Nieuws
Cian Ducrot breekt Tipparaderecord

Top 5: meeste weken in de Tipparade

Top 5: meeste weken in de Tipparade
Cian Ducrot  Morning Parade  Purple Disco Machine  Moss Kena  The Knocks  Kygo  Dean Lewis  September ((SWE))  Zedd  Hayley Williams 

Heaven van Cian Ducrot staat (nog) niet in de Top 40, maar heeft wel een record gebroken. Het nummer staat voor de 17e week in de Tipparade. Er is nog nooit een track geweest die zolang heeft rondgezworven in het voorportaal van de Top 40.

De Tipparade bestaat sinds 1967 en is de wachtkamer van de Top 40. Bijna alle nummers die in de Top 40 hebben gestaan, stonden daarvoor één of meerdere weken in de Tipparade. Zolang er vertrouwen is dat een nummer een hit kan worden, blijft het in die lijst staan. Af en toe is dat best lang.

In de hele Tipparadegeschiedenis zijn er zes tracks geweest die langer dan een kwartaal (13 weken) in de Tipparade hebben gestaan. Die zes nummers vind je hieronder.1. Heaven - Cian Ducrot
17 weken in de Tipparade in 2023

De Ierse singer-songwriter Cian Ducrot maakte begin dit jaar zijn Top 50 met I'll Be Waiting, dat meteen een top 5-hit werd. Daarna scoorde hij een nummer 1-hit dankzij zijn bijdrage aan een van de drie uitvoeringen van People van Libianca, die afgelopen zomer op nummer 1 stonden. Ondanks dit succes laat een derde hit nog even op zich wachten, maar de kansen van Heaven zijn na bijna vier maanden nog niet afgeschreven. Zolang hij in de Tipparade staat heeft hij kans om door te stromen naar de Top 40. Van de 17 weken in de Tipparade staat Heaven nu voor de derde week op nummer 1. Dat is nog geen record. Stemgeluid van Vlins ft. Laura Yasmin stond begin dit jaar vier weken achter elkaar op nummer 1. Net als vier andere nummers die dit jaar 3 weken de Tipparade aanvoerden, werd dit geen Top 40-hit. Hopelijk is dit geen slecht voorteken voor Cian.

2. Under The Stars - Morning Parade
16 weken in de Tipparade in 2011 en 2012

Wie kent Morning Parade nog? Een Engels bandje dat bestond tussen 2007 en 2014. Hun track Under The Stars stond in het voorjaar van 2011 vijf weken in de Tipparade. Bij lange na niet genoeg voor een plek in deze top 5, maar begin 2012 kwam het nummer opnieuw de Tipparade binnen. Dat kwam doordat Under The Stars gebruikt werd in de reclamecampagne bij de lancering van HBO Nederland. Het nummer werd weer geen hit, maar stond wel elf weken in de Tipparade. Met die vijf weken uit 2011 erbij kwam Under The Stars tot een totaal van 16 weken in de Tipparade. Morning Parade brak daarmee het record van de Zweedse zangeres September, die in 2009 14 weken in de Tipparade had gestaan met Because I Love (zie verder hieronder).

2. Lost Without You - Kygo with Dean Lewis
16 weken in de Tipparade in 2022

Vorig jaar werd de prestatie van Under The Stars geëvenaard door Lost Without You van Kygo en Dean Lewis. Hun prestatie was eigenlijk nog wat knapper, want zijn stonden als eerste 16 weken onafgebroken in de Top 40, terwijl Morning Parade daar een re-entry voor nodig had. Voor 2022 waren er nooit nummers geweest die langer dan 13 weken onafgebroken in de Tipparade hadden gestaan. Lost Without You is om nog een andere reden bijzonder. Het is de enige notering uit dit overzicht die uiteindelijk toch nog is doorgestroomd naar de Top 40. Kygo en Dean Lewis hadden overigens niet veel succes met Lost Without You in de Top 40. Het nummer kwam niet hoger dan de 38e plaats. Een lijst van langst genoteerde Tipparadenoteringen die daarna wél de Top 40 hebben gehaald, vind je in deze top 5 van Tipparadetreuzelaars. Als Cian Ducrot volgende week toch nog de Top 40 binnenkomt, dan verovert hij ook in dat overzicht de nummer 1-positie.

