Nieuws
Voor het eerst sinds 2018 in de top 10

De 5 grootste Top 40-hits van Frenna

De 5 grootste Top 40-hits van Frenna
Frenna 

Frenna steeg afgelopen week met zijn 17e Top 40-hit Pretty Girls de top 10 in. Een mooi moment om de grootste Top 40-hits van Francis Edusei, zoals hij echt heet, op een rijtje te zetten. Pretty Girls staat nog niet bij zijn 5 best scorende nummers, maar dat lijkt een slechts een kwestie van tijd.

5. ADEM JE IN – S10/ S10 x Frenna x Kevin (#15 in 2021, 131 Top 40-punten)
Voordat Stien den Hollander, alias S10, in 2022 afreisde naar Turijn voor haar deelname aan het Eurovisiesongfestival, maakten we een jaar eerder voor het eerst kennis met de zangeres in de Nederlandse Top 40. S10 schreef Adem Je In met Kevin en Jacqueline Govaert. Frenna werd ook gevraagd om een couplet aan te leveren, maar de zangeres besloot zijn deel niet in het nummer op te nemen. Ze vond het zonde als één van haar eigen coupletten zou sneuvelen. In 2021 maakte ze dat goed, door met Frenna en Kevin een remix van het nummer uit te brengen, waarop Frenna (en ook Kevin) wel te horen waren. De twee versies kwamen als dubbelnotering in de Top 40 en bereikten de 15e plek.

4. CULO – Bizzey & Frenna & KM & Ramiks (#8 in 2018,185 Top 40-punten)
Culo was vóór Pretty Girls de laatste top 10-hit van Frenna, De 8 Top 40-hits die daarna zouden volgen, zouden de ruimschoots buiten de top 10 blijven, waarbij Adem Je In (#15) en Rompe (met Priceless en Murda, #16) nog het dichtstbij zouden komen. Het verhaal achter de hit is simpel: de drie acts die te horen zijn willen dat een vrouw voor hen met haar billen schudt. De videoclip had een diepere boodschap. Daarin zien we Bizzey, Frenna en KM een Mexicaanse vrouw met haar kinderen beschermen tegen de Amerikaanse grenspolitie. Het drietal probeert hen de grens over te krijgen, maar moeten dat aan het einde van de video bekopen met de dood.

3. MY LOVE – Frenna feat. Jonna Fraser & Emms (#9 in 2016, 372 Top 40-punten)
2016 was het jaar waarin een nieuwe generatie urban-artiesten de Nederlandse Top 40 wisten te vinden. My Love was in 2016 de eerste top 10-hit voor Frenna. Eerder dat jaar pakte hij met zijn formatie SFB zijn eerste Top 40-hit, via Nu Sta Je Hier, dat tot de zestiende plek kwam. Enkele maanden later zou zijn eigen naam voor het eerst opduiken in de Lijst der Lijsten, doordat hij met Broederliefde de lijst betrad met Ik Was Al Binnen. My Love stond op het album Geen Oog Dichtgedaan en was een samenwerking met Jonna Fraser en Emms (van datzelfde Broederliefde). Spanker, Dicey en Diquenza tekenden voor de productie van de track, die gaat over de vrouwen die ondanks hun succes nog steeds in hun leven zijn. Jonna Fraser zou later dit jaar nog een hit scoren met Ik Kom Bij Je, waarop hij deze keer hoofdartiest was en Frenna te gast was.

2. VERLEDEN TIJD – Frenna & Lil Kleine (#1 in 2018, 427 Top 40-punten)
In 2018 verscheen het tweede eigen album van Frenna, dat een simpele titel kreeg: Francis, uiteraard naar zijn eigen voornaam. Het nummer 7 werd in die tijd belangrijk voor hem. “Het is het goddelijke nummer,” zo vertelde hij in een interview met 3voor12. “Ik rijd een Golf 7 en ik heb een iPhone 7.” Op Francis speelt het getal 7 ook een rol: er staan 14 nummers op, waarvan er 7 typische rapnummers zijn. Onder de andere 7 nummers bevindt zich Verleden Tijd, een bewerking van Onderweg van de Bredase band Abel, die daar in 2000 een nummer 1-hit mee scoorde.
24 uur na de release waren het aantal streams al opgelopen naar een indrukwekkende 930.000. Het was dan ook niet gek dat Verleden Tijd op 15 september 2018 op 11 binnenkwam en een week later naar nummer 1 schoot. Abels Joris Rasenberg kon niet anders dan trots zijn. Hij liet weten het als een compliment te zien dat andere muzikanten je nummer willen bewerken en dat ook nog op een goede manier doen. Frenna zou in 2019 nog een hernieuwde versie van Daar Gaat Ze van Clouseau uitbrengen met Dimitri Vegas & Like Me. Dat nummer haalde de Top 40 net niet.

1. ENERGIE – Ronnie Flex feat. Frenna (#2 in 2017, 508 Top 40-punten)
Ronnie Flex werd enkele weken geleden de succesvolste rapper uit de Top 40-geschiedenis en dat werd hij mede door samenwerkingen met Frenna. Twee keer scoorde ze samen een Top 40-hit: Pull Up kwam in 2018 niet verder dan de zestiende plek, maar de grootste klapper was natuurlijk Energie, dat een jaar eerder de tweede plek bereikte en de nummer 1-positie op een haar na miste. Maar dat is ook niet verwonderlijk, want Shape Of You van Ed Sheeran – één van de langst genoteerde nummer 1-hits ooit in de Lijst der Lijsten – stond in de weg. Voor Energie gingen Ronnie en Frenna overigens ver terug in de tijd, want het bevat een sample van het nummer Say Yeah van The Commodores, uit 1978. Energie is een ode aan een vrouw, waarvan de twee rappers haar energie voelen. Ze gaan zich er zelfs anders door gedragen. Afro Bros en Boaz van de Beatz verzorgden met Ronnie de strakke productie van de track.

Pretty Girls op koers 
Pretty Girls (119 Top 40-punten) kan de 131 punten van Adem Je In binnenkort overtreffen en daardoor uit Frenna’s eigen top 5 verstoten. Daarmee staat er meteen ook voor het eerst een track in zijn top 5, waarop hij de enige artiest is. Daar kan wel snel verandering in komen, want de remix met Jonna Fraser en Emms gaat hard bij de streamingdiensten.

Foto: YouTube

(28/04/2024)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Dua Lipa - Training Season
Details Eminem - Houdini
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Myles Smith - Stargazing
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details La Fuente - Ratata
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Rondé - Undecided
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Teddy Swims - The Door
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Di-Rect - My Blood
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details Dua Lipa - Illusion
Details Billie Eilish - Lunch
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Flemming - Hoop Dat Jij Me Mist