Nieuws
Alok breekt Top 40-record

De 10 succesvolste Brazilianen in de Top 40

De 10 succesvolste Brazilianen in de Top 40
Alok  Michel Teló  Gusttavo Lima  Sergio Mendes  Cidinho e Doca  Cláudia Leitte  Deodato  Morris Albert  Erasmo Carlos  Carrapicho 

Alok heeft dankzij zijn hits Car Keys (Ayla) en Jungle een Top 40-record te pakken. Vanaf deze week mag hij zich de succesvolste Braziliaan in de Top 40-geschiedenis noemen. Hij breekt het record van Michel Teló. Hieronder hebben we tien succesvolste Brazilianen in de Top 40 op een rij gezet.

1. Alok
949 punten met 6 hits tussen 2017 en 2023

Alok werd in 1991 geboren in de Braziliaanse stad Goiânia. Hij heeft het dj'en van geen vreemden, want zijn beide ouders waren actief als dj. In zijn vroege jeugd heeft Alok een paar jaar in Amsterdam gewoond, waar hij voor het eerst een discotheek van binnen heeft gezien. Als kind vormde hij een dj-duo met zijn tweelingbroer Bhaskar. Pas nadat ze allebei solo gingen, kreeg Alok succes. In 2017 maakte hij zijn bescheiden Top 40-debuut met het hitje Hear Me Now. Sinds 2022 is de Braziliaanse dj niet meer weg te denken uit de Top 40. Met 6 hits is hij de enige Braziliaanse act die meer dan twee hits in ons land heeft gehad. Op dit moment staat Alok met twee hits tegelijk in de Top 40: Car Keys (Ayla) en Jungle.

2. Michel Teló
902 punten met 1 hit in 2011 en 2012

Tot deze week stond het record van succesvolste Braziliaan uit de Top 40-geschiedenis op naam van Michel Teló. Hij scoorde slechts één hit, maar die was dan ook zo groot dat hij voldoende punten haalde om het record op zijn naam te zetten. Het gaat om het nummer Ai Se Eu Te Pego!, dat in de eerste maanden van 2012 elf weken op nummer 1 stond. Later groeide het uit tot de op een na grootste hit van het jaar, achter Call Me Maybe van Carly Rae Jepsen. Ai Se Eu Te Pego! werd in 2011 een hit in Brazilië, nadat er een filmpje was verschenen van voetballer Neymar, waarin hij in een kleedkamer een dansje doet op het nummer. Nadat en filmpjes verschenen waarin Cristiano Ronaldo en Marcelo op het voetbalveld op het nummer dansten, werd Ai Se Eu Te Pego! ook in Europa een grote hit.

3. Gusttavo Lima
779 punten met 1 hit in 2012

Na het grote succes van Michel Teló was er in 2012 nog een Braziliaan die een monsterhit scoorde. Gusttavo Lima stond met zijn Balada zelfs 13 weken op nummer 1 in de Top 40. Daarmee brak hij het achttien jaar oude record van Dromen Zijn Bedrog van Marco Borsato. Toen de zanger in oktober 2012 voor het eerst in Nederland optrad, kreeg hij uit handen van Erik de Zwart een Top 40 Award voor deze prestatie. Net als bij Ai Se Eu Te Pego! had Neymar een grote bijdrage geleverd aan de populariteit van het nummer. Beide hits behoren tot het Braziliaanse muziekgenre sertanejo, dat zich onder meer kenmerkt door het gebruik van de accordeon. Het is opvallend dat er na Ai Se Eu Te Pego! en Balada geen andere hits in dit genre meer de Top 40 hebben gehaald.

