Top 4: liedje van wie?

- Top 4

Top 4: liedje van wie?

Over de nieuwe hit van Rita Ora bestaat geen twijfel... die js van jou. Tenminste, dat is de titel van de nieuwste hit van Rita Ora. Wiens liedjes hebben er nog meer in de Top 40 gestaan en over wie gaan ze?

1 DAVID'S SONG (WHO'LL COME WITH ME)- the kelly family
In januari 1980 scoorde The Kelly Family een nummer 2-hit met David's Song. Maar wie was die David eigenlijk? David's Song werd een hit dankzij de 13-delige jeugdserie Ontvoering, die de VARA tussen 6 oktober en 29 december 1979 uitzond. De serie was een verfilming van het boek Kidnapped uit 1886 van de Schotse schrijver Robert Louis Stevenson (1850-1894). De serie en het boek gaan over de avonturen van de 17-jarige weesjongen David Balfour en spelen zich af in het 18e-eeuwse Schotland. Aan het begin en het eind van elke aflevering was een instrumentaal stuk muziek te horen met als titel David's Song, geschreven door de Roemeens-Franse componist Vladimir Cosma. Dan Kelly schreef een Engelse tekst op de muziek en nam het nummer op met zijn talrijke gezin The Kelly Family. David's Song gaat dus in feite over het fictieve romanpersonage David Balfour.

 
2 OUR SONG- guys 'n' dolls
De Guys 'n' Dolls laten er geen twijfel over bestaan van wie hun top 10-hit Our Song is. En toch was het liedje niet helemaal van henzelf alleen. De (inmiddels) vierkoppige groep schreef het nummer namelijk samen met hun Nederlandse producer Gerard Stellaard, die ook meeschreef aan de minder succesvolle opvolger Love Lost In A Day.

 
3 YOUR SONG- elton john
Elton Johns eerste top 10-hit uit 1971 is getiteld Your Song. De tekst werd in 1967 geschreven door zijn vaste tekstschrijver Bernie Taupin, die toen 17 jaar was. Volgens Elton John gaat de tekst niet over een specifiek iemand en Bernie Taupin heeft zich er nooit uitgelaten over of hij iemand in gedachten had bij het schrijven van dit nummer. Tot nader order is Your Song dus gewoon 'jouw' lied.

 
4 SANDY'S SONG- anita meyer
In 1983 scoorde Anita Meyer een bescheiden hit met Sandy's Song. Het nummer is een cover van het gelijknamige nummer van Dolly Parton van haar album Great Balls Of Fire uit 1979. Sandy's Song is een eerbetoon aan Sandy Gallin (echte naam: Albert Gallin), die anderhalve maand geleden op 76-jarige leeftijd overleed. Sandy was sinds 1976 Dolly's manager en ook op persoonlijk vlak raakten de twee goed bevriend. In het lied hemelt Dolly Sandy op en benoemt ze wat hij voor haar betekent. Sandy was tijdens zijn leven ook betrokken bij de carrières van andere grote sterren, waaronder Michael Jackson, Mariah Carey, Cher, Barbra Streisand, Neil Diamond en Olivia Newton-John. In de Verenigde Staten werd Sandy's Song niet op single uitgebracht, maar dankzij de cover van Anita Meyer kreeg de ode aan Sandy Gallin in Nederland toch bekendheid.