Coverafbeelding Rowwen Hèze - Auto, Vliegtuug
  • Statistieken
  •   5 wkn Tipparade
  •   1999

Artiestinformatie

Land   Nederland

Rowwen Hèze is een in 1985 opgerichte band uit America (Limburg), die overwegend in het Horsterse dialect van dit dorp zingt. De muziek varieert qua genre van gevoelige ballads tot snellere tex-mex- en folknummers.De naam van de band is een verwijzing naar Christiaan Hesen (1853-1947), een nogal zonderlinge dorpsfiguur uit America. Deze legendarisch geworden persoon had een ietwat vreeswekkend uiterlijk en een niet onbesproken verleden. Hij kreeg de bijnaam "Rowwen Hèze" (vrij vertaald: ruige Hesen) die door de band later werd overgenomen, onder meer omdat het goed bekte.

De band is ontstaan in 1985, als een soort voortzetting van The Legendary Texas Four. De leden hiervan – Theo Joosten, Jan Philipsen en Mart Deckers – waren op dat moment met z'n drieën omdat zanger Jos Kleizen de band had verlaten. Ze waren op zoek naar een nieuwe zanger. Jack Poels bleek een heel geschikte kandidaat.

In de eerste jaren van hun bestaan speelde Rowwen Hèze nog voornamelijk Engelstalige covers van onder andere Thin Lizzy. Een jaarlijks terugkerend fenomeen voor Rowwen Hèze en veel andere Limburgse bands was om rond de carnaval een carnavalsnummer te schrijven. In 1987 schreef Rowwen Hèze voor de Horsterse carnavalsvereniging samen met Toos Vervoort het nummer Niks stront niks.

De stijl van Rowwen Hèze is zeer gemengd. Als hoofdstijlen vallen folk, fanfare en tex-mex aan te wijzen. De meest karakteristieke instrumenten in het bandgeluid van Rowwen Hèze zijn accordeon, trompet en gitaar. Door sommigen wordt de muziek van Rowwen Hèze onder de noemer zydeco geplaatst, hoewel ook daarmee forse verschillen bestaan.[12] Qua muzikale stijl voelt de band zich met name sterk verwant aan Los Lobos. De twee bands hebben bovendien gemeen dat ze allerlei elementen uit minderhedenculturen verwerken in hun muziek. Een opvallend verschil is het tempo van de nummers, dat bij Rowwen Hèze vaak wat hoger ligt.

Bestel Mar, werd opgenomen en een paar jaar later een zeer grote hit. In 1989 maakte Rowwen Hèze een grote toer door Zuid-Nederland, de "Bestel Mar Toer '89'". Ook maakten ze een korte tournee samen met de Amerikaanse accordeonist Flaco Jiménez, die ook later nog met de band zou samenwerken. De trompettist Jack Haegens trad in dat jaar toe tot de band. In 1990 tekende Rowwen Hèze een contract met de platenmaatschappij HKM/CNR.

Na enkele wijzigingen in de samenstelling – drummer Mart Deckers werd in 1989 vervangen door Martin Rongen en ook accordeonist Geert Hermkes haakte af – bestond de band vanaf 1991 uit Jack Poels (zang, gitaar en mondharmonica), William "Tren" van Enckevort (accordeon, piano, trombone en zang), Jan Philipsen (basgitaar en contrabas), Theo Joosten (gitaar, mandoline, saxofoon, tin whistle en percussie), Jack Haegens (trompet, bugel, trombone en percussie) en Martîn Rongen (drums en percussie). In deze bezetting stond de band in 1992 voor de eerste keer op Pinkpop in Landgraaf. Dit optreden werd een groot succes met een liveregistratie op televisie. Vanwege dit grote succes werd besloten het optreden uit te brengen op het album In De Wei (Live).

Na 35 jaar kwam op 27 maart 2020 het 1e soloalbum uit van Jack Poels, waarop hij live werd bijgestaan door Jan Hendriks (Doe Maar) en Bart Jan Baartmans. De begeleiding is klein gehouden, waardoor de poëtische teksten nog meer opgloeien en licht werpen op de soms duistere wegen van het leven. Poels had daarvoor ook al albums uitgebracht onder de naam Herberg De Troost. De leden van Herberg de Troost zijn Poels zelf (zang), Tren van Enckevort (toetsen), Skinnie (gitaar), Mo'Jones (bas, zang) en Sjoerd Rutten (drums).

(Delen uit deze tekst komen oorspronkelijk van het Wikipedia-artikel Rowwen Hèze. Deze tekst is beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen.)


Songtekst

Onder meej giet land vurbeej
’t Vleegtuug werkt zich umhoeg
De wolke door, nog twelf oor
En ’t zonlicht dat brandt in mien oeg

Oh, ik hoap dat ik sloap
Misschien velt ’t mei
Als ik droem van enne boem
In ’n zomerse wei

Auto, vleegtuug
D’n trein, d’n boet
Auto, vleegtuug
D’n trein, d’n boet
Wat is de werld toch groet

De boet di vaart en op de kaart
Dog steeds genne have in zicht
Marc zucht en Marc vrugt
Hoe laat goan de kroege heer dicht

Want ik wiet hoe dat giet
Straks is d’r nurges wat oap
En zes oor later wiegt ’t water
Os tevrijje in sloap

Auto, vleegtuug
B’n trein, d’n boet
Auto, vleegtuug
D’n trein, d’n boet
Wat is de werld toch groet

Als ik mien oege sloet
Zij ik elke dag wat mier
De werlt is groet
In mien durp an de rivier
Auto, vleegtuug

Auto, vleegtuug
D’n trein, d’n boet
Auto, vleegtuug
D’n trein, d’n boet
Auto, vleegtuug
D’n trein, d’n boet
Auto, vleegtuug
D’n trein, d’n boet
Wat is de werld toch groet

Als ik mien oege sloet

Songinformatie

ArtiestRowwen Hèze
 A-kant
Titel Auto, Vliegtuug
Lengte 3:59
Componist(en) Jack Poels
Producer(s) Rob van Donselaar
Engineer(s) Frans Hendriks
 B-kant
Titel Auto, Vliegtuug (Verlengde Versie)
Lengte 6:15
Componist(en) Jack Poels
Producer(s) Rob van Donselaar
Engineer(s) Frans Hendriks
 
Platenlabel HKM
Catalogusnr 42069
Hoogste positie UK -
Hoogste positie US -
Album 't Beste Van 2 Werelden


Positieverloop