Coverafbeelding Rod Stewart - (Waltzing Matilda) Tom Traubert's Blues

Rod Stewart

(Waltzing Matilda) Tom Traubert's Blues

  • Statistieken
  •   11 weken
  •   3 piekpositie
  •   274 punten
  •   1992

Artiestinformatie

Geboortedatum   10-01-1945
Land   Verenigd Koninkrijk

Roderick David Stewart uit Londen is bij ons beter bekend als Rod Stewart. Hij is een van de best verkopende artiesten allertijden. Deze rockzanger staat bekend om zijn rauwe en bluesy stem. Door zijn podiumpersoonlijkheid wordt hij ook weleens de laatste Song And Dance Man genoemd.


Nadat hij met verschillende bandjes een aantal jaren had opgetreden sloot hij zich in 1967 aan bij The Jeff Beck Group. Hier begon zijn bekendheid toe te nemen. In 1969 stapt hij samen met Ron Wood uit de groep om zich bij The Faces te voegen.

Naast The Faces is Rod Stewart ook druk solo bezig. Zo komen er in 1969 en 1970 albums uit van de groep, maar ook van hem als soloartiest.


Zijn internationale doorbraak komt met het album Every Picture Tells A Story en dan voornamelijk door het nummer Maggie May. Het nummer kwam in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk gelijktijdig op nummer 1 en dat is iets wat in de geschiedenis van de popmuziek nog niet eerder was voorgekomen. Het album is ook opgenomen in Rock & Roll Hall Of Fame vanwege de vele invloeden en veranderingen die het album teweeg heeft gebracht in de 20e eeuw.


Na heel veel succes, vooral ook als liveband, gaan The Faces in 1974 uit elkaar. In datzelfde jaar verhuist hij naar Los Angeles en brengt hij bij zijn nieuwe platenmaatschappij het album Atlantic Crossing uit. Rod Stewarts populariteit was ongekend, maar helaas volgde daarna, volgens de muziekpers, niet zijn creatiefste periode.


Bij Warner Bros tekende hij een mooi contract, waarmee hij alle rechten op zijn songs hield. Hierna scoorde hij grote hits als Sailing (1975), Toninght’s The Night (1976) en Hot Legs (1977) en zijn monsterhit met Do Ya Think I’m Sexy? (1978). Die laatste zou hem geen stuiver opleveren, want alle rechten werden geschonken aan het kinderfonds Unicef.


In 1982 kwam hij met het dubbele livealbum Absolutely Live. Hij werkte daarop samen met Tina Turner. Door de tour die daaruit volgde en het album kreeg de carrière van Tina Turner weer een boost. Zij zijn altijd vrienden gebleven. Na een aantal albums te hebben uitgebracht in de jaren 80 komt hij in 1989 met de vierdelige verzamelaar Storyteller.


In 1993 zingt hij samen met Bryan Adams en Sting de hit All For Love, afkomstig van de film The Three Musketeers. In 1994 gaf hij een gratis concert op het strand van Copacabana. Er kwamen meer dan 3,5 miljoen bezoekers op af, wat een vermelding in het Guinness Book of Records opleverde.


In 2002 komt hij met het album It Had To Be You: The Great American Songbook, wat bestaat uit een verzameling van oude klassiekers uit de jaren ‘20 en ‘30 van o.a. Nat King Cole. Dit album zorgde ervoor dat hij weer terugkwam in de albumlijsten. Het zou uiteindelijk het eerste album uit een reeks van vijf worden.


Zijn financieel succesvolste jaar tot nu toe is 2004 met een volledig uitverkochte stadiontournee door de Verenigde Staten en Canada. Voor gemiddeld 22 avonden per maand en dat 8 maanden lang, streek hij één miljoen Amerikaanse dollars per avond op.


In 2006 ontvangt hij uit handen van de Britse Koningin Elizabeth de eretitel Commander of the order of The British Empire (CBE).


