Top 4: Muziekstijlen

- Top 4

Top 4: Muziekstijlen

Reggaetonpop is helemaal in. De van oorsprong Puerto Ricaanse muziekstijl leverde dit jaar al nummer 1-hits op voor Luis Fonsi en Daddy Yankee (Despacito) en voor J Balvin en Willy William (Mi Gente). CNCO en Little Mix noemen het beestje gewoon bij naam in hun nieuwe hit Reggaet├│n Lento (wat 'langzame reggaeton' betekent). Wat zijn de vier grootste hits waarin een muziekstijl wordt bezongen?

1 UPTOWN FUNK0 mark ronson feat: bruno mars
Funk ontstond in de jaren 60 uit de soul, r&b en jazz. De bekendste funkartiest in de Top 40 is ongetwijfeld James Brown die in 1966 zijn Top 40-debuut maakte met It's A Man's Man's Man's World. Door de jaren heen is funk een geliefd thema geweest voor Top 40-hits. Denk maar aan hits als Funkin' For Jamaica, Play That Funky Music, Funk It Up en Funkystreet. Maar het grootste funknummer in de Top 40 is Uptown Funk! van Mark Ronson en Bruno Mars. En met die titel is het ook de grootste Top 40-hit met een muziekstijl in de titel. 
 
2 ROCK AND ROLLMUSIC- the beatles
Rock-'n-roll is in de jaren 50 ontstaan en zorgde meteen voor een revolutie in de muziekwereld. Het zorgde er in snel tempo voor dat de crooners, die begin jaren 50 nog erg populair waren, al gauw ouderwets gevonden werden. Dankzij de rock-'n-roll kwam er ruimte voor nieuwe sterren, zoals Elvis Presley, Little Richard en Chuck Berry. Die laatste schreef het nummer Rock And Roll Music, dat in 1965 als dubbele A-kant van No Reply een nummer 1-hit werd voor The Beatles. Ook in titels van latere Top 40-hits keerde de rock-'n'-terug. Zo scoorden Champagne, Joan Jett & The Blackheart en Amy Macdonald respectievelijk top 3-hits met Rock And Roll Star, I Love Rock 'n Roll en Mr Rock & Roll. 
 
3 MAMBO NO.5 (A LITTLE BIT OF...)- lou bega
Voor de ontstaansgeschiedenis van de de mambo moeten naar het Cuba van de jaren 40. Hoewel de term 'mambo' ook al voor die tijd gebruikt werd, kreeg de muziekstijl rond die tijd zijn definitieve vorm. Dat was met name dankzij de 'King of the mambo' Pérez Prado die de bestaande mambo met Amerikaanse bigbandmuziek vermengde. Niet geheel toevallig is Pérez Prado ook de componist van Mambo No.5. Hij schreef de muziek al in 1949, maar die werd pas vijftig jaar later dankzij Lou Bega een grote Europese hit. Door dit succes kwamen er in 1999 nog meer mambohits in de Top 40: (Mucho Mambo) Sway van Shaft en de Mambo No.5-cover Mambo Nr. 6 van Ome Henk. 

 
4 DANZA KUDURO- lucenzo feat don omar
De laatste muziekstijl uit deze top 4 ken je waarschijnlijk alleen dankzij de zomerse nummer 1-hit Danza Kuduro van Lucenzo feat Don Omar uit 2011. Kuduro ontstond eind jaren 80 in de Angolese hoofdstad Luanda en is een soort dancemuziek die haar oorsprong vindt in Caribische muziekstijlen als zouk en soca en traditionele Angolese sembamuziek. Kuduro wordt meestal in het Portugees gezongen; Angola is een voormalige Portugese kolonie. Zodoende is het niet heel vreemd dat Lucenzo bij de stijl uitkwam. Hij heeft namelijk Portugese wortels. Oorspronkelijk schreef Lucenzo Danza Kuduro als Vem Dançar Kuduro in het Portugees, maar door de bijdrage van de Spaanstalige Don Omar werd het een tweetalig nummer.