Nieuws
Overig

Top 8: Alle hits uit Beste Zangers

Top 8: Alle hits uit Beste Zangers
Jaap Reesema  Suzan & Freek  Miss Montreal  Rolf Sanchez  Emma Heesters  Tino Martin  Davina Michelle  Glennis Grace  Do 

Grijs van Jaap Reesema is de achtste Top 40-hit die afkomstig is uit het programma Beste Zangers. Hoog tijd om deze hits eens te sorteren op hun Top 40-score.

1 DUURT TE LANG- davina michelle - 811 punten
uit de aflevering van Glen Faria, 2018

De grootste Beste Zangers-hit is natuurlijk Duurt Te Lang van Davina Michelle. Ze zong het nummer op 29 september 2018 in de aflevering waarin het werk van Glen Faria centraal stond. Hij bracht het nummer oorspronkelijk uit in 2013, toen hij nog de artiestennaam Fit gebruikte. In de uitvoering van Glen Faria is het nummer nooit een hit geworden, maar in die van Davina Michelle wel. En wat voor één! Vanaf november 2018 stond het nummer maar liefst elf weken op de eerste plaats in de Top 40. Het betekende de grote doorbraak voor de zangeres, die voordien vooral bekend was van haar YouTubekanaal, waarop ze wekelijks een cover plaatst. Inmiddels zijn we vier jaar verder, heeft Davina al twaalf hits op haar naam staan en is ze uitgegroeid tot de op een na succesvolste Nederlandse zangeres in de Top 40-geschiedenis. Alleen Anouk verzamelde nog meer punten dan zij.

2 DOOR DE WIND- miss montreal - 695 punten
uit de aflevering van Stef Bos, 2020

Op 1 oktober 2020 stond Stef Bos centraal in Beste Zangers. Miss Montreal zong in die aflevering het lied Door De Wind, een relatief onbekend nummer van Stef Bos, dat hij in 1995 tijdens zijn theaterprogramma Vuur had gezongen en te vinden is op zijn livealbum Stad En Land. Oorspronkelijk komt het nummer echter uit 1989. Het werd toen gezongen door Stefs toenmalige vriendin Ingeborg, die ermee deelnam aan de Belgische voorronde voor het Eurovisiesongfestival en won. Hoewel het liedje in Lausanne destijds op de 19e plaats eindigde, is het bij onze zuiderburen wel uitgegroeid tot een songfestivalklassieker. De uitvoering van Miss Montreal begon net als die van Ingeborg in 1989 ingetogen. Halverwege het eerste couplet evolueerde haar versie echter tot een rauwe powerballad die tijdens het refrein tot een apotheose kwam. Met haar uitvoering ontroerde ze niet alleen Stef Bos, maar ook de andere deelnemers en de honderdduizenden kijkers. “Weet je wat jij net hebt gedaan? Jij hebt een liedje uit een gevangenis gehaald,” concludeerde Stef Bos na afloopt van haar optreden. Door De Wind kwam een week later al binnen in de Top 40 groeide uit tot een dikke top 3-hit. Het werd zelfs de grootste hit uit de carrière van Miss Montreal. Ook in Vlaanderen werd het nummer opgepikt en op 24 oktober maakte de 36-jarige zangeres haar debuut in de Ultratop Top 50, waar het een bescheiden hitje werd. Daar haalde de nieuwe versie van Door De Wind de 36e plaats. Het was de eerste en vooralsnog enige keer dat een nummer uit de Nederlandse versie van Beste Zangers een hit werd in Vlaanderen.

