Coverafbeelding Prince - If I Was Your Girlfriend
  • Statistieken
  •   8 weken
  •   16 piekpositie
  •   132 punten
  •   1987

Artiestinformatie

Geboortedatum   07-06-1958
Land   Verenigde Staten

Prince Rogers Nelson, beter bekend als Prince, is een artiest in de ruimste zin van het woord. Hij componeert, bespeelt vele instrumenten en is ook nog een danser. Daarnaast is hij nog een platenproducer en heeft hij tevens nog een zijsprong gemaakt als filmregisseur en acteur. Kenmerkend voor Prince is het vele gebruik van zijn kopstem.


Op zijn zevende schrijft hij zijn eerste liedje Funk Machine. In zijn tienerjaren speelt hij mee in de band van een familielid genaamd 94 East. In 1976 maakt Prince een demo bij producer Chris Moon in Moon’s Minneapolis Studio. Moon zorgt ervoor dat zijn demo, na een aantal afwijzingen, terechtkomt bij manager Owen Husney. In samenwerking met Husney lukt het Prince om een platencontract te krijgen bij Warner Brothers. Het bijzondere is dat hij op de leeftijd van 19 jaar een contract krijgt voor drie albums, voor een budget van 180.000 dollar. Hij kan daarmee zijn eigen werk produceren.

Zijn eerste soloplaat komt uit in 1978, For You. Hij heeft op dit album alle instrumenten zelf ingespeeld en op één nummer na was hij verantwoordelijk voor alle composities. Het tweede album van Prince volgt in 1979. Iets ruiger en low budget. Hij had namelijk bijna zijn hele budget aan het eerste album besteed. Op dit album staan zijn eerste klassiekers waaronder I Feel For You. De verkoop van dit album was in Amerika erg goed.


Begin jaren 80 gaat hij voor het eerst toeren. Hij staat in het voorprogramma van Rick James. Met wat hij op For You laat horen verwachten mensen een lieve Stevie Wonder-achtig imago, maar hij laat duidelijk een ruigere en meer seksueel getinte kant horen. Deze trend zette hij door in zijn volgende album genaamd Dirty Mind. Hij slaat de weg in van Funk en New Wave. Veel platenzaken willen zijn plaat niet in de winkel vanwege de teksten die erop worden gezongen. Openlijk gaat het over prostitutie, overspel, orale seks en incest. Hij krijgt daardoor nog meer belangstelling van het grotere publiek. Voor het eerst komt Prince in Nederland.Met zijn volgende album Controversy uit 1981, scoort hij met het titelnummer zijn eerste hit in de Nederlandse Top 40.


Hij heeft voor een aantal groepen zoals The Time en Vanity 6 albums geproduceerd, gecomponeerd en ingespeeld. Zijn volgende album is het dubbelalbum 1999. Hierop is een combinatie van experimentele Funk en Pop te horen. Na zijn 1999 Triple Threat tour werd gitarist Dez Dickerson vervangen door Wendy Melvoin. Vanaf dat moment zou de band verder gaan onder de naam The Revolution. Met de film en soundtrack Purple Rain brak Prince vervolgens internationaal door als een superster. Met het titelnummer scoort hij zijn eerste nummer 1 hit in de Nederlandse Top 40.


In 1986 scoort hij ook met de soundtrack van de film Parade. Hier staan weer een aantal hits op. Een van de grootste daarvan is Kiss. Later dat jaar ontbond Prince The Revolution. Alleen toetsenist Matt “Dr.”Fink en saxofonist Eric Leeds blijven bij Prince. Met Sheila E. achter de drums was er een nieuwe band was geboren. Hij brengt ook nog een nieuw dubbelalbum uit genaamd Sign Of The Times. Door veel critici en liefhebbers wordt dit album nog steeds gezien als zijn beste plaat.


Ook zijn er een aantal bootlegs in omloop van Prince. De eerste was The Black Album. Het oorspronkelijk bedoelde album zou geannuleerd worden, maar een aantal exemplaren werden niet vernietigd en zo kwam de bootleg in omloop. Het is waarschijnlijk de meest verkochte bootleg aller tijden. Small Club – 2nd Show That Night is een twee uur durend geïmproviseerd optreden in het Paard van Troje in Den Haag. Voor de eerste druk van deze bootleg worden bedragen tot wel € 2500,- neergelegd. Dat is zeer uitzonderlijk voor een nog levende artiest.


In 1989 zingt hij een duet met Madonna, maakt hij weer een succesvolle soundtrack, Batman (Motion Picture Soundtrack) en houdt een grote schoonmaak onder zijn medewerkers van het eerste uur. Op deze manier krijgt hij nog meer controle over zijn eigen carrière.


New Power Generation is vanaf 1990 zijn vaste begeleidingsband en in 1991 brengen ze samen hun eerste album Diamonds and Pearls uit. Hits als Get Off en Cream zijn afkomstig van dit album.


