Coverafbeelding Taylor Swift - Cardigan
  • Statistieken
  •   7 wkn Tipparade
  •   2020

Artiestinformatie

Geboortedatum   13-12-1989
Land   Verenigde Staten

Taylor Swift schrijft al op jonge leeftijd gedichten, boeken en liedjes. Als ze elf jaar oud is geeft ze verschillende platenmaatschappijen demo’s met haar liedjes. Ze ontvangt veel afwijzingen en ook aanbiedingen waar ze niet op in wil gaan. In 2006 verschijnt haar eerste single, Tim McGraw, waarna ook haar titelloze debuutalbum een feit is.

Eind 2008 verschijnt haar tweede complete album, Fearless. De verkoop overtreft alle verwachtingen en ze is de best verkopende vrouwelijke artiest met een album in het tijdsbestek van één week. In het vroege voorjaar van 2009 debuteert Swift ook in de Top 40 als Love Story de 13e plaats weet te bereiken.

Het derde album van de zangeres is in 2010 een feit, Speak Now. Ze schrijft het nummer Safe And Sound voor de soundtrack bij de film The Hunger Games en wordt daarvoor met een Grammy onderscheiding. Red verschijnt in 2012 en levert Swift twee noteringen in de Top 40: We Are Never Ever Getting Back Together en haar grootste hit, I Knew You Were Trouble. Daarna scoort ze met 22 en Everything Has Changed (met Ed Sheeran) nog twee noteringen in de Tipparade.

Twee jaar na Red verschijnt op 28 oktober 2014 haar vijfde studioalbum, 1989. Met Shake It Off, dat als voorloper verschijnt, scoort ze de Alarmschijf en haar grootste Top 40-hit. De zangeres besluit in november dat haar nummers niet langer via streaming beschikbaar zijn.

Na Blank Space wordt Style Alarmschijf en is de derde single van het album 1989. In juni geeft Swift een concert in Amsterdam en aan het eind van de maand komt Bad Blood in de Top 40 terecht. Tijdens de MTV Video Music Awards eind augustus is ze opnieuw de grote winnaar en tegelijkertijd verschijnt de video bij haar nieuwe single Wildest Dreams.
2015 is een succesvol jaar voor de zangeres - ze wint prijs naar prijs en weet op Instagram haar aantal volgers te verdrievoudigen tot bijna 60 miljoen. Daarmee heeft ze de meeste volgers op Instagram. Op 31 december 2015 gaat de video van Out Of The Woods in premiere.

In 2016 werkt Swift in stilte aan nieuw materiaal en is ze sporadisch op een podium te zien. Wel lanceert ze, in samenwerking met AT&T haar eigen tv-kanaal, Taylor Swift Now. Eind december maakt ze, samen met Zayn, het nummer I Don't Wanna Live Forever voor de film Fifth Shades Darker. Haar zesde studioalbum, Reputation, verschijnt op 10 november 2017 en drie weken na die release ook op de verschillende streamingplatformen. Look What You Made Me Do, dat eind augustus verschijnt, breekt verschillende records. Zo wordt het de track die in de eerste 24 uur het meest wordt aangeklikt via streaming (8 miljoen keer) en de video wordt in de eerste 24 uur het meest bekeken (43 miljoen keer). Met Look What You Made Me Do pakt ze voor de zevende keer de Alarmschijf bij Radio 538. Gorgeous wordt de volgende track van het album die wordt opgepakt.
Op 12 januari 2018 verschijnt de video bij End Game, de track die ze samen met Ed Sheeran en Future maakte.

In 2019 verschijnt er nieuwe muziek van Taylor Swift via Me! (met Brendon Urie) en You Need To Calm Down. In de clip bij die laatste track is ook Katy Perry te zien. De twee hebben na ruim vijf jaar hun ruzie bijgelegd. In augustus mislukt de titeltrack van haar album, Lover. In november doet ze een nieuwe poging met dat nummer, dan met de aanvullende vocalen van Shawn Mendes.

Folklore is het achtste studioalbum dat Swift onverwachts uitbrengt in juli 2020. Cardigian is de eerste single van de coillectie van 16 nummers. Ook haar volgende album, Evermore, komt in december 2020 uit de lucht vallen. Van dat album wordt Willow één van de populaire tracks.

Songtekst

Vintage tee
Brand new phone
High heels on
Cobblestones
When you are young
They assume you know nothing

Sequin smile
Black lipstick
Sensual
Politics
When you are young
They assume you know nothing

But I knew you
Dancing in your Levi's
Drunk under a streetlight, I
I knew you
Hand under my sweatshirt
Baby, kiss it better, I

And when I felt
Like I was an old cardigan
Under someone's bed
You put me on
And said I was your favorite

A friend to all
Is a friend to none
Chase two girls
Lose the one
When you are young
They assume you know nothing

But I knew you
Playing hide-and-seek and
Giving me your weekends, I
I knew you
Your heartbeat on the High Line
Once in twenty lifetimes, I

And when I felt
Like I was an old cardigan
Under someone's bed
You put me on
And said I was your favorite

To kiss in cars
And downtown bars
Was all we needed
You drew stars
Around my scars
But now I'm bleeding

Cause I knew you
Stepping on the last train
Marked me like a bloodstain, I
I knew you
Tried to change the ending
Peter losing Wendy, I
I knew you
Leaving like a father
Running like water, I
And when you are young
They assume you know nothing

But I knew you'd linger
Like a tattoo kiss
I knew you'd haunt
All of my what-ifs
The smell of smoke
Would hang around this long
Cause I knew everything
When I was young

I knew I'd curse you
For the longest time
Chasing shadows
In the grocery line
I knew you'd miss me
Once the thrill expired
And you'd be standing
In my front porch light

And I knew you'd come back to me
You'd come back to me
And you'd come back to me
And you'd come back

And when I felt
Like I was an old cardigan
Under someone's bed
You put me on
And said I was your favorite

Songinformatie

ArtiestTaylor Swift
Titel Cardigan
Lengte 3:59
Componist(en) Taylor Swift · Aaron Dessner
Producer(s) Aaron Dessner
Platenlabel Republic Records
Catalogusnr digital download [albumtrack]
Hoogste positie UK 6
Hoogste positie US 1
Album Folklore


Positieverloop