Coverafbeelding Taylor Swift - Gorgeous
  • Statistieken
  •   6 wkn Tipparade
  •   2017

Artiestinformatie

Geboortedatum   13-12-1989
Land   Verenigde Staten

Taylor Swift schrijft al op jonge leeftijd gedichten, boeken en liedjes. Als ze elf jaar oud is geeft ze verschillende platenmaatschappijen demo’s met haar liedjes. Ze ontvangt veel afwijzingen en ook aanbiedingen waar ze niet op in wil gaan. In 2006 verschijnt haar eerste single, Tim McGraw, waarna ook haar titelloze debuutalbum een feit is.

Eind 2008 verschijnt haar tweede complete album, Fearless. De verkoop overtreft alle verwachtingen en ze is de best verkopende vrouwelijke artiest met een album in het tijdsbestek van één week. In het vroege voorjaar van 2009 debuteert Swift ook in de Top 40 als Love Story de 13e plaats weet te bereiken.

Het derde album van de zangeres is in 2010 een feit, Speak Now. Ze schrijft het nummer Safe And Sound voor de soundtrack bij de film The Hunger Games en wordt daarvoor met een Grammy onderscheiding. Red verschijnt in 2012 en levert Swift twee noteringen in de Top 40: We Are Never Ever Getting Back Together en haar grootste hit, I Knew You Were Trouble. Daarna scoort ze met 22 en Everything Has Changed (met Ed Sheeran) nog twee noteringen in de Tipparade.

Twee jaar na Red verschijnt op 28 oktober 2014 haar vijfde studioalbum, 1989. Met Shake It Off, dat als voorloper verschijnt, scoort ze de Alarmschijf en haar grootste Top 40-hit. De zangeres besluit in november dat haar nummers niet langer via streaming beschikbaar zijn.

Na Blank Space wordt Style Alarmschijf en is de derde single van het album 1989. In juni geeft Swift een concert in Amsterdam en aan het eind van de maand komt Bad Blood in de Top 40 terecht. Tijdens de MTV Video Music Awards eind augustus is ze opnieuw de grote winnaar en tegelijkertijd verschijnt de video bij haar nieuwe single Wildest Dreams.
2015 is een succesvol jaar voor de zangeres - ze wint prijs naar prijs en weet op Instagram haar aantal volgers te verdrievoudigen tot bijna 60 miljoen. Daarmee heeft ze de meeste volgers op Instagram. Op 31 december 2015 gaat de video van Out Of The Woods in premiere.

In 2016 werkt Swift in stilte aan nieuw materiaal en is ze sporadisch op een podium te zien. Wel lanceert ze, in samenwerking met AT&T haar eigen tv-kanaal, Taylor Swift Now. Eind december maakt ze, samen met Zayn, het nummer I Don't Wanna Live Forever voor de film Fifth Shades Darker. Haar zesde studioalbum, Reputation, verschijnt op 10 november 2017 en drie weken na die release ook op de verschillende streamingplatformen. Look What You Made Me Do, dat eind augustus verschijnt, breekt verschillende records. Zo wordt het de track die in de eerste 24 uur het meest wordt aangeklikt via streaming (8 miljoen keer) en de video wordt in de eerste 24 uur het meest bekeken (43 miljoen keer). Met Look What You Made Me Do pakt ze voor de zevende keer de Alarmschijf bij Radio 538. Gorgeous wordt de volgende track van het album die wordt opgepakt.
Op 12 januari 2018 verschijnt de video bij End Game, de track die ze samen met Ed Sheeran en Future maakte.

In 2019 verschijnt er nieuwe muziek van Taylor Swift via Me! (met Brendon Urie) en You Need To Calm Down. In de clip bij die laatste track is ook Katy Perry te zien. De twee hebben na ruim vijf jaar hun ruzie bijgelegd. In augustus mislukt de titeltrack van haar album, Lover. In november doet ze een nieuwe poging met dat nummer, dan met de aanvullende vocalen van Shawn Mendes.

Folklore is het achtste studioalbum dat Swift onverwachts uitbrengt in juli 2020. Cardigian is de eerste single van de coillectie van 16 nummers. Ook haar volgende album, Evermore, komt in december 2020 uit de lucht vallen. Van dat album wordt Willow één van de populaire tracks.
Door de onenigheid met haar voormalig platenlabel Big Machine Records over de masterrechten van haar eerste zes albums begon Swift met een heropname van het album Fearless. Deze kwam in april 2021 uit onder de naam Fearless (Taylor's Version). Dit deed ze ook met het album Red dat op 12 november verscheen onder de naam Red (Taylor’s Version). Ze bracht vlak daarna een korte film uit genaamd All Too Well, dat geïnspireerd werd door de tien-minutenversie van het haar single All Too Well. Swift heeft de film zelf geschreven en geregisseerd. Zelf is zij heel kort te zien in de film naast de acteurs Dylan O’Brien en Sadie Sink. Een dag later dropt ze de videoclip van de single I Bet You Think About Me. Ze wist hier haar beste vriendin Blake Lively voor te strikken als regisseur.
Begin februari 2022 werkt ze mee een remix van Ed Sheeran's nummer The Joker And The Queen. Beide artiesten plaatsten meerdere easter eggs (verborgen boodschappen) in eerdere clips van elkaar om hun samenwerking aan te kondigen.
Na al haar werk met het opnieuw opnemen van eerdere albums verschijnt in oktober van 2022 haar 10e studioalbum, Midnights. Anti-Hero is de eerste single van dat album. Ook het nummer Lavender Haze is populair bij het publiek.

Songtekst

Gorgeous

You should take it as a compliment
That I got drunk and made fun
Of the way you talk
You should think about the consequence
Of your magnetic field
Being a little too strong

And I got a boyfriend
He's older than us
He's in the club
Doin' I don't know what
You're so cool
It makes me hate you so much
I hate you so much

Whisky on ice
Sunset and vine
You've ruined my life
By not being mine

You're so gorgeous
I can't say anything to your face
Cause look at your face
And I'm so furious
At you for makin' me feel this way
But what can I say
You're gorgeous

You should take it as a compliment
That I'm talking to everyone here but you
But you, but you
And you should think about the consequence
Of you touching my hand in a darkened room
Dark room, dark room

If you got a girlfriend
I'm jealous of her
But if you're single
That's honestly worse
Cause you're so gorgeous
It actually hurts
Honey, it hurts

Ocean blue eyes
Lookin' in mine
I feel like I might
Sink and drown and die

You're so gorgeous
I can't say anything to your face (To your face)
Cause look at your face (Look at your face)
And I'm so furious
At you for makin' me feel this way (This way)
But what can I say
You're gorgeous

You make me so happy
It turns back to sad
There's nothing I hate more
Than what I can't have
And you are so gorgeous
It makes me so mad

You make me so happy
It turns back to sad
There's nothing I hate more
Than what I can't have
Guess I'll just stumble on
Home to my cats
Alone
Unless you want to come along

You're so gorgeous
I can't say anything to your face (To your face)
Cause look at your face (Look at your face)
And I'm so furious
At you for makin' me feel this way (This way)
But what can I say (I say)
You're gorgeous

You make me so happy
It turns back to sad
There's nothing I hate more
Than what I can't have
And you are so gorgeous
It makes me so mad

You're gorgeous

You make me so happy
It turns back to sad (Turns back to sad)
There's nothing I hate more
Than what I can't have (What I can't have)
You are so gorgeous
It makes me so mad

You're gorgeous

Songinformatie

ArtiestTaylor Swift
Titel Gorgeous
Lengte 3:30
Componist(en) Taylor Swift; Max Martin [Karl Martin Sandberg], Shellback [Karl Johan Schuster]
Producer(s) Max Martin, Shellback
Engineer(s) Sam Holland, Michael Ilbert /Technische assistentie: Cory Bice, Jeremy Lertola
Mixage Serban Ghenea /Engineer for Mix: John Hanes
Platenlabel Big Machine Records
Catalogusnr digital download
Releasedatum 20-10-2017
Hoogste positie UK 15
Hoogste positie US 13
Album Reputation


Positieverloop