Interview: Suzan en Freek komen met tweede single, Blauwe Dag

- Releases

Suzan en Freek 2019

Met Als Het Avond Is pakten Suzan en Freek met hun eerste single al meteen de meest succesvolle plaat van 2019 tot nu toe! Deze vrijdag is de opvolger, Blauwe dag, verschenen en daar wil je natuurlijk alles over weten. We spraken Freek die ook nog eens opvallend veel te horen is in het tweede nummer.

“In het begin leek het ons al heel tof om überhaupt een keer op de radio gedraaid te worden. Dat Als Het Avond Is, nu de meest succesvolle plaat van 2019 is dat hadden wij nooit durven dromen. We deden altijd 'gewoon' covers en waren vooral heel benieuwd wat mensen ervan zouden vinden als wij een eigen liedje zouden uitbrengen. Des te leuker is het dat het zo aanslaat!”

Meest succesvolle plaat van het tweede halfjaar
“Wat Blauwe Dag gaat doen durf ik niet zo goed te zeggen, maar we hopen gewoon dat de mensen het leuk vinden. En of Blauwe Dag dan de meest succesvolle plaat gaat worden van het tweede halfjaar, dat weet ik nog niet zo goed haha. Het lijkt ons natuurlijk wel leuk als onze tweede single ook meteen de Top 40 ingaat.”

In voor- en tegenspoed
“Blauwe Dag is best wel dubbelzinnig. Het gaat eigenlijk over in voor- en tegenspoed. Je bent er voor elkaar als het goed gaat, dus met de mooie blauwe lucht, maar ook als het even minder gaat op een Blue Monday.”

Voor het eerst in het openbaar
“Tijdens onze uitverkochte clubtour in mei hebben wij al een aantal van onze nieuwe nummers gespeeld. Daar kwam eigenlijk ook al unaniem uit dat Blauwe Dag de volgende single moest worden. We hebben het nummer daar dus al gespeeld en op Concert At Sea was het eigenlijk de eerste keer in het openbaar. Dat is wel spannend dan.”

Videoclip
“Voor de clip van Blauwe Dag zijn wij gezellig een paar dagen naar Frankrijk gegaan. Hiervan waren al wat beelden te zien op onze Instagram. De clip kunnen jullie als het goed is maandag allemaal bekijken.”

Debuutalbum in het najaar
“Dat ik in dit nummer wat vaker te horen ben dan normaal, dat is eigenlijk gewoon ontstaan. Dit voelde gewoon heel goed zo. Het is niet dat we van beurt gaan wisselen of zoiets. Haha! We zijn nu heel hard aan het schrijven aan ons debuutalbum dat dit najaar uitkomt en tijdens het schrijven verdelen we eigenlijk ongemerkt al de tekst. Ons debuutalbum betekent zeker niet het einde van de covers. Dat is toch waar we vandaan komen. Maar we gaan ons zeker wel meer richten op onze eigen muziek nu. Op het album zullen dan ook alleen maar originals staan.”

Voor het eerst je kindje laten zien
“We hebben wel echt geprobeerd geen tweede versie van Als Het Avond Is te maken. Want die hebben we natuurlijk al. Het is nu wel heel spannend want voor die track hadden de mensen nog totaal geen verwachtingen van ons maar nu ligt de lat toch wat hoger. Het is net alsof we ons kindje voor het eerst gaan laten zien”

Ontstaan in de auto
“Omdat Suzan en ik een stel zijn, zijn we natuurlijk heel veel samen. Daarom kunnen wij ook de inspiratie voor onze muziek uit ons dagelijks leven halen. Zo is het onderwerp Blauwe Dag ook een keer ontstaan toen wij samen in de auto zaten. Soms moeten we er alleen wel op letten dat we niet continue doorgaan. Muziek is natuurlijk iets wat we beiden heel leuk vinden dus de verleiding is groot. Alleen het is natuurlijk niet de bedoeling dat we dan samen, dag en nacht, aan het werk zijn.”

Speciaal voor ons
“Naast dat vandaag natuurlijk Blauwe Dag uit is gekomen kunnen jullie dus in het najaar ons album verwachten. En verder spelen wij echt best wel wat festivals van de zomer.In het najaar doen wij ook nog een theatertour. Daarbij is het wel echt leuk dat we een publiek hebben dat speciaal voor ons komt.”