Top 4: vrienden

- Top 4

Top 4: vrienden

De nieuwste hit van Justin Bieber heet Friends. Hij is natuurlijk lang niet de eerste zanger die over vrienden zingt. We nemen een duik in het verleden en werpen een blik op zijn voorgangers.

De grootste hit over vrienden komt uit 1968. Joe Cocker scoorde toen zijn eerste en enige top 10-hit met de Beatlecover With A Little Help From My Friends. Het nummer bereikte de tweede plaats, maar wist niet voorbij de nummer 1-hit Heischi Bumbeidschi van Heintje te komen. Tien jaar later hadden we weer een grote hit over vrienden, om precies te zijn: Guust Flater en de Marsupilami. Deze beiden sprippersonages werden in de jaren 50 bedacht door de Waalse tekenaar André Franquin. Het idee om een lied rond deze twee stripfiguren te maken, kwam van Dennie Christians manager Harry Thomas, die eerder ook het idee voor 't Smurfenlied bedacht. 
 
De enige zanger die een nummer 1-hit wist te scoren met een lied over vrienden is Cliff Richard. Drie weken na zijn songfestivaldeelname bereikte hij de eerste plaats in de Top 40 met Power To All Our Friends. Dat is een beter resultaat dan op het songfestival, want daar strandde hij op de derde plaats achter Anne-Marie David met Tu Te Reconnaîtras en Mocedades met Eres Tu. We sluiten af met Vrienden Voor Het Leven van Jan Smit. Met dat nummer maakte de destijds 19-jarige Jan Smit in 2005 een glorieuze comeback. Tussen 1997 en 1999 had het Volendamse kindsterretje al met zes hits in de Top 40 gestaan. Vrienden Voor Het Leven leidde met succes Jans carrière als volwassen zanger in.
 
1 WITH A LITTLE HELP FROM MY FRIENDS- joe cocker
 
2 GUUST FLATER EN DE MARSUPILAMI - WIJ ZIJN TWEE VRIENDEN- dennie christian
 
3 POWER TO ALL OUR FRIENDS- cliff richard
 
4 VRIENDEN VOOR HET LEVEN- jan smit