Top 4: World Idol

- Top 4

 Kurt Nilsen Kelly Clarkson Jamai Will Young
Kurt Nilsen

Wie kan zich World Idol nog herinneren? Op in december 2003 namen elf nationale Idolswinnaars het tegen elkaar op in één internationale Idolsfinale in Londen.

Guy Sebastian, die vorige week zijn Top 40-debuut maakte, deed ook mee en eindigde als zevende namens Australië. Vier van zijn World Idol-concurrenten hebben ook ooit in de Top 40 gestaan.

De opzet van World Idol was als volgt. Elf landen waar in 2002 of 2003 een versie van het programma Idols was uitgezonden, vaardigden hun winnaar af naar de internationale finale in Londen. Deze werd opgenomen op 17 december 2003 en een week later wereldwijd uitgezonden. Elke deelnemer zong één liedje en kreeg vervolgens commentaar van de jury. Die bestond uit elf personen: één jurylid namens elk land. Voor Nederland was Henkjan Smits aanwezig. Net als bij de nationale versie van Idols mochten de kijkers thuis via telefoon of sms stemmen op hun favoriete kandidaat. Een week later, op 1 januari 2004 werd de uitslag uitgezonden. De puntentelling was vergelijkbaar met die van het Eurovisiesongfestival. 

1 KURT NILSEN
Vooraf werden de Amerikaanse en de Britse kandidaat, die na hun nationale Idolsoverwinning al enige internationale bekendheid genoten, als de te kloppen favorieten gezien. Uiteindelijk ging de underdog Kurt Nilsen uit Noorwegen er met de winst vandoor. De 25-jarige loodgieter blies de jury omver met zijn vertolking van Beautiful Day van U2. Hij kreeg van de jury echter wel commentaar op zijn uiterlijk. "Je hebt de stem van een engel, maar ziet eruit als een Hobbit," aldus het Australische jurylid Ian Dickson. Ondanks - of misschien juist dankzij - zijn uiterlijk kreeg Kurt van negen landen het maximale aantal van 10 punten, waarmee hij met gland de rest van het deelnemersveld versloeg. Na zijn overwinning scoorde hij een nummer 4-hit in de Top 40 met She's So High. Hij wist echter geen vervolg te gevan aan zijn internationale succes en het bleef bij deze hit. In Nederland dan, want in zijn eigen Noorwegen heeft hij nadien nog verschillende top 10-hits gehad. 

2 KELLY CLARKSON
Van alle deelnemers aan World Idol heeft Kelly Clarkson veruit het meeste Top 40-succes gehad. Op 4 september 2002 won ze het eerste seizoen van American Idol en precies een jaar later scoorde ze haar eerste Top 40-hit met Miss Independent, die de top 10 bereikte. Ze was in Nederland dus al behoorlijk bekend voordat ze op het World Idol-podium verscheen. Kelly Clarkson zong (You Make Me Feel Like) A Natural Woman van Aretha Franklin. Wellicht is het feit dat ze al een bescheiden fanbase had wel van invloed geweest op haar tweede plaats, maar natuurlijk zong ze ook gewoon uitstekend. Zes landen zetten haar op de tweede plaats achter Kurt Nilson, waarmee ze met gemak naar het zilver greep. Belangrijker was dat ze een succesvolle internationale carrière wist uit te bouwen. In Nederland scoorde ze tussen 2003 en 2013 tien hits, waarvan meer dan de helft de top 10 bereikte. Haar hoogtepunt in ons land was de nummer 1-hit Because Of You uit 2006. 

3 WILL YOUNG
Hoewel de Britse Will Young op 9 februari 2002 de allereerste Idol ter wereld werd, was het niet hij, maar de runner-up Gareth Gates die het meeste internationale succes oogstte. In de week na de Nederlandse Idolsfinale steeg zijn single Anyone Of Us (Stupid Mistake) naar de eerste plaats van de Top 40. Wellicht dankzij de Idols-gekte in ons land pakte Will Yound met You And I ook een dikke hit. Terwijl Jamai met zijn winnaarssingle Step Right Up de eerste plaats bezette, steeg deze single van Will naar de derde plaats. In juni scoorde hij nog een bescheiden hitje met zijn vertoking van de José Feliciano-uitvoering van Light My Fire. Het kwam echter niet hoger dan de 35e plaats in ons land. Met dit nummer nam hij ook deel aan World Idol. Het matige succes van dit nummer en het feit dat runner-up Gareth Gates eigenlijk populairder was dan hij, waren wellicht tekenen aan de wand voor de uitslag. Ondanks 8 punten uit Nederland en een positief commentaar van jurylid Henkjan Smits, eindigde hij op een teleurstellende vijfde plaats. 

4 JAMAI
Het kon echter nog teleurstellender. Nederlands trots, Jamai Loman, eindigde namelijk als allerlaatste tijdens World Idol. Zijn vertolking van Sorry Seems To Be The Hardest Wordt van Elton John maakte nauwelijks indruk op de jury en de kijkers. Jamai gaf achteraf te kennen dat hij niet blij was met de keuze van het liedje. Liever had hij een uptempo nummer gezongen in plaats van een ballad, omdat hij daarmee beter zijn talent kon laten zien. Het mocht helaas niet baten. De 17-jarige Jamai werd als enige kandidaat door geen enkel land in de top 5 gezet en eindigde hierdoor roemloos onderaan. Het optreden en de jurycommentaren van Jamais optreden zijn niet op YouTube te vinden. Daarom zie je hieronder zijn optreden uit de derde liveshow van Idols, waar hij voor de eerste keer Sorry Seems To Be The Hardest Word zong. Anderhalve maand later zong hij dit nummer ook tijdens de Idolsfinale op 8 maart. Na World Idol duurde het tien jaar voordat Jamai weer eens de Top 40 haalde. Dat gebeurde op 21 december 2013 met de Avicii-cover Wake Me Up.

(Foto: BSR Agency)