De 10 meest gestreamde tracks van Bassie & Adriaan

- Overig

 Mart Hoogkamer
De 10 meest gestreamde tracks van Bassie & Adriaan

In Spanje van Mart Hoogkamer is een Top 40-hit. De track is gebaseerd op het liedje De Spaanse Zon van Bassie en Adriaan. Dat roemruchte duo heeft nog niet eerder in de Top 40 gestaan als act, maar heeft wel tal van onvergetelijke nummers uitgebracht. Wij zetten 10 nummers van de clown en de acrobaat voor je op een rij, die nog altijd veel gestreamd worden.

De iconische titelsong van de laatste series van Bassie en Adriaan (Bas en Aad van Toor) wordt nog altijd het meest gestreamd. Maar wat als we die niet meetellen? Dan krijg je een interessant lijstje, met nummers die vrijwel iedereen mee kan zingen. Bij het samenstellen maakten we vooral gebruik van cijfers van Spotify. 

1. GEHEIME AGENTEN – Bassie & Adriaan
Het liedje Geheimen Agenten ken je waarschijnlijk vooral van de serie Bassie & Adriaan En De Huilende Professor. Die werd in 1982 voor het eerst uitgezonden. Het nummer komt voor in één van de bekende dromen van Bassie, waarin hij samen met Adriaan een geheim agent is. Het verscheen ook op de LP Bassie & Adriaan Als Geheime Agenten.

2. CARIBISCH CARNAVAL – Bassie & Adriaan
Caribisch Carnaval komt uit de serie Bassie & Adriaan: De Reis Vol Verrassingen, die later ook wel Bassie & Adriaan Op Reis In Amerika zou worden genoemd. In de serie uit 1994 wint de clown een prijs in een tv-quiz: hij mag een rondreis maken door Amerika. Het duo doet ook Curaçao aan en daar treffen ze een oude bekende: Vlugge Japie. De onhandige crimineel danst vrolijk mee tijdens het lied. Het nummer verscheen in 1993 al voor het uitzenden van de serie op de cd De Reis Vol Verrassingen.

3. UNO, DOS, TRES – Bassie & Adriaan
Bassie en Adriaan houden van Spanje, zo blijkt uit het aantal liedjes dat naar het land refereert. Uno, Dos, Tres was voor het eerst te horen in de serie Het Geheim Van De Sleutel uit 1978 en stond in dat jaar ook op de LP Bassie en Adriaan Olé!. Later zijn er twee nieuwe versies van gemaakt. In de jaren 80 zat het ook in de serie met korte, leerzame filmpjes.

4. SPOKEN BESTAAN NIET – Bassie & Adriaan
Spoken Bestaan Niet komt uit de serie korte, leerzame afleveringen. De aflevering over spoken werd in 1985 opgenomen en daarin bezoeken de clown en de acrobaat een kasteel. Bassie blijkt bang voor spoken. Wanneer hij Adriaan beet wil nemen, krijgt hij de schrik van zijn leven…

5. FRANSE LES – Bassie & Adriaan
In 1992 komen Bassie en Adriaan met de serie De Geheimzinnige Opdracht. Hierin krijgen zij telkens een brief van een geheimzinnige opdrachtgever, waarin hen telkens wordt gevraagd om een pakje op te halen in een Europees land. In ieder land waar de twee komen, zingen zij een liedje waarin een taalles verpakt zit. Verrassend genoeg wordt Franse Les het meest gestreamd van al die leerzame liedjes. Het verschijnt in 1992 op de cd Op Reis Met Bassie & Adriaan.

6. KOM, WE GAAN ER WEER TEGENAAN – Bassie & Adriaan
Kom, We Gaan Er Weer Tegenaan verscheen in 1985 voor het eerst op het album Radiostation Bassie & Adriaan. Een jaar later was het te horen in de Bassie & Adriaan En Het Geheim Van De Schatkaart. Bijzonder is dat het liedje twee keer is gebruikt in de serie: op het moment dat alles op alles wordt gezet om het verbrande clubgebouw van de B&A Boys op te bouwen en op het moment dat de zoektocht naar de schat op Lanzarote flink tegenzit.

7. HAD IK NOU MAAR NEE/JA GEZEGD – Bassie & Adriaan
Dikke kans dat je bij dit liedje vooral denkt aan de serie De Reis Vol Verrassingen. Daarin zingen Bassie & Adriaan het nummer in Las Vegas. Toch was het liedje er eerder dan de serie: in 1989 stond het op het album Radiostation No. 2.

8. DE SPAANSE ZON – Bassie & Adriaan
De Spaanse Zon is de oerversie van de hit van Mart Hoogkamer. Het was voor het eerst te horen in de serie Het Geheim Van De Sleutel en verscheen daarna op de LP Bassie & Adriaan Olé!. Voor het album Op Reis Door Europa werd er in 1992 een nieuwe versie van het lied opgenomen.

9. GA JE MEE (NAAR HET CIRCUS) – Bassie & Adriaan
Het circus speelde in de eerste series van Bassie en Adriaan een grote rol. Niet voor niets hadden de twee ooit hun eigen circus. In 1985 wordt het nummer voor het eerst op een album gezet: op Radiostation Bassie & Adriaan. Een jaar later is het te horen in de serie Het Geheim Van De Schatkaart. Het stond ook steevast op de lijst met liedjes die het duo in theaters, circussen en sporthallen zong.

10. SPAANSE LES – Bassie & Adriaan
Het derde liedje met een verwijzing naar Spanje in deze top 10 is Spaanse Les, dat uiteraard net als Franse Les uit de serie De Geheimzinnige Opdrachtgever komt. Net als Franse Les staat het ook op het album Op Reis Met Bassie & Adriaan. In 1997 kreeg het liedje een nieuw jasje, door middel van andere arrangementen.

De hit van Mart
Mart Hoogkamer scoort momenteel met In Spanje. Afgelopen week was de track nieuw op 38. 

Foto: album Liedjes van TV (deel 5)