 jaar lang de grootste Nederlandstalige Top 40-hit is geweest, heeft het nooit op nummer 1 gestaan. Sterker nog, het kwam nooit hoger dan de vijfde positie. Hun hoge Top 40-score hebben Corry en De Rekels vooral te danken aan de 41 weken dat Huilen Is Voor Jou Te laat in de lijst stond. Dit record werd pas in 2014 verbroken door Happy van Pharrell Williams, dat het maar liefst 49 weken in de Top 40 volhield. Huilen Is Voor Jou Te Laat was de eerste grote hit voor schrijver en producer Pierre Kartner, die later onder de naam Vader Abraham zelf ook talloze hits op zijn naam zette. 

 

3 DROMEN ZIJN BEDROG- marco borsato
In 1995 kwam een ander Nederlandstalig nummer akelig dicht in de buurt bij het toenmalige record van Corry en De Rekels. Dat was Dromen Zijn Bedrog, de eerste Nederlandstalige single van Soundmixshowwinnaar Marco Borsato. Hoewel dat nummer in 1994 wel het record had gepakt van langst op nummer 1 genoteerde hit (12 weken), verzamelde het net iets minder punten dan Huilen Is Voor Jou Te Laat. Het verschil was slechts drie punten. Na ruim achttien jaar heeft Marco zijn record van langste nummer 1-hit in 2013 moeten afstaan aan Balada van Gusttavo Lima. Dat nummer stond dat jaar 13 weken op 1. Inmiddels delen Ed Sheeran en Luis Fonsi & Daddy Yankee feat. Justin Bieber dit record. Hun hits Shape Of You en Despacito stonden in 2017 allebei 15 weken op nummer 1. 

 

4 GEEF MIJ JE ANGST- guus meeuwis
Waarschijnlijk moet Geef Mij Je Angst van Guus Meeuwis volgende week zijn positie in dit top 4'tje afstaan aan Zouteland van Bløf feat. Geike Arnaert. Afgelopen weekend stak dat nummer al de score voorbij van die andere grote hit van Guus: Het Is Een Nacht... (Levenecht). Tot vorige week heeft Guus Meeuwis met deze twee nummers ruim twaalf jaar lang in de top 5 van grootste Nederlandstalige hits gestaan. Zijn enige college die eveneens met twee hits in de top 10 van grootse Nederlandstalige hits staat, is Marco Borsato met Dromen Zijn Bedrog (#3) en Rood (#10). Geef Mij Je Angst is overigens een cover van het gelijknamige nummer van André Hazes, dat in 1984 slechts een klein hitje werd. Hazes had tot enkele weken geleden met Blijf Bij Mij ook een notering in de top 10 van grootste Nederlandstalige hits, totdat Zoutelande - ja, daar is-ie weer - het nummer naar de elfde plaats verwees.