Top 4: Helften van duo's

- Top 4

Top 4: Helften van duo`s

Macklemore stond tussen 2013 en 2015 al vier keer in de Top 40, samen met zijn vaste muzikale partner Ryan Lewis. Deze week staat hij met zijn hit Glorious voor het eerst zonder Ryan Lewis in de lijst. In de Top 40-geschiedenis hebben we al verschillende succesvolle artiesten gezien die hun carrière begonnen in een duo. Zou Macklemore zich over een paar jaar aan de volgende vier grootheden kunnen meten?

1 GEORGE MICHAEL / WHAM!
De succesvolste zanger die zijn carrière begon als helft van een duo is George Michael. In december scoorde hij samen met Andrew Ridgely als Wham! zijn eerste Top 40-hit met Young Guns (Go For It). Minder dan twee jaar later was zijn eerste solohit al een feit. Careless Whisper haalde in september 1984 de eerste plaats van de Top 40. Een dikke maand daarvoor had hij als lid van Wham! zijn eerste nummer 1-hit gescoord met Wake Me Up Before You Go-Go. In 1986, rond de tijd dat George Michael zijn tweede solohit scoorde met A Different Corner, werd bekend dat Wham! uit elkaar zou gaan. Na de split van Wham! had George Michael een uiterst succesvolle solocarrière met nog veertien top 10-hits waarvan er vier de eerste plaats bereikten. Voor Andrew Ridgeley bleef het bij één Tipparadenotering: Shake uit 1990. 

2 TINA TURNER / IKE & TINA TURNER
Toen de 44-jarige Tina Turner in december 1983 haar eerste solohit in de Top 40 scoorde, had ze al een tumultueus leven achter de rug. In 1960 begon ze samen met haar vriend Ike het duo Ike & Tina Turner. Twee jaar later traden ze in het huwelijk. Tussen 1966 en 1978 scoorde het zingende echtpaar zes Top 40-hits, waaronder River Deep-Mountain High, Proud Mary en een heruitgave van Nutbush City Limits. Wat niemand destijds in de gaten had, was dat achter het succes een verhaal van huiselijk geweld schuilging, dat samenhing met Ikes drugsverslaving. In 1976 verliet ze na een gewelddadige ruzie haar echtgenoot. Aanvankelijk wilde haar solocarrière niet van de grond komen en leefde ze van een uitkering. Pas met het album Private Dancer uit 1984, dat vijf Top 40-hits oplevert, keert het tij. Haar grootste hit scoorde ze met Tonight, een duet met David Bowie. In 1989 bereikte ze met dat nummer de eerste plaats. 

 
3 CHER / SONNY & CHER
Ike & Tina Turner was niet het enige zingende echtpaar, waarvan de vrouw een succesvolle solocarrière had. Dat geldt ook voor Sonny & Cher. In augustus 1965 maakten Sonny & Cher hun Top 40-debuut met I Got You Babe. Later dat jaar scoorde beide echtelieden ook een solohit: Sonny met Laught At Me (#26) en Cher met All I Really Want To Do (#15). Voor Sonny bleef het bij die ene hit, maar Cher  had nog veel meer in haar mars. Tussen 1965 en 1974 scoorde ze vijf Top 40-hits, waarvan de nummer 2-hit Sunny uit 1966 de grootste was. Een jaar later scheidde Cher van haar echtgenoot. Veertien jaar later, in 1989, maakte de inmiddels 43-jarige zangeres haar comeback met If I Could Turn Back Time, waarna nog zes hits zouden volgen. Het meeste succes oogstte ze met haar nummer 1-hit Believe uit 1998. 

 
4 WILL SMITH / DJ JAZZY JEFF & THE FRESH PRINCE
In 1986 brachten DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince, bestaande uit dj Jeff Townes en rapper Will Smith, hun eerste single uit. Hoewel het duo in Europa in de jaren 80 nog niet erg bekend was, had het duo in 1989 al zijn eerste Grammy Award verzilverd voor beste rapnummer met Parents Just Don't Understand. Bij ons kwam de grote doorbraak pas in de zomer van 1991 met de single Summertime. In het weekend dat Summertime zijn hoogste notering bereikte, zond RTL 4 de eerste aflevering uit van The Fresh Prince Of Bel Air. In deze Amerikaanse sitcom moet de jonge rapper The Fresh Prince bij zijn oom en tante gaan wonen in de chique wijk Bel-Air in Los Angeles. De serie werd een groot succes en er werden zes seizoen van gemaakt. Dat had natuurlijk ook invloed op het succes van DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince. De begintune van de serie bereikte in oktober 1992 de derde plaats van de Top 40 en werd daarmee de grootste hit van het duo. Door de serie deed Will Smith ervaring op als acteur en dat legde hem geen windeieren. Sinds 1992 speelde hij grote rollen in meer dan vijfentwintig films. In 1997 maakte Smith zijn Top 40-debuut met de nummer 2-hit Men In Black, afkomstig uit de gelijknamige film. Daarna scoorde hij nog zeven solohits, waaronder de top 5-hits Wild Wild West (1999) en Switch (2005).