Nieuws
Toen op 1

Toen Op 1: Never Leave You (Uh Oooh, Uh Oooh)

Toen Op 1: Never Leave You (Uh Oooh, Uh Oooh)
Lumidee 

Het idee voor Never Leave You (Uh Oooh, Uh Oooh) is afkomstig van de New Yorkse dj Tedsmooth die gebruik maakte van de basis van Welkcome Home dat Ol’ Dirty Bastard als Dirt McGirt uitbracht met de vocalen van Nicole Wray.

Vooral het aanstekelijke dancehall-ritme dat op de track te horen was vierde in de muziek hoogtij. Zo hadden we eerder bijvoorbeeld No Letting Go van Wayne Wonder al in de top 3 van de hitlijst zien verschijnen en kwam Get Busy van Sean Paul zelfs even op nummer 1. De achtergrond van die gelijkenis ligt in het Diwali-ritme dat producer Stephen Marsden had bedacht.

DJ Tedsmooth was in de wijk East Harlem bevriend geraakt met Lumidee Cedeño. Lumidee had een aardige geschiedenis. Nadat ze haar vader op 11-jarige leeftijd verloor woonde ze bij haar grootouders. Drie jaar later werd bij haar artritis geconstateerd, een chronische aandoening aan de gewrichten. De twee vonden ontspanning in het maken van muziek en bleken een onafscheidelijk duo. Ze waren zo gelukkig met het resultaat van Never Leave You (Uh Oooh, Uh Oooh) dat ze besloten kopietjes van hun muziek op straat en in clubs uit te delen. Daarna was het slechts een kleine stap naar een commerciële release want iedereen begon te zoeken naar de track. Waar platenmaatschappijen in de rij stonden om het nummer van dj Tedsmooth uit te brengen kozen de twee voor Universal waar in juni 2003 het debuutalbum van Lumidee verscheen, Almost Famous. Toch bleef alles en iedereen de link met de track houden: “Niemand wilde ook maar iets anders accepteren en ik heb daar echt een enorme tijd voor moeten vechten. Het heeft de tand des tijds doorstaan en is inmiddels een klassieker. Daar heb ik me bij moeten neerleggen en dat respecteer ik nu. Het is de reden dat ik vandaag nog steeds aan het werk ben”, zo vertelt ze in 2016 aan Fuse TV. Lumidee blonk zeker niet uit als zangeres. Sterker nog, bij vlagen slaat ze de plank volledig mis. Maar de muziek had zich inmiddels flink veranderd ten opzichte van het verleden waarbij het nu eerder draaide om de houding op het nummer. Attitude maakt het verschil en verscheidene rappers hadden zich daarmee, met name in de Verenigde Staten, al ruimschoots bewezen. In 2005 weet ze een tweede top 3-hit te scoren met Sientelo, een samenwerking met Speedy. In 2007 volgt er dan een tweede studioalbum, Unexpected.

“De eerste keer hoorde de wereld eigenlijk mijn demo. Zo was het ook. Ik had een sterk nummer dat me een contract opleverde en binnen twee weken moest er eigenlijk een album volgen. Nu hoor je hoe ik me door de jaren heen heb ontwikkeld en hoor je de verschillende emoties die ik tegen ben gekomen.” In de Top 40 liet dat voor Lumidee echter geen sporen meer na.

(18/03/2023)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Teddy Swims - The Door
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Loreen - Is It Love
Details Son Mieux - Tonight
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Dua Lipa - Training Season
Details Antoon - Blindelings
Details Cyril - Stumblin' In
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Rondé - Undecided
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Tate McRae - Greedy
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Calvin Harris & Rag 'n' Bone Man - Lovers In A Past Life
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Di-Rect - My Blood
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor