Top 4: Dierengroepen

- Top 4

De heikrekelsThe animalsThe beatlesThe cats
Dierendag

Dit is een speciale dierendag-top 4. In de jaren 60 waren dieren enorm populair bij het bedenken van bandnamen. Dit zijn de vier succesvolste 'dierengroepen' uit de Top 40-geschiedenis.

1 THE BEATLES
De nummer 1 van deze top 4 kan niet missen: The Beatles. De naam is een woordgrapje. Het Engelse woord voor 'kevers' wordt namelijk gespeld als 'beetles', maar The Beatles verwerkten handig de muziekterm 'beat' in hun naam. The Beatles inspireerde op deze manier ook andere bands die als naam een fout gespelde dierennaam kozen, zoals The Byrds en The Monkees. Daarnaast hebben ook The Turtles een korte tijd The Tyrtles geheten, maar zei kozen uiteindelijk toch voor de correct gespelde naam.

2 THE CATS
De succesvolste Nederlandse dierengroep is zonder twijfel The Cats. De Volendamse groep heette eerder The Bue Cats. Dit was een verwijzing naar de blauwe kleding waarin de groep optrad en de bijnaam van de toenmalige leadzanger Cees Veerman. Zijn bijnaam was 'Poes'. In 1964 werd de groepsnaam ingekort tot The Cats. De muziek die groep maakte, verwijst ook naar een dier: palingsound. Deze term werd bedacht door Top 40-presentator Joost Den Draaijer. Als Cats-manager Jan Buijs plaatjes kwam pluggen, bracht hij namelijk vaak paling voor de dj mee. 

3 THE ANIMALS
Je kunt een groepsnaam natuurlijk ook lekker algemeen houden. Geen diersoort, maar gewoon alle dieren samen: The Animals. Lange tijd werd aangenomen dat hun groepsnaam terugsloeg op hun wilde podiumprésence; ze gedroegen zich als beesten. In een radio-interview uit 2013 ontkende zanger Eric Burden dit verhaal. Volgens hem was de naam een eerbetoon aan ene 'Animal' Hogg ('hog' is het Engelse woord voor 'zwijn'). Dat was de bijnaam van een jongen uit de toenmalige vriendengroep waar de bandleden toe behoorden.

4 DE HEIKREKELS
De succesvolste Nederlandstalige dierengroep is De Heikrekels. 'Heikrekel' is een woord dat in verschillende Brabantse en Limburgse dialecten voorkomt. Het Nederlandse woord voor dit insect is 'veldkrekel' (Gryllus campestris). Wellicht heeft de Geldropse groep zich laten inspireren door De Heikrekel, een oude herberg bij de grens tussen Geldrop en Nuenen. Het kan ook zijn dat de groep zijn naam ontleend heeft aan de uitdrukking 'zingen als een heikrekel', die weliswaar inhoudt dat je heel eentonig zingt.