Coverafbeelding Rowwen Hèze - Vechte, Valle En Opstoan
  • Statistieken
  •   3 wkn Tipparade
  •   2006

Artiestinformatie

Land   Nederland

Rowwen Hèze is een in 1985 opgerichte band uit America (Limburg), die overwegend in het Horsterse dialect van dit dorp zingt. De muziek varieert qua genre van gevoelige ballads tot snellere tex-mex- en folknummers.De naam van de band is een verwijzing naar Christiaan Hesen (1853-1947), een nogal zonderlinge dorpsfiguur uit America. Deze legendarisch geworden persoon had een ietwat vreeswekkend uiterlijk en een niet onbesproken verleden. Hij kreeg de bijnaam "Rowwen Hèze" (vrij vertaald: ruige Hesen) die door de band later werd overgenomen, onder meer omdat het goed bekte.

De band is ontstaan in 1985, als een soort voortzetting van The Legendary Texas Four. De leden hiervan – Theo Joosten, Jan Philipsen en Mart Deckers – waren op dat moment met z'n drieën omdat zanger Jos Kleizen de band had verlaten. Ze waren op zoek naar een nieuwe zanger. Jack Poels bleek een heel geschikte kandidaat.

In de eerste jaren van hun bestaan speelde Rowwen Hèze nog voornamelijk Engelstalige covers van onder andere Thin Lizzy. Een jaarlijks terugkerend fenomeen voor Rowwen Hèze en veel andere Limburgse bands was om rond de carnaval een carnavalsnummer te schrijven. In 1987 schreef Rowwen Hèze voor de Horsterse carnavalsvereniging samen met Toos Vervoort het nummer Niks stront niks.

De stijl van Rowwen Hèze is zeer gemengd. Als hoofdstijlen vallen folk, fanfare en tex-mex aan te wijzen. De meest karakteristieke instrumenten in het bandgeluid van Rowwen Hèze zijn accordeon, trompet en gitaar. Door sommigen wordt de muziek van Rowwen Hèze onder de noemer zydeco geplaatst, hoewel ook daarmee forse verschillen bestaan.[12] Qua muzikale stijl voelt de band zich met name sterk verwant aan Los Lobos. De twee bands hebben bovendien gemeen dat ze allerlei elementen uit minderhedenculturen verwerken in hun muziek. Een opvallend verschil is het tempo van de nummers, dat bij Rowwen Hèze vaak wat hoger ligt.

Bestel Mar, werd opgenomen en een paar jaar later een zeer grote hit. In 1989 maakte Rowwen Hèze een grote toer door Zuid-Nederland, de "Bestel Mar Toer '89'". Ook maakten ze een korte tournee samen met de Amerikaanse accordeonist Flaco Jiménez, die ook later nog met de band zou samenwerken. De trompettist Jack Haegens trad in dat jaar toe tot de band. In 1990 tekende Rowwen Hèze een contract met de platenmaatschappij HKM/CNR.

Na enkele wijzigingen in de samenstelling – drummer Mart Deckers werd in 1989 vervangen door Martin Rongen en ook accordeonist Geert Hermkes haakte af – bestond de band vanaf 1991 uit Jack Poels (zang, gitaar en mondharmonica), William "Tren" van Enckevort (accordeon, piano, trombone en zang), Jan Philipsen (basgitaar en contrabas), Theo Joosten (gitaar, mandoline, saxofoon, tin whistle en percussie), Jack Haegens (trompet, bugel, trombone en percussie) en Martîn Rongen (drums en percussie). In deze bezetting stond de band in 1992 voor de eerste keer op Pinkpop in Landgraaf. Dit optreden werd een groot succes met een liveregistratie op televisie. Vanwege dit grote succes werd besloten het optreden uit te brengen op het album In De Wei (Live).

Na 35 jaar kwam op 27 maart 2020 het 1e soloalbum uit van Jack Poels, waarop hij live werd bijgestaan door Jan Hendriks (Doe Maar) en Bart Jan Baartmans. De begeleiding is klein gehouden, waardoor de poëtische teksten nog meer opgloeien en licht werpen op de soms duistere wegen van het leven. Poels had daarvoor ook al albums uitgebracht onder de naam Herberg De Troost. De leden van Herberg de Troost zijn Poels zelf (zang), Tren van Enckevort (toetsen), Skinnie (gitaar), Mo'Jones (bas, zang) en Sjoerd Rutten (drums).

(Delen uit deze tekst komen oorspronkelijk van het Wikipedia-artikel Rowwen Hèze. Deze tekst is beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen.)


Songtekst

Barcelona, 't station
Drukke minse, corazon
Ik woj ligge in de branding
Ik keek ni oet, en ik veel
Dat ik doar niks an oaver heel
Kwaam dor 'n hiele zachte landing

Vur 'n moment ging ik umhoeg
En toen kwaam ik oeg in oeg
Met 'n harde Spaanse vloor
Ik vulde niks, ik rolde door

Als enne bal di half slap
Langzaam stuitert van de trap
Leaggeloepe, half vol
Eindigt teage enne poal

Niks gebroake, niks gescheurd
't Waas meej al zo duk gebeurd
't Waas eigenlijk wal lekker
De alde stroat die vulde werm
Ving meej op mit oape erm
En toen inens as enne wekker

'r Zwarte hoar, 't goud dat blonk
En 'r stem zoeals ze klonk
En 'r oege toen ze zei
Ik leas ow toekomst, kom mar mei

Doar zate weej teageoaver elkaar
Enne glaze bol in 't midde
Ze makte nog ierst 'n exotisch gebaar
Toen vroog ik an eur: wat zidde

En ze zei: ik zij, ik zij
Geej begint altied opnij
Vechte, valle en opstoan
Ik knikte en ik keek 'r aan
't Begint altied van veur af aan
Vechte, valle en opstaon

Hand an de ploog
ik kreeg wat ik vroog
De rug recht, de schouders d'r onder
Neet zeure, begin
't het genne zin
Ge wacht tevergeafs op ‘n wonder

D'r kwaam muziek dor de stroate
De zon dor 't glaas in loed
We bleve same nog wat proate
En toen ware weej d'r oet

Ik laag op de Spaanse grond
En de cirkel di waas rond
We woste zeker: 't bestiet
Dat 't verder giet

Altied, wat ge ok dut
Blief 't vertrouwe beware
Vergeate, verloate, bedroage of blut
Noeit mier d'n hoap laote vare

Hand an de ploog
ik kreeg wat ik vroog
De rug recht, de schouders d'r onder
Neet zeure, begin
‘t het genne zin
Ge wacht tevergeafs op ’n wonder

Hand an de ploog
ik kreeg wat ik vroog
De rug recht, de schouders d'r onder
Neet zeure, begin
‘t het genne zin
Ge wacht tevergeafs op ’n wonder

Songinformatie

ArtiestRowwen Hèze
Platenlabel RHAM
Catalogusnr RHAMCDS001
Releasedatum 11-08-2006
Hoogste positie UK -
Hoogste positie US -
Album Rodus & Lucius


Positieverloop