4. Fireworks- Purple Disco Machine feat. Moss Kena & The Knocks
15 weken in de Tipparade in 2021

Er is slechts één nummer dat exact 15 weken in de Tipparade heeft gestaan. Die eer gaat naar Fireworks van Purple Disco Machine feat. Moss Kena & The Knocks. Het nummer leek twee keer een hit te worden, maar beide keren ging het feest niet door. Eerst stond het nummer 7 weken in de Tipparade, waarvan de laatste twee weken op nummer 1. De oversteek naar de Top 40 zat er echter niet in. Na een maand afwezigheid kreeg Fireworks een tweede kans. Deze keer hield het nummer het 8 weken lang in de Tipparade vol, maar de herkansing bracht geen geluk. Wederom verdween Fireworks na twee weken op de eerste plaats te hebben gestaan zonder Top 40-succes uit de lijst.

5. Because I Love You - September
14 weken in de Tipparade in 2009

Het oudste nummer uit deze top 5 is Because I Love You van September, een track die in de tweede helft van 2009 genoteerd stond. September was de artiestennaam van de Zweedse zangeres Petra Marklund die in september 1984 geboren werd. Ze werd vooral bekend door haar hit Cry For You, die in januari 2008 de vierde plaats bereikte. Na die hit volgde nog een bescheiden hitje met Can't Get Over, maar meer Top 40-succes zat er niet in voor de zangeres. Latere pogingen tot hitsucces strandden allemaal in de Tipparade. Terwijl bovenstaande noteringen allemaal de eerste of tweede plaats in de Tipparade hebben bereikt, kwam Because I Love You in zijn 14 weken nooit hoger dan de zevende plaats. September brak met haar 14 weken het record van Dear Mama van 2pac en Sing van Travis. Deze twee singles hadden allebei - net als Because I Love You in twee etappes - 13 weken in de Tipparade gestaan.

5. Stay The Night - Zedd feat. Hayley Williams of Paramore
14 weken in de Tipparade in 2013 en 2014

We besluiten met Stay The Night van Zedd en Hayley Williams. Inmiddels is Zedd een van de succesvolste Duitse dj's in de Top 40-geschiedenis, maar negen jaar geleden had hij nog de grootste moeite om in de Top 40 te komen. Stay The Night was het derde nummer waarmee hij in de Tipparade kwam en was na Clarity (12 weken in de Tipparade) het tweede dat een herkansing kreeg. Beide keren, eind 2013 en begin 2014, bereikte Stay The Night de achtste plaats. Het eerste Top 40-succes van Zedd kwam pas in de zomer van 2014. Toen werd Break Free een dikke top 3-hit werd. Hayley had als zangeres van de band Paramore en als gastzangeres op Airplanes van B.o.B wel al eens in de Top 40 gestaan.

(21/09/2023)

Alle Top 40-hits

Details Tate McRae - Greedy
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Cassö, Raye & D-Block Europe - Prada
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Douwe Bob - This World Is Our Home
Details Dua Lipa - Houdini
Details Calvin Harris & Sam Smith - Desire
Details Kenya Grace - Strangers
Details Son Mieux - Tonight
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Suzan & Freek & Claude - Vas-Y (Ga Maar)
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Racoon - Nickel For Goodbye
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Marshmello, P!nk & Sting - Dreaming
Details Kevin feat. S10 - De Leven
Details Alok, The Chainsmokers & Mae Stephens - Jungle
Details Zoë Tauran - Monster
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Nothing But Thieves - Overcome
Details Iñigo Quintero - Si No Estás
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Alok & Ava Max - Car Keys (Ayla)
Details Bankzitters - Cupido
Details Lost Frequencies - The Feeling
Details Tate McRae - Exes
Details Loreen - Is It Love
Details Bebe Rexha & David Guetta - One In A Million
Details Tino Martin & Mart Hoogkamer - Hartslag Van De Stad
Details Nathan Dawe, Joel Corry & Ella Henderson - 0800 Heaven
Details Bennett - Vois Sur Ton Chemin - Techno Mix
Details Ed Sheeran - American Town
Details Jack Harlow - Lovin On Me
Details Post Malone - Enough Is Enough
Details Chef'Special - Miracles
Details Snelle - Hoodiedate
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Purple Disco Machine, Duke Dumont & Nothing But Thieves - Something On My Mind