Top 4: B-kantjes

- Top 4

Top 4: B-kantjes

Ooit, lang geleden, bestond een single uit een a- en b-kant. De a-kant was de hit, de b-kant kende een wat andere invulling. Als singlekoper was de flip vaak de onbekende verrassing. De hit kende je van de radio maar wat was het 2de liedje?

Als je pech had was de B-kant een (soms niet geheel) onaardig poging van de artiest of nog erger... de instrumentale versie van de hit. Maar er zaten ook heel sterke nummers tussen.  Zo goed dat je je, met terugwerkende kracht afvraagt: "waarom was dit niet de A-kant?". 
 
De Top 4 bevat vandaag 4 tracks die ook als A-kant een hit waren geworden.
Paperback Writer was gekoppeld aan Rain. Opgenomen tijdens de sessies voor Revolver en niet op het album zelf geplaatst. Een Lennon-song. 
 
Shameless was de flip van Go West. Later zou Neil Tennant in een interview aangeven zelf ook niet meer te weten waarom dit nummer als een b-kantje door het leven moest gaan en zelfs het album niet haalde. Had wellicht zelfs een perfecte opvolger geweest. 
 
Ook zo’n bijzondere flip is Silver Springs. Volgens velen het beste nummer ooit dat niet op een album stond. Oordeel zelf. Silver Springs is geschreven door Stevie Nicks en had op Rumours terecht moeten komen. Maar de bandleden besloten dat de tekst te persoonlijk was en het werd een b-kantje. 
 
Laatste voor vandaag. Klassieker met hoofdletter van the Stones. Gewoon op de b-kant van een Top 40-hit...
 
1 RAIN- the beatles
 
2 SHAMELESS- pet shop boys
 
3 SILVER SPRINGS- fleetwood mac
 
4 YOU CAN'T ALWAYS GET WHAT YOU WANT- the rolling stones