4. Sergio Mendes
677 punten met 2 hits in 1983 en 2006

Sergio Mendes werd in 1941 in Niterói, in de buurt van Rio de Janeiro, geboren. In 1966 bracht de Braziliaanse pianist samen met zijn band Brazil '66 de single Mas Que Nada uit. In Amerika werd het nummer een bescheiden hit, maar in Nederland drong het niet door tot de Top 40. Desondanks groeide het uit tot veruit zijn bekendste nummer. Het duurde tot de zomer van 1983 voordat Sergio met Never Gonna Let You Go zijn eerste hit in de Nederlandse Top 40 scoorde. Lange tijd leek het erop dat Sergio een eendagsvlieg bleef, maar 23 zomers later, in 2006, scoorde hij alsnog zijn tweede hit. Dit deed hij met een nieuwe versie van Mas Que Nada. Die had hij samen had opgenomen met The Black Eyed Peas. Het nummer werd mede een hit dankzij een Nikereclame ten tijde van het WK Voetbal in Duitsland. Toen het nummer naar de eerste plaats steeg, brak de 65-jarige Sergio op dat moment het record oudste artiest met een nummer 1-hit in de Top 40. Dit record verloor hij pas weer in december 2021, toen de 74-jarige Elton John zijn zesde nummer 1-hit scoorde met Merry Christmas.

5. Cidinho e Doca
335 punten met 1 hit in 2009

Sidney "Cidinho" da Silva en Marcos Paulo "Doca" de Jesus Peixoto groeiden allebei op in Rio de Janeiro in de favela Cidade de Deus. Deze wijk was berucht vanwege de hoge criminaliteit. Het is dan ook niet vreemd dat de eerste track die de twee mc's midden jaren 90 uitbrachten over de onveiligheid en sociale ongelijkheid in de favela's gaat. Dat was Rap Das Armas (letterlijk vertaald: wapenrap). Ondanks de maatschappijkritische boodschap werd de track van Cidinho e Doca verboden, omdat die geweld zou verheerlijken. De songtekst bestaat voor een groot deel uit een opsomming van vuurwapens, zoals de AR-15, de AK-47 en de M16, en met het aanstekelijke 'Para papa papapa papa papa' werd het geluid van een machinegeweer geïmiteerd. Twee jaar nadat het nummer gebruikt was in de Braziliaanse film Tropa De Elite, maakte de Nederlandse dj Quintino een remix van het nummer, die twee weken op nummer 1 stond in de Top 40.

6. Cláudia Leitte
226 punten met 1 hit in 2014

De nummer 1-hits van Sergio Mendes, Michel Teló en Gusttavo Lima hebben allemaal een connectie met voetbal of een voetballer. Bij de enige Top 40-hit van Cláudia Leitte is deze connectie het grootst. We Are One (Ola Ola) was in 2014 namelijk het officiële themalied van het WK Voetbal, dat dat jaar in Brazilië plaatsvond. Het nummer was een samenwerking met de Amerikaanse rapper Pitbull en zangeres Jennifer Lopez. Ondanks de bijdrage van Cláudia vonden veel Brazilianen dat het lied niet Braziliaans genoeg was. Cláudia Leitte werd in 1980 geboren in de stad São Gonçalo, niet ver uit de buurt van Rio de Janeiro. In eigen land was zij een grote ster, maar buiten Brazilië geniet ze weinig bekendheid. Daar is na haar enige Top 40-hit helaas niet veel aan veranderd.

7. Deodato
194 punten met 2 hits in 1982 en 1985

De bovenstaande zes Brazilianen hadden hun grootste hitparadesucces in de afgelopen 20 jaar. De rest van deze top 10 bestaat uit artiesten die hun hoogtijdagen hadden in de 20e eeuw. De succesvolste van hen is Deodato. Deze muzikant en producer uit Rio de Janeiro brak begin jaren 70 door met zijn jazzfunkbewerking van Richard Strauss' Also Sprach Zarathustra, waarvoor hij een Grammy kreeg. In Nederland kwam dit nummer evenwel niet verder dan de Tipparade. Hij maakte zijn Top 40-debuut pas in 1982 met het commerciëlere Happy Hour, gevolgd door de hit S.O.S. Fire In The Sky in 1985. Dit werd zijn grootste Top 40-hit en leverde hem destijds de titel van succesvolle Braziliaan in de Top 40-geschiedenis op. Deze titel bleef 21½ jaar lang op zijn naam staan. Nog een leuk feitje over Deodato: hij is de grootvader van Hailey Baldwin, de echtgenote van Justin Bieber.

