Coverafbeelding Steely Dan - Do It Again
  • Statistieken
  •   6 weken
  •   15 piekpositie
  •   111 punten
  •   1972

Artiestinformatie

Land   Verenigde Staten

Steely Dan was een Amerikaanse jazz-georiënteerde popgroep rond de muzikanten en componisten Walter Becker en Donald Fagen. Vanaf het begin van hun carrière maakten Donald Fagen en Walter Becker veelvuldig gebruik van sessiemuzikanten. Vanwege hun kritische instelling ten opzichte van de vereiste muzikale kwaliteiten van de begeleiding en ook vanwege de karige financiële vergoeding was het verloop onder de begeleidende artiesten groot.

De eerste single ‘Dallas’ werd zonder succes in 1972 uitgebracht, gevolgd door de eerste albums Can’t buy a thrill (1972) en Countdown to ecstasy (1973). Mede door de nummers Do it again, Reelin' in the years werden deze albums succesvol.
Daarna volgden de albums Pretzel Logic (1974), Katy Lied (1975), The royal scam (1976) Aja (1977) en Gaucho (1980). Deze waren eveneens succesvol.

Maar als singlegroep waren ze in Nederland minder succesvol. Hun grootste hit in de Top 40 was Do it again en dit nummer kwam niet verder dan de 15e plaats. Hun andere Top 40 hit Rikki, don't lose that number uit 1974 kwam niet verder dan de 19e plaats. Verder had de groep nog een 2-tal singles die niet verder kwamen dan de Tipparade.

Na 1982 stokte hun samenwerking tot 1993. Een en ander werd veroorzaakt door juridische en persoonlijke (drugsgerelateerde) problematiek. Donald Fagen bracht intussen zijn succesvolle soloalbum The Nightfly uit en produceerde gedurende die tijd, net als Becker, werk voor andere artiesten. Toch hernieuwden ze hun samenwerking vanaf 1987.

De periode van 1993 tot 2000 kenmerkte zich door een groot aantal liveconcerten. In 2000 kwam het album Two against nature uit, gevolgd door een aantal live concerten met hun vaste begeleidingsgroep. Opnieuw trokken Fagen en Becker zich in de studio’s terug en brachten in 2003 Everything must go uit, echter met minder succes.
De periode van 2007 tot 2017 werd gekenmerkt door wereldwijde tournees De laatste optredens met Walter Becker waren in april 2017. Vanwege zijn ziekte kon hij aan de laatste concerten niet meer meedoen en Walter Becker stierf in september 2017 aan de gevolgen van slokdarmkanker. Donald Fagen startte hierna met een nieuwe begeleidingsband The Nightflyers.

Met name de teksten van Steely Dan hebben enige cultstatus verworven. De soms wat cryptische bewoordingen worden door enthousiaste fans eindeloos geïnterpreteerd, en sommigen menen er zelfs geheime boodschappen in te ontwaren. De muziek van de groep is nog steeds op vele radiostations te beluisteren.

Songtekst

In the mornin you go gunnin'
For the man who stole your water
And you fire till he is done in
But they catch you at the border
And the mourners are all singin'
As they drag you by your feet
But the hangman isn't hangin'
And they put you on the street

You go back Jack do it again
Wheel turnin' 'round and 'round
You go back Jack do it again

When you know she's no high climber
Then you find your only friend
In a room with your two timer
And you're sure you're near the end
Then you love a little wild one
And she brings you only sorrow
All the time you know she's smilin'
You'll be on your knees tomorrow

You go back Jack do it again
Wheel turnin' 'round and 'round
You go back Jack do it again

Now you swear and kick and beg us
That you're not a gamblin' man
Then you find you're back in Vegas
With a handle in your hand
Your black cards can make you money
So you hide them when you're able
In the land of milk and honey
You must put them on the table

You go back Jack do it again
Wheel turnin' 'round and 'round
You go back Jack do it again

Songinformatie

ArtiestSteely Dan
 A-kant
Titel Do it again
Lengte 3:57
Componist(en) Donald Fagen, Walter Becker
Producer(s) Gary Katz
 B-kant
Titel Fire in the hole
Lengte 3:26
Componist(en) Donald Fagen, Walter Becker
Producer(s) Gary Katz
 
Platenlabel Probe
Catalogusnr 5C 006-94 048
Hoogste positie UK 39
Hoogste positie US 6
Album Can't Buy A Thrill


Positieverloop