Top 4: Limburgers

- Top 4

 Pussycat
Top 4: Limburgers

In de ranglijst van succesvolste artiesten passeren Lucas & Steve deze week jaren 70-groep The Walkers. Beide acts zijn afkomstig uit de Limburgse hoofdstad Maastricht. In het lijstje van succesvolste Limburgse acts zijn Lucas & Steve inmiddels opgeklommen tot de vijfde plaats. Dat betekent dat er nog vier Limburgse acts boven hen staan.

Bij Limburgse acts denk je misschien eerst aan Rowwen Hèze en De Nachroave, die in de jaren 90 veel succes hadden met dialecthits. Zij staan in de Limburgse lijst echter pas op respectievelijk de dertiende en de elfde plaats. En de bekende Maastrichtse stehgeiger André Rieu komt niet hoger dan nummer 7. De artiesten in de top 4 moet je gaan zoeken in de categorieën schlager, nederpop en zelfs country. 
 
1 PUSSYCAT, 2692 punten
De succesvolste Limburgse act is sinds 18 april 1981 de Brunssumse formatie Pussycat. Op die dag scoorde de groep zijn twaalfde Top 40-hit met Then The Music Stopped en overtrof Pussycat de Top 40-score van Heintje, die tot dat moment lijstaanvoerder was. Pussycat is natuurlijk het meest bekend van hun debuuthit Mississippi uit 1975, die ook meteen hun grootste hit werd. In 1976 baarde de groep bovendien opzien door met dat nummer als eerste Nederlandse groep een nummer 1-hit te scoren in Engeland. 
 
2 HEINTJE, 2313 punten
Heintje, de nachtegaal van Bleijerheide staat na al die jaren nog steeds op nummer 2 in dit overzicht. Bleijerheide is een wijk in Kerkrade, vlak tegen de Duitse grens. Heintjes Top 40-carrière begon in oktober 1967 met de Nederlandstalige single Mama. Zijn grootste successen kwamen echter pas met zijn Duitstalige repertoire. Niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland. Daar was hij zelfs zo succesvol dat hij tussen 1968 en 1971 in een zestal bioscoopfilms mocht spelen, waarvan drie keer een hoofdrol als zichzelf. In die films moest de jonge zanger natuurlijk ook zijn vocale kwaliteiten laten horen. Zijn twee Nederlandse nummer 1-hits Ich Bau' Dir Ein Schloss en Heidschi Bumbeidschi, beide uit 1968, komen ook in deze films voorbij. 
 
3 VOLUMIA, 1236 punten
Bij Volumia! denk je misschien niet meteen aan Limburg. Niet verwonderlijk, want bij zanger Xander De Buisonjé is geen greintje Limburgs accent te bespeuren. Hij groeide op in het Brabantse dorp Son, ten noorden van Eindhoven. Begin jaren 90 verhuisde hij naar Limburg om te gaan studeren aan de Hoge Hotelschool in Maastricht. Daar werd hij gevraagd om zanger te worden van de Heerlense coverband Volumia!, die in 1992 was opgericht door leden van studentenvereniging Volupia. Ondanks de herkomst van de zanger is Volumia! dus wel degelijk een Limburgse groep. Eind 1997 maakte de groep zijn Top 40-debuut met het bescheiden hitje Het Is Over. Een halfjaar later zou de groep definitief zijn naam vestigen met de hit Afscheid, gevolgd door de opvolger Hou Me Vast, afkomstig uit de film Het 14e Kippetje met Antonie Kamerling en Thekla Reuten. 
 
4 BENNY NEYMAN, 1212 punten
Lucas & Steve hebben met hun twee hits Summer On You en Up Till Dawn (On The Move) inmiddels 1154 punten vergaard. Het duo moet nog 59 punten halen om de nummer 4 in de Limburgse ranglijst in te halen. Aangezien Up Till Dawn nog stevig in de top 20 staat, is het niet onmogelijk dat Benny Neyman over een maandje naar de vijfde plaats wordt verwezen. Als dat gebeurt, zijn Lucas & Steve meteen ook de succesvolse act uit Maastricht. Dat is namelijk ook de geboorteplaats van Benny Neyman, die tussen 1980 en 1997 elf Top 40-hits op zijn naam schreef. Zijn bekendste hits, zoals Ik Weet Niet Hoe en Vrijgezel, komen uit de vroege jaren 80, maar in 1985 werd zijn carrière bekroond met een nummer 1-hit. Op 24 augustus van dat jaar voerde zijn hit Waarom Fluister Ik Je Naam Nog één weekje de lijst der lijsten aan.