Top 4: Hoofdsteden

- Top 4

Top 4: Hoofdsteden

Camila Cabello scoort deze week haar vierde Top 40-hit met Havana. In dit nummer zingt ze over de Cubaanse hoofdstad, waar ze twintig jaar geleden geboren werd. In het verleden troffen we al vaker hoofdsteden aan in de gedaante van een Top 40-hit. We maken er een top 4'tje van.

1 BUDAPEST- george ezra
De succesvolste hoofdstad in de Top 40 is Budapest. In 2014 scoorde de Britse George Ezra met dit nummer zijn enige Top 40-hit. In april van dat jaar bereikte het nummer de derde plaats. Eigenlijk gaat Budapest helemaal niet over de Hongaarse hoofdstad. 'My house in Budepest' wordt in de songtekst alleen genoemd als een van de dingen die de zanger zou willen opgeven voor zijn geliefde. 

2 PARIJS- kenny b
Een jaar na Budapest stond er weer een Europese hoofdstad in de top 3. In april 2015 was het de beurt aan Parijs van Kenny B. In dit nummer bezingt hij een romantische ontmoeting met een meisje dat ook Nederlands blijkt. Eigenlijk zou Parijs ook op de derde plaats in deze top 4 horen in de hoedanigheid van Paris van The Chainsmokers, maar omdat we andere hoofdsteden ook een kans willen geven, slaan we die even over. 
 
3 SANTA DOMINGO- wanda jackson
Tijd voor een oldie: Santo Domingo van Wanda Jackson uit 1965. Santo Domingo is de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek en met zijn 1 miljoen inwoners de grootste stad van alle Caraïbische eilanden. Het lied gaat over een schoenenpoetser, een muzikant en havenarbeider die naar Chicago verhuizen om rijk te worden. Ze worden wel rijk, maar niet gelukkig en 's avond verlangen ze terug naar Santo Domingo. Ten tijde van deze Top 40-hit was Santo Domingo overigens vaak in het nieuws. In de Dominicaanse hoofstad woedde in de lente en zomer van 1965 namelijk een hevige burgeroorlog, waarbij bijna 3000 Dominicanen om het leven kwamen. 

 
4 VIENNA- ultravox
We sluiten af met de nummer 1-hit Vienna van Ultravox. Vienna is de Engelse naam van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Aanvankelijk verklaarde zanger Midge Ure in een interview dat hij bij het schrijven geïnspireerd was door The Third Man, een film uit 1949 die zich afspeelt in Wenen. De mysterieuze videoclip van Vienna eeft ook wat weg van de stijl van die film. Later zei Ure echter dat dat niet waar was en dat het nummer in feite gewoon gaat over een vakantieliefde, maar dan wel in donkere en onheilspellende sfeer.