Coverafbeelding The Yardbirds - Still I'm Sad
  • Statistieken
  •   9 weken
  •   16 piekpositie
  •   174 punten
  •   1965

Artiestinformatie

Land   Verenigd Koninkrijk

Begin jaren zestig begon deze band onder de naam The Metropolis Blues Quartet. In 1963 veranderden zij deze in The Yardbirds. De eerste leden van de band waren Keith Relf, Chris Dreja, Paul Samwell-Smith, Jim McCarty en Anthony "Top" Topham. Top werd al snel vervangen door de toen nog onbekende Eric Clapton. Vanaf het moment dat zij The Rolling Stones opvolgden als de officiële huisband van de Londense Crawdaddy Club kregen zij volop aandacht van de Britse rhythm and blues-scene.


In 1964 kwam hun debuutalbum uit, genaamd Five Live Yardbirds. De eerste nummerss die zij uitbrachten waren oude blues-covers. Ze wilden ook de popmarkt veroveren en brachten een aantal singles uit. Het eerste grote succes kregen ze met de single For Your. Clapton was in die tijd een echte bluesman en omdat pop niet bij hem paste verliet hij in 1965 de band. Als vervanger raadde Clapton Jimmy Page aan, die het aanbod afsloeg en op zijn beurt Jeff Beck aanraadde.

Dankzij Beck’s invloed ging de stijl van de band meer richting de psychedelische rock. De eerste hits met Beck waren Heart Full of Soul en Evil-Hearted You.


Samwell-Smith besloot te stoppen met de basgitaar, in plaats daarvan nam hij de productie in handen. Jimmy Page sloot zich aan bij de band en nam de basgitaar tijdelijk over. Vrij snel werd dit weer overgenomen door Dreja. Voor een korte tijd speelden Page en Beck samen gitaar, totdat Beck in 1966 uit de groep ging en zijn eigen band begon. Er kwam één single uit waarop beide topgitaristen te horen waren, Happenings Ten Years Time Ago.


De populariteit van de band nam af en de band besloot in 1968, na verschillende pogingen om het succes weer in de lift te krijgen, uit elkaar te gaan. Page probeerde een nieuwe Yardbirds op te richten met de naam The New Yardbirds, dat later resulteerde in Led Zeppelin.


Onder de naam Box of Frogs traden de overgebleven leden op in een soort reünieband. Ook traden Jeff Beck en Jimmy Page soms op met deze band.


In 2003 brachten Chris Dreja en Jim McCarty onder de naam The Yardbirds een nieuw album uit, genaamd Birdland. Op één track was Jeff Beck te horen.

De band is vooral bekend omdat drie van de beroemdste gitaristen, Eric Clapton, Jeff Beck en Jimmy Page, hun carrière bij The Yardbirds begonnen.


Songtekst

See the stars come falling down from the sky
Gently passing, they kiss your tears when you cry
See the wind come softly blow your hair from your face
See the rain hide away in disgrace
Still I'm sad

For myself my tears just fall into dust
Day will dry them, night will find they are lost
Now I find the wind is blowing time into my heart
Let the rain fall, for we are apart
How I'm sad
How I'm sad
Oh, how I'm sad

Songinformatie

ArtiestThe Yardbirds
 A-kant
Titel Still I'm Sad
Lengte 3:04
Componist(en) Samwell, Smith, Mc.Cartney
Producer(s) Giorgio Gomelsky
 B-kant
Titel Evil Hearted You
Lengte 2:25
Componist(en) Gouldman
Producer(s) Giorgio Gomelsky
 
Platenlabel Riviera
Catalogusnr 121.042
Album Having A Rave Up With The Yardbirds


Positieverloop