Coverafbeelding R. Kelly - I Can't Sleep Baby (If I)
  • Statistieken
  •   4 weken
  •   33 piekpositie
  •   21 punten
  •   1996

Artiestinformatie

Geboortedatum   08-01-1967
Land   Verenigde Staten

Op 8 januari 1967 wordt Robert Sylvester Kelly geboren als zoon van moeder Joanne die al als zangeres actief was. Zijn jeugd was in veel opzichten moeilijk, want in zijn autobiografie beschrijft hij als tiener geregeld seksueel misbruikt te zijn. Ook wordt hij op 11-jarige leeftijd beschoten. Nog steeds zit er een kogel in zijn schouder.Op de middelbare school moedigt de muziekleraar hem aan muziek te gaan maken. Ook adviseert ze hem zijn basketbalactiviteiten op te geven. Na een succesvol optreden op school snapt hij dat advies beter.In 1989 breekt hij door via de tv-talentenjacht Big Break, waar hij voor zijn overwinning 100.000 dollar krijgt. In de jaren die volgen vaart hij, met succes, mee op de ‘New Jack Swing’-golf. In 1992 komt hij met She’s Got That Vibe voor het eerst in de Top 40 terecht. Dat deed hij met de groep Public Announcement, die hij in 1993 al de rug toekeerde. Later dat jaar is 12 Play zijn eerste album.In 1995 wordt duidelijk dat R. Kelly nog meer kwaliteiten heeft. Hij werkt samen met Michael Jackson aan het schrijven en produceren van You Are Not Alone, waarmee hij twee Grammy-nominaties weet binnen te slepen. In november verschijnt ook zijn tweede, titelloze, studioalbum met daarop de bescheiden Top 40-hit I Can’t Sleep Baby (If I). Vrij snel na die hit komt het succes van Kelly in een stroomversnelling als I Believe I Can Fly een nummer 1-hit wordt. Uitgerekend dat jaar tekent hij een contract om als professioneel basketbalspeler aan de slag te gaan bij de Atlantic City Seagulls.Zijn derde studioalbum wordt R, dat in november 1998 verschijnt. Daarop staat de powerballad If I Could Turn Back The Hands Of Time. Niet alleen in ons land, ook in België en Zwitserland komt de single op de eerste plaats, waar het in de Verenigde Staten met een twaalfde positie een minder groot succes wordt.


In 2003 weet hij alleen met de hulp van anderen nog hits te scoren. Zo komen samenwerkingen met Ja Rule en Lady Gaga nog in de Top 40. Do What U Want is in 2013 zijn 19e en vooralsnog laatste hit. In 2016 verschijnt zijn 14e studioalbum, 12 Nights Of Christmas.

In 2017 komt R. Kelly veelvuldig in opspraak vanwege het feit dat hij vrouwen vast zou houden in zijn woning voor zijn eigen seksuele genot. In september 2021 veroordeelt een jury hem voor onder meer mensenhandel en afpersing. Op 23 juni 2022 is R. Kelly veroordeeld tot 30 jaar cel voor seksueel misbruik van minderjarige meisjes.Songtekst

Girl I must have been crazy to say that it was over.
I had to be a fool to yell out we were through.
And now I'm all lonely and feeling down and out baby.
When I never meant for this to end; it was so so crazy of me.
Sometimes we say things that we really don't mean.
Well I'm sorry baby, bring your lovin' back to me.

Chorus:

I can't sleep babe, I can't think babe, I can't live babe.
Without you in my life. I can't go on baby. This is my song baby.
Don't wanna do nothin' if I go away baby.
And I can't do nothin' if you're not around.

Though I must admit that things got out of hand.
When you told me that he was just a friend.
I should of had my trust in you from the very start darlin'.
'Cause I never meant for this to end.
Oh can we get it back again?
Oh sometimes a man can say things that he really don't mean.
Well I'm sorry baby bring your lovin' back to me.

Chorus

Baby can we meet somewhere and talk about it.
Oh baby, can we work it out.
I'm not gonna let you go my baby before I let you know that I...

Chorus

Songinformatie

ArtiestR. Kelly
 A-kant
Titel I Can't Sleep Baby (If I)
Lengte 04'40
Componist(en) Robert Kelly
Producer(s) Robert Kelly
 B-kant
Titel I Can't Sleep Baby (If I) (LP Version)
Lengte 05'30
Componist(en) Robert Kelly
Producer(s) Robert Kelly
 
Platenlabel Jive
Catalogusnr 74321-410102
Hoogste positie UK 24
Hoogste positie US 5
Album R. Kelly


Positieverloop