In 2011 sluit hij zich aan bij het label van UMG Universal Music Group. Bij deze maatschappij vindt hij zijn creativiteit weer terug. Dat is goed te horen op het album Time uit 2013 en hij scoort daarmee hoog in o.a. het Verenigd Koninkrijk, Australië en Brazilië.


Sinds 10 juni 2016 is hij Ridder en staat er Sir voor zijn naam.
Songtekst

* (Waltzing Matilda) Tom Traubert's Blues

Wasted and wounded
And it ain't what the moon did
I got what I paid for now
See you tomorrow
Hey Frank, can I borrow
A couple of bucks from you
To go waltzing Matilda, waltzing Matilda
You'll go waltzing Matilda with me

I'm an innocent victim
Of a blinded alley
And I'm tired of all these soldiers here
No one speaks English
And everything's broken
And my strength is soaking away
To go waltzing Matilda, waltzing Matilda
You'll go waltzing Matilda with me

Now I've lost my St. Christopher
Now that I kissed her
And the one-armed bandit knows
And the maverick Chinaman
With the cold-blooded smile
And the girls down by the striptease shows go
Waltzing Matilda, waltzing Matilda
You'll go waltzing Matilda with me

No, I don't want your sympathy
Fugitives say
That the streets aren't for dreaming now
Manslaughter dragnet
And the ghost that sells memories
Want a piece of the action anyhow
Go waltzing Matilda, waltzing Matilda
You'll go waltzing Matilda with me

And it's a battered old suitcase
In a hotel someplace
And a wound that will never heal
No prima donnas, the perfume is on
An old shirt that is stained with blood and whiskey
And goodnight to the street-sweepers
The night watchmen, flame-keepers
And goodnight, Matilda, too

Goodnight Matilda, too

Songinformatie

"Tom Traubert's Blues (Four Sheets To The Wind In Copenhagen)" werd geschreven door Tom Waits en geproduceerd door Bones Howe en door Tom Waits op plaat gezet. Rod Stewart maakt er een zeer bijzondere cover van genaamd (Waltzing Matilda) Tom Traubert's Blues.

De songtekst vertelt het verhaal van Tom Traubert, "een man die zonder een cent op zak gestrand is in een vreemd land."
Biograaf Jay S. Jacobs heeft Traubert beschreven als in wezen een sympathiek personage, maar het is duidelijk dat hij er iedere keer weer in slaagt om zijn eigen glazen in te gooien en zo nooit iets maakt van zijn leven. Hij zal nooit in staat zijn om terug te keren naar zijn vaderland, want iedere keer als hij contant geld in zijn handen krijgt, verspilt hij het aan drank.
De teksten van het refrein van de song bevat elementen van het Australische volkslied 'Waltzing Matilda." Waits legt als reden voor de keuze om delen van "Waltzing Matilda" te gebruiken uit door te zeggen dat "als je met 'Matilda aan het walsen bent', je dan onderweg bent. Je bent niet met je vriendin, je bent in je eentje aan het zwerven geslagen. Voor mij was het de eerste keer dat ik in Europa was en ik voelde me als een soldaat ver weg van huis, dronken op de hoek, blut, mezelf verloren voelend.
ArtiestRod Stewart
 A-kant
Titel Tom Traubert's Blues (Edit)
Lengte 4:30
Componist(en) Tom Waits
Producer(s) Trevor Horn
Engineer(s) Steve MacMillan, Tim Weidner
Mixage Steve MacMillan, Tim Weidner
 B-kant
Titel No Holding Back (LP Version)
Lengte 5:43
Componist(en) Rod Stewart, Kevin Savigar, Jim Cregan
Producer(s) Rod Stewart, Bernard Edwards
Mixage Steve MacMillan, Bernard Edwards
 
Platenlabel Warner Bros.
Catalogusnr 5439-18643-7
Hoogste positie UK 6
Hoogste positie US -
Album If We Fall In Love Tonight


Positieverloop