3 PA OLVIDARTE- emma heesters & rolf sanchez - 656 punten
uit de duettenaflevering van 2019

Sinds het tiende seizoen in 2017 wordt elk seizoen van Beste Zangers afgesloten met een duettenaflevering. Daarin mag elke deelnemer iemand uitkiezen om een duet naar keuze mee te zingen. In de slotaflevering van seizoen 12, uitgezonden op 12 oktober 2019, koos Emma Heesters haar collega Rolf Sanchez uit voor een duet. Zij zong met hem het nummer Pa Olvidarte, een cover van het gelijknamige nummer van het Colombiaanse hiphoptrio ChocQuibTown, dat daar in eigen land een nummer 1-hit mee had gescoord. In Nederland werd de tweetalige uitvoering van Emma en Rolf een groot succes, maar een nummer 1-hit zat er net niet in. Pa Olvidarte stond rond de jaarwisseling van 2020 vier weken op nummer 2, waarbij het van de eerste plaats werd gehouden door Dance Monkey van Tones And I. Voor Emma was het de eerste Top 40-hit. Rolf had in 2017 al eens in de Top 40 gestaan met Voy A Bailar. Beide artiesten schreven na hun Beste Zangers-succes nog verschillende hits op hun naam.

4 AFSCHEID- glennis grace - 468 punten
uit de aflevering van Xander De Buisonjé, 2011

Tijdens het derde seizoen in 2011 heette het programma nog voluit De Beste Zangers Van Nederland. Alle deelnemers van dat seizoen hadden al eens in de Top 40 gestaan, maar Glennis Grace was de deelneemster met de minste hits. Na haar overwinning in de Soundmixshow in 1994 had ze in de lijst gestaan met I'm Gonna Be Strong en ruim tien jaar later scoorde ze een tweede hit met haar songfestivalinzending My Impossible Dream. Toen ze 26 maart 2011, in de aflevering rond Xander De Buisonjé, het nummer Afscheid van Volumia! zong, werden we er allemaal weer even aan herinnerd hoe goed en overtuigend zij kon zingen. Drie weken na de uitzending kwam haar uitvoering van Afscheid op nummer 3 binnen in de Top 40 en wist de week erop zelfs nog een plaatsje te winnen. Daarmee kwam Glennis Grace hoger dan de vierde plaats van de oorspronkelijk versie van Volumia! uit 1998.

5 ZIJ WEET HET- tino martin - 312 punten
uit de aflevering van Glen Faria, 2018

Net als Duurt Te Lang komt Zij Weet Het van Tino Martin uit de Beste Zangers-aflevering van 29 september 2018 met Glen Faria als centrale artiest. Glens oorspronkelijke versie komt uit 2015, maar de single wist destijds geen hit of tip te worden. In de uitvoering van Tino Martin gebeurde dat wel, ook al was dat pas acht maanden na de uitzending. Hoewel Tino met Zij Weet Het zijn eerste Top 40-hit scoorde, was hij ten tijde van zijn deelname aan Beste Zangers al een bekende zanger, die moeiteloos grote zalen wist uit te verkopen. Hij had ook al twee albums uitgebracht, die allebei waren bekroond met een Edison. Het feit dat hij nog nooit in de Top 40 had gestaan, kwam vooral door het feit dat zijn volkse repertoire de laatste jaren niet meer zo eenvoudig doordringt tot de hitlijst. Na zijn Beste Zangers-hit haalde Tino nog twee keer de Top 40, in 2020 met Loop Niet Weg en in 2022 met Vanavond (Uit M'n Bol). Dit waren allebei samenwerkingen met Kris Kross Amsterdam. Alle drie de hits van Tino Martin hebben de top 10 gehaald.

6 HIJ GELOOFT IN MIJ- do - 142 punten
uit de aflevering van Wolter Kroes, 2011

In 2011, het seizoen van Glennis Grace, namen ook Do en Wolter Kroes aan het programma deel. Op 30 april stond Wolter Kroes centraal. Do zong in die aflevering het nummer Zij Gelooft In Mij. Dat is natuurlijk een nummer van André Hazes, maar Wolter Kroes selecteerde het nummer voor de aflevering, omdat hij het zo ontzettend mooi vond. Ook van de uitvoering van Do was hij onder de indruk, want hij zette de zangeres in de uiteindelijke eindstand van die aflevering helemaal bovenaan. Het Nederlandse publiek was eveneens onder de indruk, want Hij Gelooft In Mij bereikte een maand na de uitzending de zestiende plaats in de Top 40. In tegenstelling tot bovenstaande zangers en zangeressen heeft Do na haar Beste Zangers-hit nooit meer in de Top 40 gestaan.

