Nieuws
Overig

Top 5: Franse acts die het langst op nummer 1 stonden

Top 5: Franse acts die het langst op nummer 1 stonden
David Guetta  DJ Snake  Anarchic System  Lucenzo  Willy William 

Een dikke twee maanden geleden zat David Guetta nog op zijn eerste nummer 1-hit te wachten. Deze week breekt hij een Top 40-record. Hij is namelijk de eerste Franse act die tien weken de Nederlandse Top 40 weet aan te voeren. Hieronder zetten we alle Franse acts op een rij die langer dan een maand op nummer 1 stonden in de Top 40.

1. David Guetta
10 weken op nummer 1

David Guetta werd op 7 november 1967 in de Franse hoofdstad Parijs geboren. In 1990 bracht hij al zijn eerste single uit, maar zijn Top 40-debuut liet nog lang op zich wachten. Pas in 2002 scoorde hij zijn eerste hit in ons land met Love, Don't Let Me Go. Zijn hitcarrière begon bescheiden, maar sinds 2009 rijgt de Franse dj's de top 10-hits aan elkaar. Sinds 2010 mag David Guetta zich de succesvolste Franse artiest uit de Top 40-geschiedenis noemen en sinds juni 2021 is hij zelfs van alle nationaliteiten de succesvolste Top 40-artiest aller tijden. Ondanks zijn grote hits lukte het hem steeds maar niet om op nummer 1 te komen, maar dankzij I'm Good (Blue) is dat uiteindelijk toch gebeurd. Inmiddels staat hij al voor de tiende week op nummer 1 en daarmee heeft de 55-jarige Fransman dus weer een nieuw record in handen.

2. DJ Snake
9 weken op nummer 1

Tot vorige week was het record van Fransman met de meeste weken op nummer 1 in handen van Davids collega DJ Snake. Zijn echte naam is William Sami Étienne Grigahcine en hij werd geboren op 13 juni 1986, net als David Guetta in Parijs. En er is nog een overeenkomst. Beiden hebben ze Noord-Afrikaanse voorouders. Die van David Guetta komen uit Marokko en die van DJ Snake uit buurland Algerije. DJ Snake maakte in mei 2014 zijn Top 40-debuut met Turn Down For What en tien maanden later stond hij voor het eerst op nummer 1 dankzij zijn bijdrage aan Lean On van Major Lazer. Anderhalf jaar later scoorde hij samen met Justin Bieber zijn tweede nummer 1-hit met Let Me Love You. Daarmee was hij de eerste (en tot op heden enige) Fransman met twee nummer 1-hits in de Top 40. Opgeteld stonden deze twee nummers negen weken op de eerste plaats.

3. Anarchic System
7 weken op nummer 1

Het record van Franse act met de meeste weken op nummer 1 stond 42 jaar lang op naam van Anarchic System. Dit Noord-Franse collectief stond in 1972 zeven weken lang op de eerste plaats met de vroege synthesizerhit Pop Corn. Anarchic System deelde die plaats overigens ook nog met de studiogroepen The Popcornmakers en Hot Butter, maar die waren afkomstig uit respectievelijk Duitsland en de Verenigde Staten. Die vermelden we dus niet in dit lijstje. De uitvoering van Anarchic System had een belangrijk verschil met de twee andere versies. Hun uitvoering had namelijk een songtekst. Die hoor je hieronder. Anarchic System bestond uit vijf muzikanten die allemaal ook in andere bands actief waren. De groep haalde na Pop Corn nog driemaal de Tipparade, maar een tweede Top 40-hit bleef uit.

3. Lucenzo
7 weken op nummer 1

Lucenzo werd op 27 mei 1983 geboren als Luís Filipe Fraga Oliveira. Aan zijn naam kun je het niet zien, maar hij werd geboren in de Franse stad Bordeaux. Zijn ouders waren echter afkomstig uit het Noord-Portugese dorpje Vilas Boas. Zijn Portugese roots zijn altijd belangrijk voor Lucenzo geweest. Zo maakte hij als tiener deel uit van een hiphopgroepje met de naam Les Portugais de Bordeaux (De Portugezen van Bordeaux). In 2007 bracht hij zijn eerste single uit, maar de grote doorbraak kwam pas in 2010. Toen bereikte hij met het Portugeestalige Vem Dançar Kuduro de tweede plaats in de Franse hitparade. Een jaar later werd een tweetalige versie met de Puerto Ricaanse rapper Don Omar een grote internationale hit. In Nederland stond Danza Kuduro net als Pop Corn zeven weken op nummer 1. Nog een overeenkomst tussen Lucenzo en Anarchic System: ze bleven allebei eendagsvliegen.

5. Willy William
5 weken op nummer 1

Willy William werd geboren op 14 april 1981 in de Zuid-Franse badplaats Fréjus en hij groeide op in het dorpje Champagné in departement Sarthe. Zijn ouders zijn afkomstig uit Ethiopië en Guadeloupe. Willy brak in 2016 door met de Franstalige top 5-hit Ego, maar in zijn nummer 1-hit Mi Gente uit 2017 is maar weinig Frans te horen. Het grotendeels Spaanstalige nummer, dat hij samen opnam met J Balvin, bevat slechts een paar Franse zinnetjes. De oorspronkelijke versie van dat nummer heette Voodoo Song en was wel volledig in het Frans. Slechts één zin uit die oorspronkelijke tekst is ook de horen in Mi Gente: 'Mais fais bouger la tête'. Dat betekent: Maar schud je hoofd. Na Mi Gente heeft Willy William nauwelijks nog in het Frans gezongen in zijn Top 40-hits. Hij houdt het sindsdien vooral op Spaans.

Opvallend genoeg staat in bovenstaand lijstje geen enkele Franstalige hit. In de Top 40-geschiedenis zijn slechts drie Franse acts geweest die met een Franstalig nummer de eerste plaats hebben gehaald. Dat zijn de Poppys (de eerste Franse act met een nummer 1-hit), Julien Clerc en Aya Nakamura. Er hebben wel meer Franstalige hits op nummer 1 gestaan, maar daarvan waren de uitvoerders afkomstig uit andere landen, namelijk België, Canada, de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland.

(26/11/2022)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Rondé - Undecided
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Dua Lipa - Training Season
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Post Malone & Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Dua Lipa - Illusion
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Hozier - Too Sweet
Details La Fuente - Ratata
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Di-Rect - My Blood
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Taylor Swift feat. Post Malone - Fortnight
Details Nemo - The Code
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter