Coverafbeelding Rowwen Hèze - Twieje Wurd
  • Statistieken
  •   5 wkn Tipparade
  •   1993

Artiestinformatie

Land   Nederland

Rowwen Hèze is een in 1985 opgerichte band uit America (Limburg), die overwegend in het Horsterse dialect van dit dorp zingt. De muziek varieert qua genre van gevoelige ballads tot snellere tex-mex- en folknummers.De naam van de band is een verwijzing naar Christiaan Hesen (1853-1947), een nogal zonderlinge dorpsfiguur uit America. Deze legendarisch geworden persoon had een ietwat vreeswekkend uiterlijk en een niet onbesproken verleden. Hij kreeg de bijnaam "Rowwen Hèze" (vrij vertaald: ruige Hesen) die door de band later werd overgenomen, onder meer omdat het goed bekte.

De band is ontstaan in 1985, als een soort voortzetting van The Legendary Texas Four. De leden hiervan – Theo Joosten, Jan Philipsen en Mart Deckers – waren op dat moment met z'n drieën omdat zanger Jos Kleizen de band had verlaten. Ze waren op zoek naar een nieuwe zanger. Jack Poels bleek een heel geschikte kandidaat.

In de eerste jaren van hun bestaan speelde Rowwen Hèze nog voornamelijk Engelstalige covers van onder andere Thin Lizzy. Een jaarlijks terugkerend fenomeen voor Rowwen Hèze en veel andere Limburgse bands was om rond de carnaval een carnavalsnummer te schrijven. In 1987 schreef Rowwen Hèze voor de Horsterse carnavalsvereniging samen met Toos Vervoort het nummer Niks stront niks.

De stijl van Rowwen Hèze is zeer gemengd. Als hoofdstijlen vallen folk, fanfare en tex-mex aan te wijzen. De meest karakteristieke instrumenten in het bandgeluid van Rowwen Hèze zijn accordeon, trompet en gitaar. Door sommigen wordt de muziek van Rowwen Hèze onder de noemer zydeco geplaatst, hoewel ook daarmee forse verschillen bestaan.[12] Qua muzikale stijl voelt de band zich met name sterk verwant aan Los Lobos. De twee bands hebben bovendien gemeen dat ze allerlei elementen uit minderhedenculturen verwerken in hun muziek. Een opvallend verschil is het tempo van de nummers, dat bij Rowwen Hèze vaak wat hoger ligt.

Bestel Mar, werd opgenomen en een paar jaar later een zeer grote hit. In 1989 maakte Rowwen Hèze een grote toer door Zuid-Nederland, de "Bestel Mar Toer '89'". Ook maakten ze een korte tournee samen met de Amerikaanse accordeonist Flaco Jiménez, die ook later nog met de band zou samenwerken. De trompettist Jack Haegens trad in dat jaar toe tot de band. In 1990 tekende Rowwen Hèze een contract met de platenmaatschappij HKM/CNR.

Na enkele wijzigingen in de samenstelling – drummer Mart Deckers werd in 1989 vervangen door Martin Rongen en ook accordeonist Geert Hermkes haakte af – bestond de band vanaf 1991 uit Jack Poels (zang, gitaar en mondharmonica), William "Tren" van Enckevort (accordeon, piano, trombone en zang), Jan Philipsen (basgitaar en contrabas), Theo Joosten (gitaar, mandoline, saxofoon, tin whistle en percussie), Jack Haegens (trompet, bugel, trombone en percussie) en Martîn Rongen (drums en percussie). In deze bezetting stond de band in 1992 voor de eerste keer op Pinkpop in Landgraaf. Dit optreden werd een groot succes met een liveregistratie op televisie. Vanwege dit grote succes werd besloten het optreden uit te brengen op het album In De Wei (Live).

Na 35 jaar kwam op 27 maart 2020 het 1e solo album uit van Jack Poels, waarop hij live bijgestaan door Jan Hendriks (Doe Maar) en Bart Jan Baartmans. De begeleiding is klein gehouden waardoor de poëtische teksten nog meer opgloeien en licht werpen op de soms duistere wegen van het leven. Poels had daarvoor ook al albums uitgebracht onder de naam Herberg De Troost. De leden van Herberg de Troost zijn Poels zelf (zang), Tren van Enckevort (toetsen), Skinnie (gitaar), Mo'Jones (bas, zang) en Sjoerd Rutten (drums).

.

Songtekst

't Durp is stil, 't liekt verloate
't Rimpelt in 't oavendlicht
Hugstes 'n paar minse proate
Deure dreie langzaam dicht

't Durp is muuj, 't is verslaage
't Durp dat verloor vandaag
Verloor mier dan 't kos verdraage
't Waas teveul wat 't zaag

Heej stong midde in 't leave
Alles wat ie zei en doch
Doar ging genne weg an neave
Heej haj an twieje wurd genog

't Durp woar ie waas geboare
Dat bouwde ie met elke stien
Dat durp het vandaag verloare
't Durp is vandaag allien

Vur iederien din os is veurgegoan
Vur iederien din alles het gegeave
Enne gojje mins blieft altied leave

'n Leave lang de moeiste kleure
Gerimpeld in 't oavendlicht
Dat bield dat kos vur iewig deure
De zon, de wind in zien gezicht

't Durp mot opnij beginne
't Wil allien mar troest en tied
't Durp blieft vurleupig binne
't Durp is zichzelf kwiet

Vur iederien din os is veurgegoan
Vur iederien din alles het gegeave
Enne gojje mins blieft altied leave

Songinformatie

ArtiestRowwen Hèze
 A-kant
Titel Twieje Wurd (Live)
Lengte 03:08
Componist(en) Jack Poels
Producer(s) René Meister
Engineer(s) Gert de Bruijn, Herman Geerling
Mixage Peter Vincent
 B-kant
Titel Twieje Wurd
Lengte 02'40
Componist(en) Jack Poels
Producer(s) Boudewijn de Groot
 
Platenlabel HKM
Catalogusnr SCD 146.226-3
Hoogste positie UK -
Hoogste positie US -
Album In de wei


Positieverloop