Top 4: Silence

- Top 4

Top 4: Silence

Marshmello en Khalid scoren deze week allebei hun eerste hit met het nummer Silence. Khalid is niet de eerste zanger die de stilte bezingt. We zetten de vier grootste silence-hits voor je op een rijtje.

Hoewel stilte in alle talen hetzelfde klinkt, beperken we ons in deze top 4 tot Engelstalige hits met 'silence' in de titel. Anderstalige grote hits over de stilte zijn onder meer Il Silenzio van Nino Rosso et al. en Stilte In De Storm van Jan Smit. 
 
1 SILENCE- delerium featuring sarah mclachln
De grootste silence-hits is van Delerium featuring Sarah McLachlan. Hun nummer Silence bereikte maar liefst drie keer de Top 40, maar wel steeds in een andere remix. Het meeste succes had de Airscape Remix, die rond Kerst 2000 de top 10 bereikte. The Sanctuary Remix van Fade en de Niels Van Gogh vs. Thomas Gold Remix kwamen in respectievelijk 2000 en 2009 allebei niet hoger dan de 31e plaats. Daarmee zijn Delerium en Sarah McLachlan een van de weinige acts die drie keer met een verschillende uitvoering van een nummer in de Top 40 hebben gestaan. 


2 SILENCE IS GOLDEN- the tremeloes
Silence Is Golden was oorspronkelijk een B-kantje van de Amerikaanse groep The Four Seasons. De A-kant Rag Doll had in 1964 de eerste plaats van de Amerikaanse Billboard Hot 100 bereikt. Silence Is Golden werd pas bij het grote publiek bekend dankzij de uitvoering van de Britse groep The Tremeloes uit 1967. In eigen land stonden Silence Is Golden drie weken op nummer 1 en in Nederland werd het een nummer 4-hit. In Amerika bereikte het nummer net niet de top 10. Bob Gaudo van The Four Seasons gaf later toe dat hij de versie van The Tremeloes beter vond dan hun eigen uitvoering. 

3 THE SOUND OF SILENCE- simon & garfunkel
The Sounds Of Silence betekende de doorbraak voor het Amerikaanse folkduo Simon & Garfunkel. Paul Simon schreef het nummer al in 1963 en een jaar later verscheen het op hun debuutalbum Wednesday Morning, 3AM. Het album werd geen succes en het duo ging uit elkaar. De producer van het album kreeg echter in de gaten dat The Sounds Of Silence hier en daar opgepikt werd door radio-dj's. Zonder het aan Simon en Garfunkel te vragen, maakte hij een remix van het nummer, waarbij het elektrische gitaren, een basgitaar en een drumpartij aan het nummer toevoegde. Deze remix werd op single uitgebracht en werd een nummer 1-hit in Amerika. Door dit succes kwam Simon & Garfunkel begin 1966 weer bij elkaar, waarna het in de komende vijf jaar uitgroeide tot het bekendste en succesvolste folkduo aller tijden. 

4 ENJOY THE SILENCE- depeche mode
We sluiten af met Enjoy The Silence van Depeche Mode. Dit was in 1990 de derde en laatste top 10-hit voor de Britse groep. Het nummer bereikte de achtste plaats, net als in Amerika overigens, waar het de grootste hit van de groep werd. Enjoy The Silence heeft een klein Nederlands tintje, omdat de videoclip werd geregisseerd door de bekende Nederlandse fotograaf Anton Corbijn. Hij had eerder al de videoclip van Strangelove voor de band geregisseerd. Corbijn bedacht om zanger Dave Gahan verkleed als koning met een strandstoel door Schotse Hooglanden, de Algarve en de Alpen te laten lopen. In 2017 legde Gahan in een interview uit dat de koning symbool staat van de man die alles bezit, maar niets voelt.