Top 4: Afkortingen met vier letters

- Top 4

Top 4: Afkortingen met vier letters

Enkele maanden geleden maakten we een top 4 van acts waarvan de naam een drieletterige afkorting is. De boyband CNCO bewees afgelopen weekend dat je ook met een vierletterige afkorting de Top 40 kunt halen. En toch ... afkorting-actnamen van vier letters waren er in de Top 40-geschiedenis een stuk minder.

In deze top 4 kijken we alleen naar acts die je net als CNCO als vierletterige afkorting uitspreekt. ABBA (dat gewoon als woord wordt uitgesproken) en INXS (waarvan de uitspraak drie lettergrepen heeft) laten we dus buiten beschouwing. Afkortingen met cijfers zoals UB40 nemen we eveneens niet mee. Met al die beperkingen blijft er één grote band over met een vierletterige afkorting als naam. 
 
1 AC/DC
Dat is de Australische groep AC/DC. Die afkorting staat voor 'alternating current/direct current'. Dat is Engels voor 'wisselstroom/gelijkstroom'. Margaret Young, de zus van Malcolm en Angus, had die afkorting ooit op een elektriisch apparaat zien staan. De link met elektriciteit is ook in het logo van de groep te zien. Tussen de letters AC en DC staan namelijk een bliksemschichtje. 
 
2 MNEK
De overige drie acts uit deze periode maakten allemaal hun Top 40-debuut in periode november 2015 tot maart 2016. Blijkbaar een vruchtbare periode voor acts met een vierletterige afkorting als naam. Als eerste scoorde de Britse zanger MNEK een hit. Dat deed hij samen met de Zweedse zangeres Zara Larsson. Hun samenwerking Never Forget You bereikte in de laatste week van 2015 de top 10. MNEK heet in het dagelijkse leven Uzoechi Emenike. De letters in zijn artiestennaam staan nergens voor, maar als je ze op zijn Engels achter elkaar uitspreekt, dan krijg je zijn achternaam. Probeer maar. 

 
3 DNCE
Net als MNEK scoorde DNCE voorlopig nog maar één Top 40-hit. Ook dit nummer, Cake By The Ocean, bereikte de top 10, al was het niet meer dan één weekje op de tiende plaats. De groep noemde zichzelf naar de openingstrack van hun titelloze debuutalbum. Dat nummer gaat over dronken zijn. Zo dronken dat je het woord 'dance' niet eens meer goed kunt spellen. Net als in hun gelijknamige liedje moet de bandnaam DNCE als afkorting worden uitgesproken. 
 
4 SBMG
We sluiten af met de nederhopformatie SBMG. De naam van dit duo staat voor Sawtu Boys Money Gang. 'Sawtu' is het Surinaamse woord voor zout, maar in de straattaal wordt er geld mee bedoeld. Voor SBMG gaat het spreekwoord 'driemaal is scheepsrecht' op. Met hun eerste twee hits, Alaka en Ballon, kwamen de heren niet verder dan de 36e plaats. Pas in 2017 was het raakt. Toen haalden ze de top 10 met de track 4x Duurder, een samenwerking met Lil Kleine en DJ Stijco.