Toen op 1: Wake Me Up Before You Go-Go

- Toen op 1

 Wham!
Toen op 1: Wake Me Up Before You Go-Go

Met I’m Your Man en Wake Me Up Before You Go-Go scoorde Wham! twee nummer 1-hits in ons land.

George Michael en Andrew Ridgeley komen elkaar tegen op de Bushey Meads School in Bushley voordat ze samen muziek gaan maken in de groep Executive. Van een commercieel succes is op dat moment nog geen sprake want met andere schoolvrienden spelen ze vooral ska-muziek. Als de groep stopt besluiten George en Andrew samen door te gaan met nummers die door George geschreven en geproduceerd werden.

De twee wisten een contact binnen te slepen bij Innervision Records waar de naam Wham ontstond, inclusief het uitroepteken dat door een ontwerpstudio werd toeevoegd. In juni van 1982 is Wham Rap! (Enjoy What You Do) hun eerste single. Echt succesvol was de single niet. Anders was dat met Young Guns (Go For It) dat in oktober verscheen. De twee mochten een optreden komen doen in het Britse tv-programma Top Of The Pops waarna de single wist door te schieten naar de Britse top 3. Niet veel later stond het nummer ook in de Top 40 waar het op nummer 4 wist te komen. Wham Rap! (Enjoy What You Do) werd daarna opnieuw uitgebracht en nu lukte het met die single wel. Wham! werd tijdens de eerste optredens ondersteund door Shirlie Holliman en Dee C. Lee. Lee besloot echter met Paul Weller verder te gaan waarna Pepsi DeMacque naast Shirlie kwam te staan. De twee danseressen en achtergrondzangeressen kregen later als Pepsi & Shirlie in 1987 ook succes met de hits Heartache en Goodbye Stranger.

Het succes van Wham! groeit in een razend tempo. Waar ze in 1983 al in het kielzog van Culture Club zaten wordt het duo de meest succesvolle act van 1984. Dat jaar staan ze met drie hits in de lijst waarbij Wake Me Up Before You Go-Go de eerste plaats van de Top 40 weet te bereiken. George Michael wilde met de single een popnummer afleveren met elementen uit de jaren vijftig en zestig. “Ik had een demo gemaakt met slechts een baslijn en een stem. Meestal schrijf ik het nummer in mijn hoofd; dan weet ik wat de delen zullen zijn en zing ik ze voor alle muzikanten”, zo vertelde hij over het nummer.

Wham! gebruikt 1985 vooral voor een tournee, inclusief een tiendaags bezoek aan China. Daarmee waren ze meteen pioniers want dat had een westerse popgroep nog niet eerder gedaan. In september van dat jaar verschijnt er voor het eerst in negen maanden met I’m Your Man weer een nieuwe single van het duo als voorloper van een nieuw album. Dat zou meteen ook het laatste worden van Wham als ze in het voorjaar van 1986 bekend maken dat de groep gaat stoppen. Op 28 juni 1986 geven ze een zes uur durend afscheidsconcert in het Londense Wembley.

Bekijk hier de songtekst van Wake Me Up Before You Go-Go