Top 4: Zelf en als componist op 1

- Top 4

Top 4: Zelf en als componist op 1

Een van de auteurs van de nieuwe nummer 1-hit Mi Gente is Mohombi. Die kennen we nog van zijn eigen nummer 1-hit Bumpy Ride uit 2010. Daarmee behoort Mohombi nu tot een klein clubje componisten die zelf op nummer 1 stonden, maar ook een nummer 1-hit schreven voor een collega.

1 GUUS MEEUWIS - TOEN IK JE ZAG- hero
Guus Meeuwis had in 1995 en 1996 zelf al op nummer 1 gestaan met Het Is Een Nacht... (Levensecht) en Per Spoor (Kedeng Kedeng). In 1997 behaalde hij opnieuw de eerste plaats, maar deze keer alleen als componist. Het schreef namelijk samen met Jan Willem Rozeboom de nummer 1-hit Toen Ik Je Zag. Dat nummer was speciaal geschreven voor de film All Stars, waarin het werd gezongen door het personage Hero, vertolkt door Antonie Kamerling. In 2004 nam Guus Meeuwis het nummer zelf op voor zijn verzamelalbum Tien Jaar Levensecht. Deze versie werd ook op single uitgebracht, maar die bereikte niet de Top 40. Meeuwis moest nog even een jaartje wachten voordat hij met de nummer 1-hit Geef Mij Je Angst een indrukwekkende comeback maakte in de hitlijst. 
 
2 FLUITSMA & VAN TIJN - ADEMNOOD- linda, roos & jessica
Voor Fluitsma & Van Tijn is het eigenlijk bijzonderder dat ze überhaupt zelf een nummer 1-hit hebben gescoord, dan dat ze er eentje schreven voor een andere act. De heren zijn namelijk al sinds de jaren 80 actief als producers en componisten. Zo produceerden ze onder meer in de jaren nul de nummer 1-hits van Idolskandidaten Jamai, Jim, Boris, Raffaëla en Nikki. Een decennium eerder scoorden ze zelf een nummer 1-hit met 15 Miljoen Mensen, een nummer dat oorspronkelijk was geschreven voor een televisiereclame voor de Postbank. Twee maanden daarvoor, in december 1995, scoorden Fluitsma & Van Tijn als componisten en producers hun eerste nummer 1-hit met Ademnood van Linda, Roos & Jessica. Dit nummer werd speciaal geschreven voor een speciale televisieuitzending ter gelegenheid van de duizendste aflevering van de soapserie Goede Tijden Slechte Tijden. 

 
3 BRUCE SPRINGSTEEN - FIRE- pointer sisters
Bruce Sprinsteen stond pas in 1981 voor het eerst zelf in de Top 40 met zijn hit The River. Op dat moment was zijn naam in de muziekwereld al lang en breed gevestigd dankzij de succesvolle albums Born To Run en Darkness On The Edge Of Town. Twee jaar voor zijn eigen Top 40-debuut scoorde hij als componist zijn eerste nummer 1-hit. Dat was Fire van The Pointer Sisters. Springsteen had het nummer geschreven nadat hij in mei 1977 een concert van Elvis Presley had bezocht. Het was eigenlijk zijn bedoeling dat Elvis het nummer zou opnemen, maar voordat Elvis het nummer ooit had kunnen horen, overleed hij. Het nummer kwam vervolgens bij Robert Gordon en Link Wray terecht, maar hun uitvoering werd geen hit. De cover van The Pointer Sisters werd dat wel. In 1987 haalde Bruce Springsteen zelf de Top 40 met Fire. Het betrof een live-uitvoering van het nummer uit december 1978. In 1985 had Bruce Springsteen zelf twee nummer 1-hit gescoord met Dancing In The Dark en I'm On Fire. 
 
4 MARIA MCKEE - A GOOD HEART- feargal sharkey
Feargal Sharkey scoorde twee hits in de Nederlandse Top 40: de nummer 1-hit A Good Heart en twee maanden later You Little Thief. A Good Heart was geschreven door Maria McKee en ging over haar verbroken relatie met Benmont Tench, de toetsenist van Tommy Petty and The Heartbreakers. You Little Thief was geschreven door Benmont Tench en ging over - je raadt het al - zijn verbroken relatie met Maria McKee. Op Feargal Sharkeys debuutalbum uit 1985 staan deze twee nummer achter elkaar. Dankzij A Good Heart had de 21-jarige Maria McKee al een nummer 1-hit op zak. Een kleine vijf jaar later scoorde ze haar tweede nummer 1-hit met Show Me Heaven, dat ze zelf zong. Dit nummer was afkomstig van de soundtrack van de racefilm Days Of Thunder met Tom Cruise en Nicole Kidman in de hoofdrollen.