Top 4: Dj's in de top 3

- Top 4

 David Guetta Calvin Harris Charly Lownoise & Mental Theo
David Guetta

Calvin Harris steeg afgelopen weekeinde naar de top 3 met zijn nieuwste hit Promises. Het de zevende top 3-hit voor de Schotse dj en daarmee evenaart hij het record van zijn Franse collega David Guetta. Hoe de volledige top 4 eruit ziet, verneem je hieronder.

In 1989 kwamen we voor het eerst dj's tegen in de top 3. Op 9 september van dat jaar pakte Lil Louis als eerste dj een top 3-hit met French Kiss. Een week later steeg dat nummer naar de eerste plaats. In diezelfde week kwam ook Ben Liebrand de top 3 binnen met zijn Dance Classics - The Mix, waarmee er meteen twee dj's tegelijk op het Top 40-podium stonden. Voor beide dj's bleef dit hun enige top 3-hit.

Pas midden jaren 90 kwamen de eerste dj's op die een reeks top 3-hits wisten te produceren. Dit gebeurde in de happyhardcoretijd. DJ Paul Elstak had in 1995 en 1996 slechts tien maanden nodig om vier top 3-hits op zijn naam te schrijven. Deze prestatie werd in oktober 1996 overtroffen door Charly Lownoise & Mental Theo, die met Hardcore Feelings hun vijfde top 3-hit te pakken hadden.

In 2007 kwam er een dj op gelijke hoogte met Charly en Theo. Tiësto scoorde in dat jaar met In The Dark zijn vijfde top 3-hit op rij. Lang leek het erop dat het bij die vijf top 3-hits zou blijven, maar anderhalve maand geleden verraste de inmiddels 49-jarige dj ons met zijn zesde top 3-hit Jackie Chan. Tiësto was op dat moment overigens al wel gepasseerd door twee andere dj's.

De eerste dj die een zesde top 3-hit scoorde, was David Guetta. Dat deed hij in 2017 met 2U. Calvin Harris kwam begin dit jaar op gelijke hoogte dankzij de monsterhit One Kiss. Kort daarna had David Guetta top 3-hit nummer 7 te pakken met Flames en nu komt Calvin Harris voor de derde keer op gelijke hoogte met zijn Franse collega dankzij Promises. Het zal er nu om spannen welke dj het eerste aan zijn achtste top 3-hit toe is. Gaat David Guetta Calvin Harris opnieuw te snel af zijn of zou Tiësto misschien opnieuw een reeks van top 3-hits aan elkaar weten te breien en wordt hij de eerste dj met acht top 3-hits? De komende maanden zullen we het zien. Alvast één troost voor Calvin Harris: hij is de enige dj in dit lijstje die ooit (vier keer) op nummer 1 heeft gestaan. David Guetta, Tiësto, Charly Lownoise & Mental Theo en ook DJ Paul Elstak hebben ondanks hun vele top 3-hits nog nooit op nummer 1 gestaan.

1 DAVID GUETTA, 7 top 3-hits

2 CALVIN HARRIS, 7 top 3-hits

3 TIËSTO, 6 top 3-hits

4 CHARLY LOWNOISE & MENTAL THEO, 5 top 3-hits

(Foto: BSR Agency)