8. Morris Albert
76 punten met 1 hit in 1975

Voor Deodato stond het record van succesvolste Braziliaan in de Top 40 9½ jaar op naam van Morris Albert. Hij is de tweede Braziliaan die in de lijst heeft gestaan en pakte het record in de zomer van 1975 af van het gitaarduo Los Indios Tabajaras, die net te weinig punten hebben voor een notering in deze top 10. Morris werd in 1951 als Maurício Alberto Kaisermann geboren in São Paulo en is vooral bekend van zijn enige hit Feelings. Dankzij die hit werd hij de eerste Braziliaan met een Alarmschijf. Desondanks kwam hij met zijn liefdesliedje niet hoger dan de 22e plaats. In andere landen had hij meer succes. Zo haalde hij in Engeland en de Verenigde Staten de top 10. In ons land kennen sommige mensen het nummer beter door de parodie die André Van Duin in 1976 van het nummer uitbracht. Hij haalde met zijn 'File' de Tipparade. Hoewel Morris daarna nog jarenlang muziek heeft uitgebracht, raakte hij in onze contreien in de vergetelheid. In de jaren 80 dook zijn naam weer eens op in de media nadat rechters hadden geoordeeld dat Morris met Feelings plagiaat had gepleegd. Het nummer zou te veel lijken op een liedje uit een onbekende Franse jaren 50-film.

9. Erasmo Carlos
59 punten met 1 hit in 1976

Een jaar geleden overleed Erasmo Carlos. Hij was de derde Braziliaan met een Top 40-hit en na het instrumentale Maria Elena van Los Indios Tabajaras en het Engelstalige Feeling van Morris Albert de eerste die in zijn eigen taal zong: het Portugees. Erasmo werd in 1941 in Rio de Janerio geboren en groeide in de jaren 60 uit tot een van de grote iconen van de Jovem Guarda. Dat was een Braziliaans muziekgenre dat sterk gebaseerd was op Amerikaanse rock-'n-roll en Britse beatmuziek. In de jaren 70 veranderde zijn sound echter. Erasmo had zijn enige Top 40-hit Cachaça Mecânica te danken aan het radioprogramma Veronica Op 1. Dat gebruikte Cachaça Mecânica als begintune en daardoor werd het een hit. Hoewel hij daarna nooit meer de Top 40 haalde, stond Erasmo in de jaren 80 wel nog eens als componist in de lijst. Samen met zanger Roberto Carlos (geen familie) schreef hij namelijk het nummer Verde E Amarelo, dat in de Nederlandstalige versie Een Kopje Koffie een top 10-hit werd voor VOF De Kunst.

10. Carrapicho
49 punten met 1 hit in 1997

We besluiten deze top 10 met Carrapicho. Deze groep werd in 1980 opgericht in Manaus, een miljoenenstad in het midden van het Braziliaanse Amazonegebied. Buiten de deelstaat Amazonas was Carrapicho nauwelijks bekend, totdat hun liedje Tic, Tic Tac ontdekt werd door de Franse zanger Patrick Bruel. Hij zorgde ervoor dat het nummer in Frankrijk op single werd uitgebracht en daar werd het in 1996 een nummer 1-hit. In Vlaanderen haalde het nummer de top 10, maar in Nederland kwam Tic, Tic Tac niet verder dan de Tipparade. Een jaar later scoorde Carrapicho alsnog een Top 40-hit, maar dan dankzij de remix van Chilli. Dat was een project van de Duitse producer Frank Farian die natuurlijk vooral bekend is als de man achter Boney M. en Milli Vanilli. Carrapicho kreeg op deze single keurig een featuringcredit, waardoor de groep alsnog een top 10-hit scoorde in de Duitstalige en enkele andere landen in Europa. In Nederland bereikte de remix van Tic, Tic Tac de 25e plaats. In onderstaande videoclip is de groep zelf overigens niet te zien.

(04/11/2023)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Loreen - Is It Love
Details Teddy Swims - The Door
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Son Mieux - Tonight
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Antoon - Blindelings
Details Tate McRae - Greedy
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Rondé - Undecided
Details Cyril - Stumblin' In
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Di-Rect - My Blood
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Dua Lipa - Training Season
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy