Coverafbeelding Stevie Wonder - I Wish
  • Statistieken
  •   9 weken
  •   4 piekpositie
  •   238 punten
  •   1976

Artiestinformatie

Geboortedatum   13-05-1950
Land   Verenigde Staten

Stevland Hardaway Morris werd te vroeg geboren en vanwege complicaties waren zijn ogen niet volgroeid, waardoor hij blind ter wereld kwam. Op 11 jarige leeftijd maakt Stevie Wonder indruk op Ronnie White van The Miracles als hij aan hem zijn nummer Lonely Boy laat horen. Al snel werd hem een platencontract aangeboden en daarmee kon het succes van Little Stevie Wonder van start. Met I Call It Pretty Music But The Old Peopple Call It The Blues is in de zomer van 1962 zijn eerste single een feit. Het nummer weet net de grens van de Amerikaanse top 100 niet te bereiken. Aan het eind van dat jaar vergezeld hij de Motown Revue dat langs verschillende theaters reisde. Het nummer Fingertips wordt zijn eerste nummer 1-hit en als 13-jarige is hij de jongste artiest ooit met een nummer 1-hit in de Verenigde Staten. In 1964 is de kleine Wonder te zien in de films Muscle Beach Party en Bikini Beach.


Als wordt besloten Little uit zijn artiestennaam te verwijderen maakt hij met Sylvia Moy het nummer Uptight (Everything’s Alright). Het succes van Wonder groeit en in Nederland scoort hij met Blowin’ In The Wind, een cover van Bob Dylan, zijn eerste Top 40-hit. Ondertussen werkt hij ook aan nummers van anderen met bijvoorbeeld The Tears Of A Clown van Smokey Robinson & The Miracles.


Kort na het ontstaan scoort Stevie Wonder met Yester-Me Yester-You Yesterday in november van 1969 zijn eerste Alarmschijf. Het nummer wordt zijn tweede top 10-hit in ons land.


In 1973 raakt Stevie Wonder betrokken bij een auto-ongeluk. Daarbij raakt hij in een coma en verliest hij een deel van zijn reukvermogen. In de jaren daarna wint hij twee Grammy Awards voor Innervisions en Fulfillingness’ First Finale. Sir Duke, dat in 1977 verschijnt, blijft in de Top 40 steken in de onderste helft van de lijst maar groeit wel uit tot een klassieker. In 1980 is Master Blaster – Jammin’ de eerste top 3-hit van Stevie in de Top 40. Zijn samenwerking met Paul McCartney op Ebony And Ivory in 1982 brengt hem opnieuw in die top 3.


In 1984 staat Stevie Wonder drie weken op de eerste plaats met I Just Called To Say I Love You.


In de jaren daarna is het succes van Stevie Wonder wat minder groot, maar de zanger besloot zelf ook om minder actief muziek uit te brengen. In 1997 staat hij, via een samenwerking met Babyface, met How Come, How Long op nummer 2.


In 2003 scoort Stevie Wonder, in een samenwerking met Blue en Angie Stone, via Signed, Sealed, Delivered I’m Yours zijn dertigste Top 40-notering. Daarmee heeft hij in de jaren zestig, zeventig, tachtig, negentig en ook in de zeroes een hit weten te scoren.


In 2016 werkt hij mee aan de soundtrack van de film Sing, waarvoor hij met Ariana Grande het nummer Faith maakt.

Songtekst

Lookin' back on when I
Was a little nappy headed boy
Then my only worry
Was for Christmas what would be my toy

Even though we sometimes
Would not get a thing
We were happy with the
Joy the day would bring

Sneakin' out the back door
To hang out with those hoodlum friends of mine, ooh
Greeted at the back door
With “Boy, thought I told you not to go outside”

Tryin' your best to bring the
Water to your eyes
Thinkin' it might stop her
From whippin' your behind

I wish those days could come back once more
Why did those days ever have to go
I wish those days could come back once more
Why did those days ever have to go
‘Cause I love them so

Brother says he's tellin'
‘Bout you playin' doctor with that girl
Just don't tell, I'll give you
Anything you want in this whole wide world

Mama gives you money
For Sunday school
You trade yours for candy
After church is through

Smokin' cigarettes
And writin' somethin' nasty on the wall (You nasty boy)
Teacher sends you to the
Principal's office down the hall

You grow up and learn that
kinda thing ain't right
But while you were doin' it
It sure felt outta sight

I wish those days could come back once more
Why did those days ever have to go
I wish those days could come back once more
Why did those days ever have to go

Songinformatie

De plaat en z'n verhaal (i.e. een vrije vertaling):
Veel kan ik me er niet van herinneren, maar soms denk ik weleens aan mijn jeugd, de tijd dat ik nog een klein jochie was en zonder zorgen door het leven ging. De enige vraag die me bezighield, was welke cadeaus ik met kerst zou krijgen. Nou stelde dat meestal niets voor, omdat we heel arm waren, maar de pure vreugde op zo'n dag vergoedde veel in ons gezin. Later, toen ik wat groter was, werd ik ook brutaler; af en toe ging ik stiekem naar buiten om met de zware jongens in de buurt kattenkwaad uit te halen. En als m'n moeder dat dan zag, nou, dan zwaaide er wat; dan stond ze me al bij de achterdeur op te wachten met een boze blik in haar ogen en riep vervolgens kwaad: "Ik had je toch gezegd dat je niet naar buiten mocht?" Ik probeerde haar dan op andere gedachten te brengen door heel zielig te doen, maar dat hielp niet, ik kreeg weer een pak voor m'n broek. Ja, en dan was er ook nog m'n broertje. Die dreigde dat ie iedereen ging vertellen wat ik met dat ene meisje had uitgehaald. Of dat ik voor het geld voor de zondagsschool stiekem snoep had gekocht. Niemand mocht daar iets van weten eigenlijk. En er waren nog wel meer dingen waardoor ik me vaak moest melden bij de schooldirecteur. Roken bijvoorbeeld of vieze woorden op schoolmuren kalken. En ach, naarmate je ouder wordt, weet je dat je al dat soort dingen beter niet had kunnen doen. Maar als je nog jong bent, is er niets leukers dan dat. Het waren goede tijden, die nu helaas allang voorbij zijn. Soms zou ik weleens willen dat ik het gevoel van toen weer terug kon halen. En ik vraag me al m'n hele leven af waarom dat nou niet lukt.
ArtiestStevie Wonder
 A-kant
Titel I Wish
Lengte 3:55
Componist(en) S. Wonder
Producer(s) Stevie Wonder
 B-kant
Titel You And I
Lengte 4:37
Componist(en) S. Wonder
Producer(s) Stevie Wonder
 
Platenlabel Motown
Catalogusnr 5C 006-98 490
Album Songs In The Key Of Life


Positieverloop