Top 4: Too much

- Top 4

Top 4: Too much

"Is it too much to ask?" vraagt Niall Horan in zijn nieuwe Top 40-hit. Zijn geliefde heeft hem verlaten en nu vraagt hij haar of er geen dingen zijn waar zij spijt van heeft. 'Of is dat te veel gevraagd?' Too Much To Ask is de zesde Top 40-hit waarvan de titel begint met 'Too much'.

1 TOO MUCH, TOO LITTLE TOO LATE- johnny mathis & deniece williams
Twee hits uit deze top 4 komen uit 1978. De hoogst genoteerde is Too Much, Too Little, Too Late van Johnny Mathis & Deniece Williams. Dit duet over een stukgelopen relatie bereikte in ons land de derde plaats. Voor beide artiesten was dit nummer de tweede Top 40-hit, maar de destijds 42-jarige Amerikaan Johnny Mathis had in eigen land al meer dan dertig hits op zijn naam staan. Too Much, Too Little, Too Late was voor hem een comeback, want voor het eerst sinds 1963 stond hij weer eens in de top 10. Als klap op de vuurpijl scoorde hij met het nummer zijn eerste en enige nummer 1-hit. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat hij in 1957, één jaar voor de introductie van de Billboard Hot 100, wel een nummer 1-hit had gescoord in de 'Most Played by Jockeys'-hitlijst van Billboard met het nummer Chances Are. 
 
2 TOO MUCH LOVE WILL KILL YOU- brian may
Too Much, Too Little, Too Late scoorde in totaal 401 Top 40-punten. Too Much Love Will Kill You van Brian May moest het met één puntje meer doen. In tegenstelling tot zijn Amerikaanse collega's scoorde hij wel een nummer 1-hit in de Nederlandse Top 40. Daarmee is Brian May het enige lid van Queen dat in ons land solo op nummer 1 heeft gestaan. Freddie Mercury bereikte in 1992 en 1993 twee keer postuum de tweede plaats, met Barcelona en Living On My Own. Too Much Love Will Kill You werd bekend dankzij het Freddie Mercury Tribute Concert, waar Brian May het nummer voor het eerst voor publiek zong. Hierdoor dachten sommige mensen dat het nummer geschreven was voor Freddie Mercury. Brian May had het nummer echter al eind jaren 80 geschreven en het gaat over het niet kunnen kiezen tussen twee geliefden. Hij was zelf verwikkeld in zo'n situatie. Rond de tijd dat hij het nummer schreef, scheidde hij van zijn eerste vrouw Chrissie Mullen, en begon hij een relatie met actrice Anita Dobson, met wie hij nog steeds een koppel vormt. 

 
3 TOO MUCH HEAVEN- bee gees
De tweede 'Too Much'-hit uit 1978 is Too Much Heaven van de Bee Gees. De opbrengsten van die single gingen geheel naar UNICEF. Dit heeft de organisatie in de loop der jaren een bedrag van 11 miljoen dollar opgeleverd. De Bee Gees zongen - nou ja, playbackten - het nummer ook tijden het Music for UNICEF Concert op 9 januari 1979. Tijdens dit concert traden onder andere ook ABBA en Rod Stewart op met respectievelijk Chiquitita en Da Ya Think I'm Sexy? Ook zij doneerden alle royalty's van deze singles aan UNICEF. Het nummer werd al lang voor het UNICEF-concert geschreven en heeft dan ook niets te maken met kinderrechten. Het liefdesliedje begint met de regel 'Nobody gets too much heaven no more'. Wellicht bedoelen de Bee Gees met 'heaven' iets als het ultieme geluk. 
 
4 TOO MUCH TOO YOUNG- the special a.k.a. featuring rico
Een van de bekendste ska-bands in de Top 40 is The Specials. Speciaal voor de ep Too Much Too Young gebruikten ze nog eens hun oude groepsnaam The Special A.K.A. Het titelnummer is een cover van het nagenoeg instrumentale Birth Control van de Jamaicaanse zanger Lloyd Charmers. De meeste tekst van Too Much Too Young is dan ook geschreven door de oprichter van The Specials, Jerry Dammers. Die tekst bleef dicht bij het thema van het originele nummer: geboortebeperking. Terry Hall, de zanger van The Specials, klaagt in het nummer dat veel mensen al op jonge leeftijd vader of moeder worden. Hij vindt dat ze in hun jeugd leuke dingen hadden moeten doen en dat ze nog niet zo veel verantwoordelijkheid op zich moeten nemen. 
 
Too Much Too You haalde in totaal 122 Top 40-punten. Dat is een beetje sneu voor de Spice Girls, want hun single Too Much haalde precies evenveel punten. The Specials bereikten met hun nummer de dertiende plaats, terwijl de Spice Girls op plaats vijftien bleven steken. Daarom ontbreekt de legendarische meidengroep in deze top 4.