Top 4: Glorie

- Top 4

Top 4: Glorie

Op nummer 34 komen deze week Macklemore en Skylar Grey de Top 40 binnen met hun nummer Glorious. In het verleden bereikten al vaker 'glorieuze' nummers de Top 40. We zetten de succesvolste vier op een rijtje.

In deze top 4 kijken we alleen naar hits waarin het woord 'glory' of 'glorious' voorkomt in de titel. Daarom ontbreekt The Battle Hymn Of The Republic dat Andy Williams in 1968 de top 3 in zong. Die titel zegt je misschien niets, maar bij de tekst "Glory, glory, hallelujah!" gaat wellicht toch een belletje rinkelen. Zodoende is de glorieuze aanvoerder van deze lijst niet Andy Williams, maar Jon Bon Jovi. 
 
1 BLAZE OF GLORY- jon bon jovi
De zanger van Bon Jovi scoorde in 1990 zijn eerste solohit met Blaze Of Glory, dat hij speciaal schreef voor de westernfilm Young Guns II: Blaze Of Glory. Het nummer werd genomineerd voor de Oscar voor beste filmlied, maar die glorie ging aan Jons neus voorbij. Die prijs ging dat jaar naar Sooner Or Later van Madonna uit de film Dick Tracy. 
 
2 GLORY DAYS- bruce springsteen
Misschien nog wel bekender is het nummer Glory Days van Bruce Springsteen uit 1985. Het nummer is afkomstig van diens legendarische album Born In The U.S.A., dat al eerder de top 10-hits Dancing In The Dark, I'm On Fire en Born In The U.S.A. had voortgebracht. Glory Days kwam niet verder dan de zeventiende plaats, maar heeft door de jaren heen toch een plek veroverd in ons collectief geheugen. In het nummer blikt The Boss terug op zijn middelbareschooltijd, die hij zijn 'glory days' noemt. In het boekje van zijn Greastest Hits-cd schreef Springsteen over het nummer: "Het eerste couplet is echt gebeurd, het tweede couplet is grotendeels gebeurd en het derde couplet gebeurt natuurlijk nu." 

 
3 GLORY OF LOVE- peter cetera
Niet alleen Blaze Of Glory, maar ook Glory Of Love van Peter Cetera is afkomstig uit een film. Het was het thema uit The Karate Kid Part II uit 1986. Volgens de voormalig Chicago-zanger had hij het nummer eigenlijk geschreven voor de film Rocky IV. De producers van die film vonden het nummer niet goed en wezen het af. Twee weken later zagen de producers van The Karate Kid Part II wel het potentieel van het nummer in. Net als Blaze Of Glory bereikte Glory Of Love de eerste plaats van de Amerikaanse Billboard Hot 100 en werd het nummer genomineerd voor een Oscar. Peter Cetera moest het echter afleggen tegen Take My Breath Away van Berlin uit Top Gun. Pas in 2015 won er voor het eerst een Glory-nummer de Oscar voor beste filmlied. Dat was Glory van Common & John Legend uit de film Selma. Dat nummer werd dan echter weer geen Top 40-hit; het bleef hangen in de Tipparade. 

 
4 GLORIOUS- andreas johnson
We besluiten deze top 4 met Glorious van Andreas Johnson uit 1999. Het is de enige hit van de Zweedse zanger in ons land. Daarmee is zijn internationale carrière niet echt glorieus te noemen. De hit Glorious bleef - hoewel hij in de Top 40 niet hoger kwam dan nummer 25 - wel een blijvertje. Het nummer werd gebruikt in televisiereclames voor Volvo, Opel en Nutella. De laatste jaren heeft Andreas Johnson zijn zinnen gezet op het Eurovisiesongfestival. Tussen 2006 en 2015 nam hij zesmaal deel aan de Zweedse voorronde Melodifestivalen, maar hij wist nog nooit te winnen. In 2007 kwam hij wel dicht bij de overwinning. Hij eindigde toen met zijn nummer A Little Bit Of Love op de tweede plaats.