Volgens eigen zeggen voelt hij zich een slaaf van platenmaatschappij Warner Brothers, omdat zij de rechten op de “artiestennnaam Prince” hadden en daarom besloot hij op zijn 35e verjaardag zijn naam te veranderen in een onuitspreekbaar symbool. Een Britse journalist noemde hem The Artist Formerly Known As Prince ook wel afgekort als TAFKAP. Een ander gaf hem de bijnaam The Symbol. Veel gedoe om een naam, maar dit zorgde er wel voor dat er over hem werd gesproken en dus in het nieuws bleef. Hij moest alleen wel nog contractueel vijf albums afleveren. In 2000 neemt hij zijn oude naam weer aan. In diezelfde tijd wordt hij ook lid van de Jehova’s Getuigen en dat is merkbaar in zijn nummers. Zo neemt hij bijvoorbeeld afstand van zijn oude nummers die vaak behoorlijk seksueel getint zijn. Ook in zijn optredens speelt hij bepaalde nummers niet meer of past hij oude teksten aan.


NPG Music Club is zijn onlinemuziekdienst waarop hij zijn nieuwe materiaal aanbiedt. Fans konden voor een vast bedrag per jaar lid worden. Kortingen op concertkaartjes, bij concerten en aftershows voorrang krijgen. In het begin klaagden fans dat het slecht toegankelijk was en de kwaliteit niet best. Veel albums blijken later toch ook in platenzaken te liggen. In totaal brengt hij 6 albums uit via deze muziekdienst.


In 2002 verzorgt onze eigen Candy Dulfer de saxofoon tijdens de One Nite Alone Tour. Van deze optredens verschijnt een Live CD-box van drie discs, waarvan twee met nummers van reguliere concerten en één met materiaal van aftershows.


Nadat het een tijdje rustig is geweest rond Prince schrijft hij in 2006 het nummer The Song Of The Heart voor de animatiefilm Happy Feet. Het is de eerste uitgebrachte single van de soundtrack en wint de Golden Globe in 2007.


In 2015 brengt hij de albums HITnRUN Phase One en HITnRUN Phase Two uit.

Op 21 april 2016 overlijdt de zanger op 57-jarige leeftijd aan wat men vermoedt een overdosis medicijnen.


Songtekst

Look at the bargains over here, ladies...
If I was your girlfriend
Would u remember 2 tell me all the things u forgot
When I was your man?
Hey, when I was your man
If I was your best friend
Would u let me take care of u and do all the things
That only a best friend can
Only best friends can

If I was your girlfriend
If I was your girlfriend

If I was your girlfriend
Would u let me dress u
I mean, help u pick out your clothes
Before we go out
Not that you're helpless
But sometimes, sometimes
Those are the things that bein in loves about
If I was your one and only friend
Would u run 2 me if somebody hurt u
Even if that somebody was me?
Sometimes I trip on how happy we could be
Please

If I was your girlfriend
If I was your girlfriend

Would u let me wash your hair
Could I make u breakfast sometime
Or then, could we just hang out, I mean
Could we go 2 a movie and cry together
Cuz 2 me baby that would be so fine

If I was your girlfriend
Baby can I dress u
I mean, help u pick out your clothes
Before we go out
(if I was your girlfriend)
Listen girl, I aint sayin you're helpless
But sometimes, sometimes
Those are the things that bein in loves about (sugar)

Sugar do u know what Im saying 2 u this evening? (sugar)
Maybe u think Im being
A little self-centered (if I was your girlfriend)
But i, I said I want 2 be (sugar)
All of the things u are 2 me (sugar)
Surely, surely u can see (if I was your girlfriend)
{{title repeated in background}}
Is it really necessary 4 me 2 go out of the room
Just because u wanna undress?
I mean, we don't have 2 make children 2 make love
And then, we don't have 2 make love 2 have an orgasm
Your bodys what Im all about
Can I see u?
Ill show u
Why not?
U can think it's because Im your friend I'll do it 4 u
Of course I'll undress in front of u!
And when Im naked, what shall I do?
How can I make u see that it's cool?
Cant u just trust me?
If I was your girlfriend u could
Oh, yeah, I think so
Listen, 4 u naked I would dance a ballet
Would that get u off?
Then tell me what will!
If I was your girlfriend, would u tell me?
Would u let me see u naked then?
Would u let me give u a bath?
Would u let me tickle u so hard ud laugh and laugh
And would u, would u let me kiss u there
You know down there where it counts
Ill do it so good I swear I'll drink every ounce
And then I'll hold u tight and hold u long
And together well stare into silence
And well try 2 imagine what it looks like
Yeah, well try 2 imagine what, what silence looks like
Yeah, well try 2 imagine what silence looks like
Yeah, well try...

SonginformatieTriviaArtiestPrince
 A-kant
Titel If I Was Your Girlfriend (Edit)
Lengte 3:46
Componist(en) Prince
Producer(s) Prince
 B-kant
Titel Shockadelica
Lengte 3:29
Componist(en) Prince
Producer(s) Prince
 
Platenlabel Paisley Park
Catalogusnr W8334
Releasedatum 06-05-1987
Album Sign “☮” the Times

Positieverloop