Nieuws
Een schat aan herinneringen

De 10 meest gestreamde tracks van Bassie & Adriaan

De 10 meest gestreamde tracks van Bassie & Adriaan
Mart Hoogkamer 

Allememaggies! De documentaire Een schat aan herinneringen van Bassie & Adriaan wordt op zondag 7 januari om 18:10 bij AVROTROS uitgezonden op NPO 1. Het roemruchte duo heeft nog niet eerder in de Top 40 gestaan als act, maar heeft wel tal van onvergetelijke nummers uitgebracht. Wij zetten 10 nummers van de clown en de acrobaat voor je op een rij, die nog altijd veel gestreamd worden.

De iconische titelsong van de laatste series van Bassie en Adriaan (Bas en Aad van Toor) wordt nog altijd het meest gestreamd. Maar wat als we die niet meetellen? Dan krijg je een interessant lijstje, met nummers die vrijwel iedereen mee kan zingen. Bij het samenstellen maakten we vooral gebruik van cijfers van Spotify. 

1. GEHEIME AGENTEN – Bassie & Adriaan
Het liedje Geheimen Agenten ken je waarschijnlijk vooral van de serie Bassie & Adriaan En De Huilende Professor. Die werd in 1982 voor het eerst uitgezonden. Het nummer komt voor in één van de bekende dromen van Bassie, waarin hij samen met Adriaan een geheim agent is. Het verscheen ook op de LP Bassie & Adriaan Als Geheime Agenten.

2. DE SPAANSE ZON – Bassie & Adriaan
De Spaanse Zon is de oerversie van In Spanje, de Top 40-hit van Mart Hoogkamer (zie verderop in dit artikel). Het was voor het eerst te horen in de serie Het Geheim Van De Sleutel en verscheen daarna op de LP Bassie & Adriaan Olé!. Voor het album Op Reis Door Europa werd er in 1992 een nieuwe versie van het lied opgenomen.

3. SPOKEN BESTAAN NIET – Bassie & Adriaan
Spoken Bestaan Niet komt uit de serie korte, leerzame afleveringen. De aflevering over spoken werd in 1985 opgenomen en daarin bezoeken de clown en de acrobaat een kasteel. Bassie blijkt bang voor spoken. Wanneer hij Adriaan beet wil nemen, krijgt hij de schrik van zijn leven…

4. CARIBISCH CARNAVAL – Bassie & Adriaan
Caribisch Carnaval komt uit de serie Bassie & Adriaan: De Reis Vol Verrassingen, die later ook wel Bassie & Adriaan Op Reis In Amerika zou worden genoemd. In de serie uit 1994 wint de clown een prijs in een tv-quiz: hij mag een rondreis maken door Amerika. Het duo doet ook Curaçao aan en daar treffen ze een oude bekende: Vlugge Japie. De onhandige crimineel danst vrolijk mee tijdens het lied. Het nummer verscheen in 1993 al voor het uitzenden van de serie op de cd De Reis Vol Verrassingen.

5. UNO, DOS, TRES – Bassie & Adriaan
Bassie en Adriaan houden van Spanje, zo blijkt uit het aantal liedjes dat naar het land refereert. Uno, Dos, Tres was voor het eerst te horen in de serie Het Geheim Van De Sleutel uit 1978 en stond in dat jaar ook op de LP Bassie en Adriaan Olé!. Later zijn er twee nieuwe versies van gemaakt. In de jaren 80 zat het ook in de serie met korte, leerzame filmpjes.

6. FRANSE LES – Bassie & Adriaan
In 1992 komen Bassie en Adriaan met de serie De Geheimzinnige Opdracht. Hierin krijgen zij telkens een brief van een geheimzinnige opdrachtgever, waarin hen telkens wordt gevraagd om een pakje op te halen in een Europees land. In ieder land waar de twee komen, zingen zij een liedje waarin een taalles verpakt zit. Verrassend genoeg wordt Franse Les het meest gestreamd van al die leerzame liedjes. Het verschijnt in 1992 op de cd Op Reis Met Bassie & Adriaan.

7. KOM, WE GAAN ER WEER TEGENAAN – Bassie & Adriaan
Kom, We Gaan Er Weer Tegenaan verscheen in 1985 voor het eerst op het album Radiostation Bassie & Adriaan. Een jaar later was het te horen in de Bassie & Adriaan En Het Geheim Van De Schatkaart. Bijzonder is dat het liedje twee keer is gebruikt in de serie: op het moment dat alles op alles wordt gezet om het verbrande clubgebouw van de B&A Boys op te bouwen en op het moment dat de zoektocht naar de schat op Lanzarote flink tegenzit.

8. VIER SEIZOENEN (HEEFT EEN JAAR)  Bassie & Adriaan
Bassie & Adriaan leerden je niet alleen woorden uit vreemde talen, maar ook dat een jaar vier seizoenen heeft. Vier Seizoenen (Heeft Een Jaar) is vanaf 1985 te horen in één van hun korte afleveringen uit hun leerzame serie. Het kwam in dat jaar ook op de LP Radiostation Bassie & Adriaan deel 1 en in 1989 kwam die LP op cd uit. In 1999 werden er compleet nieuwe arrangementen ingespeeld voor het live-album dat toen zou verschijnen. 

9. GEFELICITEERD  Bassie & Adriaan
Ook het nummer Gefeliciteerd was te horen in de 'shorties' van Bassie & Adriaan. In de aflevering lijkt iedereen Bassies verjaardag vergeten, maar uiteindelijk blijkt hem een grote verrassing te wachten te staan in het circus. De track kwam net als Vier Seizoenen (Heeft Een Jaar) op de LP Radiostation Bassie en Adriaan te staan. In 1996 verscheen er een nieuwe versie voor een sinterklaasalbum van het duo. Voor het livealbum in 1999 werd ook Gefeliciteerd in een nieuw jasje gestoken. 

10. SPAANSE LES – Bassie & Adriaan
Het derde liedje met een verwijzing naar Spanje in deze top 10 is Spaanse Les, dat uiteraard net als Franse Les uit de serie De Geheimzinnige Opdrachtgever komt. Net als Franse Les staat het ook op het album Op Reis Met Bassie & Adriaan. In 1997 kreeg het liedje een nieuw jasje, door middel van andere arrangementen.

De hit van Mart
Mart Hoogkamer scoorde vorig jaar een Top 40-hit met In Spanje, een bewerking van De Spaanse Zon. Het nummer stond 3 weken in de lijst en kwam niet verder dan 36. Het is het enige nummer met een Bassie & Adriaan-connectie, die de Lijst der Lijsten heeft gehaald. 

Beluister alle nummers van Bassie & Adriaan op Spotify. 

Foto: filmposter Een schat aan herineringen 

(06/01/2024)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Loreen - Is It Love
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Son Mieux - Tonight
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Teddy Swims - The Door
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Tate McRae - Greedy
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Antoon - Blindelings
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Rondé - Undecided
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Di-Rect - My Blood
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Cyril - Stumblin' In
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Davina Michelle - 17
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Nathan Dawe x Bebe Rexha - Heart Still Beating