Top 4: Finnen

- Top 4

 Stig RaunoThe rasmus Bomfunk MC's
Top 4: Finnen

Dit weekeinde maakte Erika Sirola haar Top 40-debuut. Zij is de zangeres op de hit Speechless van Robin Schulz. Daarmee is zij de eerste Finse zangeres die in de Top 40 staat. Tot op heden hebben alleen Finse mannen in de lijst gestaan. In deze top 4 vind je de vier succesvolste Finse Top 40-acts.

1 THE RASMUS
In de hele Top 40-geschiedenis is slechts één Finse act geweest die vaker dan twee keer in de lijst gestaan heeft. Dat is de rockband The Rasmus. Deze groep werd al in 1994 in Helsinki opgericht, maar het duurde tot 2003 voordat de groep rond zanger Lauri Ylönen voor het eerst in de Top 40 stond. Hun internationale doorbraakhit In The Shadows bereikte in oktober van dat jaar de top 5. In de jaren daarna scoorde de groep nog vier hits, maar een top 10-hit zat er niet meer in. Dat is wel een verschil met hun eigen land, waar The Rasmus tussen 1997 en 2009 zeventien keer in de top 10 gestaan heeft, waarvan vijf keer op nummer 1. Hoewel de Finse rockers dit decennium geen hits meer hebben gescoord, bestaat de groep nog steeds en brengen ze ook nog steeds nieuwe muziek uit.

2 BOMFUNK MC'S
Tot en met de jaren 90 hebben er nauwelijks artiesten uit Finland in de lijst gestaan. Stig Rauno (zie nummer 3) en de metalband Waltari waren de enige. In het jaar 2000 kwam daar ineens verandering in. Dat begon bij de nummer 1-hit Freestyler van de Finse breakbeatgroep Bomfunk MC's. Deze hit opende klaarblijkelijk een deur voor andere Fins acts, want kort daarna stonden hun landgenoten Him, Leningrad Cowboys en Darude ook allemaal in de lijst. Helaas was de Bonfunk MC's geen langdurig succes gegund. De opvolger B-Boys & Flygirls werd in de zomer van 2000 nog wel een bescheiden hit, maar daarna hebben de Finnen niet meer in de lijst gestaan. Misschien komt daar in 2019 wel verandering in, want na een stilte van dertien jaar heeft de groep anderhalve maand geleden zijn comeback aangekondigd.

3 STIG RAUNO
Freestyler was niet de eerste Finse nummer 1-hit in de Nederlandse Top 40. Al in 1965 was er een bijzondere dansrage uit Finland komen overwaaien: de letkajenkka. Bij dit polonaiseachtige huppeldansje hoorde een speciaal muziekstuk, dat onder de naam Letkis acht weken op nummer 1 stonden. Er waren destijds meerdere uitvoeringen op de markt, maar die van Stig Rauno was de meest oorspronkelijke. Stig Rauno was geen bestaande persoon. Het waren de voornamen van de Finse componist Rauno Lehtinen en de Zweedese producer Stig Anderson, de latere manager van ABBA, die er in 1965 voor zorgde dat de Letkis via Frankrijk een hit werd door heel Europa. Volgens Toiset Meistä, de biografie over het leven Rauno Lehtinen uit 2010, is hun uitvoering van Letkis ingespeeld door muzikanten van de Finse groep The Vostok All-Stars, waar Rauno als multi-instrumentalist zelf ook deel van uitmaakte.

4 DARUDE
Darude is de enige Fin uit deze top 4 die nooit in de top 10 heeft gestaan. Zijn debuuthit Sandstorm bereikte in de zomer van 2000 de veertiende plaats en de opvolger Feel The Beat kwam in november niet verder dan nummer 24. De Finse dj werd in 1975 onder de naam Ville Virtanen geboren. Hij kreeg de bijnaam Rude Boy, omdat hij ooit tijdens een feestje het gelijknamige nummer van Leila K een paar keer achter elkaar draaide. Geleidelijk aan veranderde deze naam via Da Rude in Darude. In eigen land scoorde Darude tussen 2000 en 2007 vier nummer 1-hits, maar in de meeste landen was zijn hitsucces na Sandstorm en Feel The Beat voorbij. De laatste jaren zijn de views van Sandstorm op YouTube omhoog geschoten. Dat heeft alles te maken met een internetgrap. Als iemand in de comments onder een filmpje vraagt naar welke muziek je in de achtergrond hoort, is er altijd wel iemand die antwoord met 'Darude - Sandstorm', terwijl het een heel andere track is. Misschien ben je er zelf ook al eens ingetrapt.