Nieuws
Covers, samples en interpolaties

Deze artiesten leenden muziek van Supertramp

Deze artiesten leenden muziek van Supertramp
Supertramp  Marco Borsato  John Ewbank  David Guetta  Kim Petras  Gym Class Heroes  Fabolous 

David Guetta en Kim Petras komen deze week de Top 40 binnen met When We Were Young (The Logical Song). Zoals de subtitel al doet vermoeden, is deze track een bewerking van The Logical Song van Supertramp. Welke artiesten scoorden nog meer een hit door muziek te 'lenen' van Supertramp? Dat verneem je hieronder.

1. Marco Borsato - Rood

In 1974 verscheen het derde studioalbum van Supertramp: Crime Of The Century. Het album leverde geen Top 40-hits op, maar de leadsingle Dreamer werd wel de eerste Tipparadenotering voor de Engelse rockband. Het nummer zou uitgroeien tot een klassieker en in 1981 zou het in een liveversie alsnog een hit worden. Mensen die het titelnummer van Crime Of The Century goed kennen, spitsten hun oren toen zij in 2006 voor het eerst de hit Rood van Marco Borsato op de radio hoorden. De acht pianotonen na het door Marco gezongen intro klonken toch wel heel bekend. Ze lijken spreken op de acht pianotonen waarmee heet tweede deel van het nummer Crime Of The Century begint. De overeenkomst is wellicht niet bewust. De credits van Rood vermelden alleen John Ewbank. Toch is de gelijkenis met het door Supertramp-toetsenist Rick Davies geschreven pianomelodietje zo treffend dat Rood een vermelding heeft gekregen op de website Whosampled.com. Er is echter nooit een rechtszaak geweest rond deze nummer 1-hit. 

2. Gym Class Heroes - Cupid's Chokehold

De bekendste Supertramp-bewerking die in de Top 40 heeft gestaan is zonder twijfel Cupid's Chokehold van Gym Class Heroes. Dit nummer bereikte in het voorjaar van 2007 de 9e plaats in de Top 40. Het refrein is rechtstreeks afkomstig van Breakfast In America. Dat nummer was in 1979 de opvolger van The Logical Song en de tweede single van het album Breakfast In America. Supertramp scoorde er destijds een nummer 16-hit mee. Het betreft overigens geen sample, maar een interpolatie. Zanger Patrick Stump van Fall Out Boy heeft de regels nagezongen. Aanvankelijk was Supertramp-zanger Roger Hodgson niet zo blij dat Gym Class Heroes zijn nummer gebruikt hadden. Ze hadden namelijk geen toestemming gevraagd. In 2012 gaf hij in een interview met Songfacts aan dat hij achteraf wel tevreden was over de bewerking: "Normaal gesproken hou ik er niet van dat er met mijn composities wordt geknoeid, maar wat zij gemaakt hadden, had iets aanstekelijks. Ik vond het eigenlijk heel goed wat ze geschreven hebben ten opzichte van mijn tekst."

3. David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)

David Guetta heeft de laatste tijd nogal wat succes gehad dankzij bewerkingen van grote jaren 90-hits. Denk maar aan Baby Don't Hurt Me en de hit She Knows, die momenteel nog in de Top 40 staat. Bij zijn nummer 1-hit I'm Good (Blue) vermeldde hij zelfs in de subtitel van welke hit het een bewerking was. Dat doet hij nu ook weer bij When We Were Young (The Logical Song). Het enige verschil is eigenlijk dat de Franse dj nu teruggrijpt op een hit uit de jaren 70, in plaats van op een jaren 90-hit. The Logical Song bereikte in de originele versie in het voorjaar van 1979 de 20e plaats. Hoewel Supertramp-zanger Roger Hodgson destijds geprezen werd om de ijzersterkte songtekst van The Logical Song, hebben de makers van When We Were Young toch gemeend de songtekst te moeten aanpassen naar een wat meer toegankelijk en clichématig niveau. De vocalen op deze track worden gezongen door de Duitse zangeres Kim Petras.

4. Fabolous - Breathe

Marco Borsato is niet de enige artiest die een stukje uit Crime Of The Century van Supertramp heeft 'geleend'. Dat geldt ook voor de Amerikaanse rapper Fabolous. Hij gebruikte voor zijn track Breathe zelfs twee stukjes uit het nummer. Die acht hierboven besproken pianotonen zijn versneld op deze track te horen, maar ook de kreet "Breathe" is eigenlijk afkomstig uit Crime Of The Century. Dit berucht echter op een misverstand. Producer Just Blaze had Fabolous een sample van het Supertrampnummer opgestuurd uit de regel "So roll up and see as they rape the universe". Het ging echter alleen om het stukje "and see" en dat Fabolous verstaan als "Breathe", waarna hij een heel nummer rond het thema 'breathe' schreef. Pas later ontdekte Fabolous dat Rick Davies feitelijk iets anders zong. Just Blaze gebruikte in Breathe overigens niet de originele sample van "and see", maar zorgde voor een sampletje waarin daadwerkelijk "Breathe" werd gezegd. In tegenstelling tot Rood van Marco Borsato krijgt Supertramp wel een credit voor de gebruikte sample. Op de achterkant van het hoesje staat te lezen: "Contains a sample of "Crime Of The Century" written by Rick Davies" én "Contains a sample of "Crime Of The Century" as performed by Supertramp". Die hebben zich helemaal ingedekt.

(30-11-2023)

Alle Top 40-hits

Details Mark Ambor - Belong Together
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Roxy Dekker feat. Ronnie Flex - Gaan We Weg?
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Dasha - Austin
Details Myles Smith - Stargazing
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Cyril - Stumblin' In
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Eminem - Houdini
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Dua Lipa - Illusion
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Sam Feldt with Jvke & Anitta - Mi Amor
Details Di-Rect - My Blood
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Dua Lipa - Training Season
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Marshmello & Kane Brown - Miles On It