Coverafbeelding The Association - Along Comes Mary
  • Statistieken
  •   4 weken
  •   34 piekpositie
  •   19 punten
  •   1966

Artiestinformatie

Land   Verenigde Staten

Geroemd om de zangharmonieën geldt The Association als prominent vertegenwoordiger van jaren zestig sunshine pop. Vernieuwende opnametechnieken maken het debuutalbum tot een baanbrekend werkstuk. Ondanks een optreden op het Monterey Pop-festival in de Summer of Love gedijt de groep uit Californië niet in het door de hippiecultuur overheerste popklimaat van eind jaren zestig.The Association ontstaat halverwege de jaren zestig in Los Angeles uit het veelkoppige folkrock-ensemble The Men, dat even fungeert als huisorkest van The Troubadour.Het zestal, waarvan alle leden ook zingen, ontwikkelt een gepolijst en gelaagd groepsgeluid met invloeden van folk, rock en jazz. Eind 1965 begint The Association in en om Los Angeles op te treden.DebuutalbumDe eerste singles, met daarop onder meer werk van Bob Dylan, zijn geen succes. Als groepslid Jules Alexander meespeelt bij een demo-opname van ‘Along Comes Mary’, vraagt hij de componist of The Association het nummer mag uitproberen.

Dat gebeurt voorjaar 1966 met hulp van studiomuzikanten en onder leiding van producer Curt Boettcher, een wonderkind met een voor die tijd revolutionaire studiotechniek. Het nummer haalt de Amerikaanse Top 10, geholpen door geruchten dat de ‘Mary’ uit de titel zou verwijzen naar marihuana. In Nederland is 'Along Comes Mary' de enige hit voor de groep.In de zomer verschijnt het eveneens door Boettcher geproduceerde debuutalbum. Daarop staat het door groepslid Terry Kirkman geschreven ‘Cherish’, dat de bovenste plek van de Amerikaanse hitparade bereikt en uitgroeit tot een klassiek liefdesliedje.Monterey PopHet tweede album is een haastklus. The Association toert zich suf, is voortdurend op televisie en hun platenlabel Valiant wordt overgenomen door Warner Bros. De single ‘Windy’, opgenomen na het vertrek van Alexander, staat niettemin voorjaar 1967 op nummer 1.Met inmiddels een derde album uit opent The Association in de zomer het Monterey Pop Festival, het eerste meerdaagse rockfestival uit de geschiedenis. Van hun optreden is niets te zien in de festivalfilm die een jaar later in de bioscopen draait.‘Never My Love’, wederom een softpopliedje met suikerzoete harmoniezang, is in de herfst een grote hit en velen slaan The Association als zanggroep hoger aan dan The Beatles.EindeNadat het zestal in 1968 Jimmy Webbs ‘MacArthur Park’ afwijst, gaat het langzamerhand bergafwaarts.Een hitscompilatie verkoopt nog wel goed en Alexander keert terug, maar voor de Woodstock-generatie is de band te burgerlijk en ouderwets.Begin jaren zeventig komt er einde aan hun verbintenis met Warner en nadat bassist Brian Cole in 1972 overlijdt aan een overdosis heroïne valt de originele bezetting uiteen.ComebackDie komt in 1981 weer bijeen voor een tv-special, gevolgd door optredens in het gouwe ouwe-circuit en zelfs een bescheiden hitnotering voor een comebacksingle.Rond de millenniumwisseling blijkt het vooral door The Association bekend geworden ‘Never My Love’ in de VS een van de meest gedraaide nummers van de eeuw te zijn en steekt The Bloodhound Gang de tekst van ‘Along Comes Mary’ in een nieuw rockjasje.In 2006 doen de Californiërs, inmiddels opgenomen in de Vocal Group Hall Of Fame, met Barry Manilow een medley van ‘Cherish’ en ‘Windy’ op zijn succesalbum The Greatest Songs Of The Sixties.

Songtekst

Every time I think that I'm the only one who's lonely
Someone calls on me
And every now and then I spend my time in rhyme and verse
And curse those faults in me


And then along comes Mary
And does she want to give me kicks , and be my steady chick
And give me pick of memories
Or maybe rather gather tales of all the fails and tribulations
No one ever sees


When we met I was sure out to lunch
Now my empty cup tastes as sweet as the punch


When vague desire is the fire in the eyes of chicks
Whose sickness is the games they play
And when the masquerade is played and neighbor folks make jokes
As who is most to blame today


And then along comes Mary
And does she want to set them free, and let them see reality
From where she got her name
And will they struggle much when told that such a tender touch as hers
Will make them not the same


When we met I was sure out to lunch
Now my empty cup tastes as sweet as the punch


And when the morning of the warning's passed, the gassed
And flaccid kids are flung across the stars
The psychodramas and the traumas gone
The songs are left unsung and hung upon the scars


And then along comes Mary
And does she want to see the stains, the dead remains of all the pains
She left the night before
Or will their waking eyes reflect the lies, and make them
Realize their urgent cry for sight no more


When we met I was sure out to lunch
Now my empty cup tastes as sweet as the punch

Songinformatie

"Along comes Mary" werd door verschillende Amerikaanse radiostations geweigerd, omdat door sommigen werd aangenomen dat "Mary" op de drug marihuana. Het was de enige Top 40-notering voor de groep en de song kwam niet hoger dan een schamele 34e plaats.

Trivia

The Association is een Amerikaanse popgroep uit Los Angeles. Ze waren eind jaren zestig van de vorige eeuw populair. Hun bekendste nummers zijn "Along comes Mary," "Cherish", "Windy" en "Never my love". Aanvankelijk wilden ze zich The Aristocrats noemen, maar toen Terry's vrouw Judy de betekenis van dat woord wilde opzoeken, vond ze op dezelfde pagina in het woordenboek het woord Association. Uiteindelijk werd dat de nieuwe bandnaam. De groep brak in 1966 door met de single "Along comes Mary". The Association treedt nog steeds op.
ArtiestThe Association
 A-kant
Titel Along Comes Mary
Lengte 2:51
Componist(en) Tandyn Almer, Ruthann Friedman
Producer(s) Curt Boettcher
 B-kant
Titel Your Own Love
Lengte 2:19
Componist(en) Tandyn Almer, Ruthann Friedman
Producer(s) Curt Boettcher
 
Platenlabel Riviera
Catalogusnr 121 083
Hoogste positie UK -
Hoogste positie US 7
Album And Then... Along Comes The Association


Positieverloop