Top 4: Jongste Nederlandse vrouwen op 1

- Top 4

Het huis anubis Candy Dulfer Ninthe Wilma
Nienke 2008

Vandaag is Davina Michelle jarig. Ze wordt 23 jaar. Dat is nog heel jong, maar ze is zeker niet de jongste Nederlandse die een nummer 1-hit weet te pakken. Vier Nederlandse meisjes scoorden al een nummer 1-hit vóór hun 21e verjaardag.

1 Wilma
14 jaar in 1971

De jongste Nederlandse zangeres die de eerste plaats in de Top 40 heeft bereikt, is Wilma Landkroon. Dit deed ze in 1971 op 14-jarige leeftijd met het nummer Zou Het Erg Zijn Lieve Opa, een duet met Vader Abraham. In de hele Top 40-geschiedenis is slechts één meisje geweest dat nog jonger was toen ze naar nummer 1 steeg. Dat was de destijds 9-jarige Joy Gruttman, het meisje dat Schnappi Das Kleine Krokodil had ingezongen. Wilma Landkroon is het enige meisje uit deze top 4 die voor haar nummer 1-hit al eerder in de Top 40 had gestaan. Het Twentse zangeresje maakte al in 1968 op 11-jarige leeftijd haar hitparadedebuut met Heintje (Baue Ein Schloss Für Mich). Daarna volgden nog enkele bescheiden hits als Een Klomp Met Een Zeiltje, 80 Rode Rozen en 'n Suikerspin.

2 Ninthe
19 jaar in 2004

Ninthe werd in 2003 benaderd door Baas B of zij mee zou willen zingen op het debuutalbum van Lange Frans & Baas B: Supervisie. Baas B kende Ninthe nog van school en bovendien was zij bevriend met de jongere zus van Baas B. De Amsterdamse zangeres is te horen op twee tracks van het album: Ver Van Je Bed-Show en Zinloos. Dat laatste nummer werd eind 2004 uitgebracht als de opvolger van de single Moppie en werd de eerste nummer 1-hit voor de rappers. En voor de 19-jarige Ninthe ook natuurlijk. Na haar nummer 1-hit deed ze mee aan De Grote Prijs Van Nederland en TMF Kweekvijver. Het heeft niet geleid tot het gehoopte succes. In 2006 scoorde ze nog een klein hitje met Thank You, maar daarna bleef het rustig rond Ninthe. Vorig jaar is ze afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en inmiddels is ze werkzaam als grafisch ontwerper.

3 Candy Dulfer
20 jaar in 1989

Als je vader actief is in de muziek, vergroot dat je kans om op jonge leeftijd een nummer 1-hit te scoren. Dat was bij Ninthe het geval, maar ook bij Candy Dulfer. Zij is de dochter van Hans Dulfer, die net als zij saxofonist is en in de jaren 70 tweemaal in de Tipparade heeft gestaan met het nummer Red, Red Libanon. Maar toch. Candy Dulfer heeft er hard voor gewerkt om te bereiken wat ze bereikt heeft. Op 11-jarige leeftijd speelde ze al mee op de lp I Didn't Ask van haar vaders band Dulfer & De Perikels en mocht ze af en toe een solo spelen bij de groep. Tegen de tijd dat ze 14 was, had muziekminnend Nederland haar talent allang opgemerkt en stond ze - al dan niet samen met haar vader - met regelmaat in de krant. Op haar zeventiende stond ze in het voorprogramma van Madonna in De Kuip en een jaar later speelde ze samen met Prince. Misschien kun je bij Candy juist beter zeggen dat ze pás haar eerste nummer 1-hit op haar twintigste scoorde. Dat deed ze overigens samen met David A. Stewart met het nummer Lily Was Here, dat hij geschreven had voor de Nederlandse film De Kassière.

4 Nienke
20 jaar in 2007

Actrice Loek Beernink was bijna 21 jaar toen ze de eerste plaats bereikte met de titelsong van Het Huis Anubis. In deze Studio 100-serie vertolkte zij de rol van de 16-jarige Nienke Martens, een verlegen meisje dat in het internaat Het Huis Anubis komt wonen. Al gauw komt ze erachter dat het huis een heel mysterie met zich meedraagt, dat ze samen met haar medebewoners probeert te ontsluieren. Deze zoektocht is ook het onderwerp van de songtekst van haar nummer 1-hit. Met de opvolger van deze hit bereikte Nienke eveneens de top 3. De single Hij gaat over de verliefdheid die ze koestert voor haar huisgenoot Fabian. Nienke is het enige meisje in deze top 4 die de eerste plaats helemaal solo bereikte. De andere drie hadden allemaal de medewerking van een of meerdere mannen nodig.

(Foto: BSR Agency)