Top 4: Samenwerkingen tussen twee groepen

- Top 4

Top 4: Samenwerkingen tussen twee groepen

De Amerikaanse latinoboyband CNCO scoort deze week zijn eerste Top 40-hit met Reggaetón Lento (Remix). Dat doen ze samen met de Britse meidengroep Little Mix. Een boy- en een girl-band die samen een hit scoren hebben we nog niet eerder gezien in de Top 40. Samenwerkende groepen wel. Vier keer leidde dat zelfs tot een nummer 1-hit.

1 COUNTING CROWS & BLØF- holiday in spain
De grootste hit van een samenwerking tussen twee groepen is Holiday In Spain van Counting Crows & Bløf. Het nummer is oorspronkelijk van Counting Crows en is te vinden op hun album Hard Candy uit 2002. De leden van Bløf zijn al een jaar of tien fan van Counting Crows, maar het initatief om samen een nummer op te nemen, kwam niet van hen. Waarschijnlijk zouden ze het niet eens hebben durven voorstellen. Het idee kwam van Universal, de platenmaatschappij die Counting Crows in Nederland vertegenwoordigt. Universal wil door de samenwerking met Bløf de populariteit van de Amerikaanse groep in Nederland laten groeien. Het idee om van Holiday In Spain een tweetalig nummer te maken komt van Counting Crows-zanger Adam Duritz. Een geheel Engelstalige uitvoering zou volgens hem te weinig aan het origineel toevoegen. Op 8 maart 2004 nam Bløf het nummer Holiday In Spain op in de Wisseloordstudio's in Hilversum, samen met Adam Duritz en gitarist David Immerglück van Counting Crows. Twee dagen later spelen de twee bands het nummer voor het eerst samen live tijdens het concert van Counting Crows in Ahoy. Drie maanden later staat het nummer op de eerste plaats in de Top 40 en is het voor beide groepen de eerste nummer 1-hit in ons land. 
 
2 DE POEMA'S- zij maakt het verschil
Aan de groepsnaam kun je het niet zien, maar de Poema's was een samenwerking tussen Acda & De Munnik en Van Dik Hout. Toen ze in 1999 een top 10-hit scoorden met Mijn Houten Hart, leek het nog even om iets eenmaligs te gaan, maar twee jaar later sloegen De Poema's weer toe met de nummer 1-hit Zij Maakt Het Verschil. Net als bij Mijn Houten Hart werd dat nummer gesoleerd door de drie vocalisten van de twee groepen: Thomas Acda, Paul De Munnik en Martin Buitenhuis. Hoewel De Poema's zelf een hele ontstaansgeschiedenis van de groep hadden verzonnen, die al begon in hun kinderjaren en waar zelfs Paul De Leeuw als achtste Poema bij betrokken was, bracht de samengestelde groep in 2003 zijn eerste en enige echte album uit: Best Of. 
 
3 MOMENTS AND WHATNAUTS- girls
De eerste keer dat twee groepen samen een Top 40-hit scoorden was in 1975. In juni van dat jaar bereikte Girls van Moments and Whatnauts de eerste plaats. Voor beide trio's was Girls het Top 40-debuut, maar in eigen land had ze al verschillende hits gescoord. Over het algemeen bleven dat bescheiden hitjes; alleen Love On A Two-Way Street van The Moments bereikte de Amerikaanse top 3. In eigen land bereikte Girls de hitlijst niet, maar in Europa was wel enthousiasme voor het nummer. Voor The Whatnauts bleef dit het enige Top 40-succes. The Moments scoorden later in 1975 nog een hitje met Dolly My Love en in 1980 nog twee hits onder de naam Ray, Goodman & Brown. 
 
4 U2 AND GREEN DAY- the saints are coming
In de laatste week van de maand augustus 2005 raasde de orkaan Katrina over het zuiden van de Verenigde Staten, waarbij met name de stad New Orleans getroffen werd. Het noodweer veroorzaakte in die stad een enorme overstroming en meer dan duizen mensen vonden de dood. Een jaar na deze vreselijke gebeurtenissen besloten U2 en Green Day samen een benefietsingle op te nemen. De heren namen een cover op van The Saints Are Coming van de Schotse band Skids, afkomstig van hun album Scared To Dance uit 1979. Alle opbrengsten van de single gingen naar Music Rising. Dat goede doel was in 2005 mede door U2-gitarist The Edge opgericht om geld in te zamelen voor muzikanten uit New Orleans die door de natuurramp hun instrumenten verloren hadden. U2 scoorde met het nummer zijn derde nummer 1-hit. Green Day was met zijn vorige twee hits niet verder gekomen dan de 34e plaats en scoorde zijn eerste nummer 1-hit.