Top 4: Los van meidengroep

- Top 4

Top 4: Los van meidengroep

Camila Cabello scoorde afgelopen weekend haar vierde Top 40-hit met Havana. Daarmee heeft ze nu één hit meer dan de meidengroep waarin zij haar Top 40-carrière begon: Fifth Harmony. Met die groep scoorde ze namelijk maar drie hits en na haar vertrek heeft Fifth Harmony nog niet als kwartet in de Top 40 gestaan. Welke zangeressen hebben zich nog meer los weten te zingen uit een meidengroep?

1 BEYONCÉ
15 hits met Destiny's Child en 23 solohits
De succesvolste zangeres die afkomstig is uit een meidengroep, is zonder twijfel Beyoncé. Zij stond in 1998 voor het eerst in de Top 40 met No No No als lid van Destiny's Child. En dat is dan weer de succesvolste meidengroep uit de Top 40-geschiedenis. Destiny's Child stond tussen 1998 en 2005 met 15 hits in de Top 40. De teller van Beyoncé staat op 23 hits. Haar solocarrière begon in de Top 40 met Work It Out, een bescheiden hitje uit 2002, dankzij de Austin Powersfilm Goldmember, waarin Beyoncé de vrouwelijke hoofdrol speelde. Niet alleen Beyoncé, maar ook Kelly Rowland van Destiny's Child had een succesvolle solocarrière. Zij scoorde echter maar acht hits en voor een plek in dit lijstje had ze er minstens twee keer zo veel moeten scoren. 
 
2 DIANA ROSS
14 hits met The Supremes en 19 solohits
Diana Ross staat met 24 verschillende hits in het Hitdossier en toch vermelden we hierboven dat ze maar 19 solohits heeft. Hoe kan dat? Simpel. Ze scoorde vijf hits als Diana Ross & The Supremes. Die tellen wel als hits van Diana Ross, maar het zijn natuurlijk geen echte solohits. The Supremes scoorden 14 hits tussen 1965 en 1970. Na haar vertrek uit de groep scoorden The Supremes zonder Diana Ross nog één hit met River Deep Mountain High in 1971, een samenwerking met The Four Tops. Op de re-entry van Reflections uit 1989 was Diana Ross uiteraard wel weer te horen, omdat het een oude opname betrof. Diana's scoorde haar eerste solohit in 1971 met I'm Still Waiting, dat niet hoger kwam dan de 36e plaats. In de jaren 80 maakte ze dat ruimschoots goed met top 3-hits als Upside Down, My Old Piano en Why Do Fools Fall In Love. In totaal stond ze tussen 1971 en 1993 met 19 hits zonder The Supremes in de lijst. 
 
3 EVA SIMONS
3 hits met Raffish en 5 solohits
Ook in Nederland kennen we zangeressen die in een meidengroep begonnen, maar solo meer hits scoorden. Hierbij rekenen we Patricia Paay overigens niet mee. Zij scoorde weliswaar meer solo-hits dan haar groep The Star Sisters, maar aangezien Patricia Paay pas met die groep begon ná haar solocarrière, laten we haar buiten beschouwing. De volgende zangeres op de lijst is Eva Simons. Zij nam in 2004 deel aan de talentenjacht Popstars - The Rivals, waaruit de meidengroep Raffish voortvloeide. Daarvoor had ze overigens ook al in de meidengroep Rebel Rebel gezeten, maar die kwam niet verder dan een Tipparadenotering in 1999. Raffish begon haar carrière met de nummer 1-hit Plaything, maar de groep wist het succes niet vol te houden. De opvolgers Thursday's Child en Let Go kwamen allebei niet verder dan de 38e plaats. In november 2005, nog geen jaar na het debuut van de groep, besloot Eva Simons om de groep te verlaten. Twee maanden later hielde ook de andere vier meiden ermee op en was Raffish geschiedenis. Eva werkte ondertussen rustig aan haar solocarrière en in 2009 scoorde ze dan eindelijk haar eerste Top 40-hit met Silly Boy. Dat was een bijzondere track, want aanvankelijk dacht met dat het om een uitgelekt nummer van Rihanna ging. In totaal scoorde Eva tussen 2009 en 2015 vijf solohits en dan tellen we de nummer 1-hit This Is Love van Will.I.Am niet eens mee. Ondanks dat zij hiervoor geen hoes-credit kreeg, is zij prominent op deze single te horen. 
 
4 SHARON DOORSON
3 hits met Raffish en 5 solohits
Naast Eva Simons bestond Raffish uit Esri Dijkstra, Lianne van Groen, Nora Dalal en Sharon Doorson. Dat in Raffish heel wat talent en ambitie verzameld was bewijst ook Sharon Doorson, want net als Eva stond zij na het uiteenvallen van Raffish met vijf hits in de Top 40. Haar solocarrière kreeg een opleving na haar deelname aan het tweede seizoen van The Voice Of Holland, waaraan overigens ook Nora Dalal deelnam. Sharon strandde in de halve finale, maar wist uiteindelijk meer Top 40-hits op haar naam te schrijven dan alle andere deelnemers aan dat seizoen. Tussen 2012 en 2015 scoorde ze vijf hits, waarvan haar debuuthit Fail In Love het succesvolste was.