Top 4: Dawn

- Top 4

Top 4: Dawn

Zonsopkomst, morgenstond, ochtendgloren, dageraad ... allemaal niet zo lekker bekkende woorden en daarom komen we ze ook niet vaak tegen in titels van liedjes. In het Engels heb je het woordje 'dawn'. Dat zien we deze week voor de vierde keer in een titel van een Top 40-hit voorbijkomen. Tijd voor een top 4'tje.

De helft van alle Dawn-hits uit de Top 40-geschiedenis staat op dit moment in de lijst. Up Till Dawn (On The Move) van Lucas & Steve zakt deze week van nummer 14 naar 17 en Dusk Till Dawn van Zayn ft. Sia komt binnen op nummer 22. Best opvallend voor een woord dat maar weinig voorkomt in titels van Top 40-hits. Voor de vorige Dawn-hit moeten we dan ook ruim tien jaar terug in de tijd. In het voorjaar van 2005 scoorde Narcotic Thrust zijn derde en laatste hit met When The Dawn Breaks. Het Britse dj-duo kon met dit nummer niet het succes van hun vorige single evenaren. Hun hit I Like It had in 2004 de top 10 bereikt, maar When The Dawn Breaks kwam niet verder dan de zeventiende plaats. 
 
In de vorige eeuw waren er meer acts die het woord Dawn in hun naam hadden dan hits. In de eerste plaats was er natuurlijk het Amerikaanse trio Dawn rond zanger Tony Orlando. Dit gezelschap scoorde in de vroege jaren 70 vier Top 40-hits, waarvan Knock Three Times en de nummer 1-hit Tie A Yellow Ribbon het bekendst zijn. Zo'n twintig jaar later scoorden hiphopduo PM Dawn en zangeres Dawn Penn ook nog ieder één hit. De enige 20e-eeuwse hit met Dawn in de titel staat op naam van Mike Batt. In december 1979 bereikte zijn mooie liede Lady Of The Dawn net niet de top 10. Het zal de Britse zanger en producer een zorg zijn geweest, want in zijn eigen land werd het nummer niet eens een hit. Bovendien had hij een halfjaar daarvoor een wereldhit gescoord als componist en producer van Bright Eyes, gezongen door Art Garfunkel. De laatste jaren kennen we Mike Batt met name als producer van Katie Melua. Hij schreef voor haar onder andere de nummer 2-hit Nine Million Bicycles uit 2005.
 
1 UP TILL DAWN (ON THE MOVE)- lucas & steve
 
2 LADY OF THE DAWN- mike batt
 
3 WHEN THE DAWN BREAKS- nacotic thrust
 
4 DUSK TILL DAWN- zayn featuring sia