7 PAPA- suzan & freek - 29 punten
uit de aflevering van Stef Bos, 2020

De aflevering van Stef Bos is een van de meest bekeken afleveringen uit de geschiedenis van Beste Zangers. Misschien is het daarom dat deze aflevering niet een, maar twee Top 40-hits heeft voortgebracht. Daarbij moet wel gezegd worden dat Papa van Suzan & Freek lang niet zo'n grote hit werd als Door De Wind. Sterker nog, Papa is de kleinste hit van het Achterhoekse duo en hun enige hit die niet de top 20 heeft bereikt. In de uitzending van Beste Zangers bekende Suzan & Freek dat ze wel een beetje spijt hadden van hun keuze voor deze klassieker. Volgens Freek voelde het 'een beetje alsof wij De Nachtwacht gaan schilderen terwijl Rembrandt op de bank zit'. De grootmeester stelde het duo echter gerust. Met name Simon Keizer werd ontroerd door het lied. Op de dag van de uitzending, 1 oktober 2020, was het precies 21 jaar geleden dat zijn vader overleed en hij heeft het nummer sindsdien niet meer kunnen luisteren. Stef Bos schreef het lied zo'n dertig jaar geleden voor zijn eigen vader Bert Bos, die destijds aan kanker leed. Hij wist de ziekte gelukkig te overwinnen en overleed pas in 2014 op 91-jarige leeftijd.

8 GRIJS- jaap reesema - 7 punten
uit de aflevering van Nielson, 2022

De achtste Beste Zangers-hit komt op naam van Jaap Reesema. Jaap brak in 2010 door als winnaar van het derde seizoen van X-Factor. Na zijn top 10-hit Don't Stop Believin' duurde het tien jaar voordat hij weer een Top 40-hit scoorde. Zijn vocale bijdrages aan dancetracks onder de naam Jake Reese leidden eind jaren 10 niet tot hits in ons land. In Vlaanderen echter wel. Daar scoorde hij in 2018 zelfs een nummer 1-hit als zanger van het nummer Ellie van Regi. Dankzij die Belgische dj belandde Jaap in 2020 in de Vlaamse versie van Beste Zangers: Liefde Voor Muziek. Daar was hij zelf geen deelnemer, maar was hij meegereisd met Regi, die als dj uiteraard niet zelf zong. Daar zong hij onder meer het nummer Kom Wat Dichterbij, dat dat jaar maar liefst 20 weken in de top 3 van de Ultratop 50 stond. Dit jaar mag hij als soloartiest aan de Nederlandse versie van Beste Zangers meedoen en ook hier heeft hij nu dankzij het programma een hit te pakken. Grijs is een cover van Nielson, die het nummer in 2020 had geschreven naar aanleiding van het overlijden van zijn neef en beste vriend Nathan. Tijdens de uitzending werd met name Blanks geraakt door het nummer, omdat het hem deed terugdenken aan het gevoel dat hij had, nadat hij enkele jaren geleden zijn goede vriend Joost verloor. Grijs staat nu nog onder aan dit lijstje, maar de kans is groot dat Jaap met deze hit nog gaat stijgen.

(20/09/2022)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Rondé - Undecided
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Dua Lipa - Training Season
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Post Malone & Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Dua Lipa - Illusion
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Hozier - Too Sweet
Details La Fuente - Ratata
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Di-Rect - My Blood
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Taylor Swift feat. Post Malone - Fortnight
Details Nemo - The Code
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter