80's Week: kleding uit de jaren 80

- Overig

 80sweek 80s week
80's Kleding

Het is de 80's Week bij de Top 40! Wij trakteren je van 26 november t/m 2 december elke dag op een lijstje met hoogtepunten uit de jaren 80. Vandaag is de 80's kledingstijl aan de beurt!

Goud, zilver, neonkleuren, glitters en opvallende sieraden zijn de keywords van de jaren 80. Check hieronder de populairste, gekste en bijzonderste outfits uit de 80's.

Sportkleding
Net als in de jaren 70 was sportkleding erg populair, niet omdat men veel sportte, maar omdat de sportkleding dagelijks werd gedragen. Naar het werk, de kroeg en naar verjaardagen droeg men graag een wijde trui op een trainingsbroek, maillot of panty. Ook waren complete trainingpakken van velours erg gewild. In het begin van de jaren 80 waren accessoires niet erg populair, daarentegen waren de sportaccessoires wel erg in trek. Beenwarmers, elastische hoofd- en buikbanden en sneakers deden het erg goed in de 80's.

Schoudervulling
Naast het dragen van sportkleding, gingen de mensen ook in zakelijke outfits door het leven. Hierbij was de schoudervulling erg belangrijk. Ze stopten de schoudervulling in blazers, jurken en jasjes. Hoe meer vulling... hoe beter, daarom werd deze kledingstijl ook wel powerdressing genoemd. Bij deze stijl horen dure sieraden, om je rijkdom te kunnen tonen, en puntige schoenen. Tegenwoordig kennen we deze puntige schoenen nog steeds bij zakelijke outfits. 

De partyoutfit
In de jaren 80 gingen ook jongeren naar feestjes en naar de club. Hierbij hoort natuurlijk ook een partyoutfit. Vooral in de UK groeide het nachtleven en hierbij ontstond een bepaalde fashion trend: New Romantic. Kenmerken van deze trend waren donkere en dikke eyeliner, lippenstift, gekleurd haar en 'historische' kleding (zoals piratenjassen en ooglapjes). Zowel vrouwen als mannen droegen deze kleding en makeup. Het resultaat was een androgyne kledingstijl die tweeledig was: vrouwen leken mannelijker en mannen leken juist vrouwelijker. Een goed voorbeeld hiervan is de artiest Prince, de zanger was één van de grootste artiesten uit de jaren 80. Prince droeg ook de fashiontrend New Romantic.

View this post on Instagram

MY BEST FRIEND IN MY HANDS 😏

A post shared by PRINCESTAGRAM (@prnlegacy) on

Dr. Martens
Ook schoenen ontbraken niet in de 80's. Er was één bepaalde schoen erg populair in dit decennia: de Dr. Martens schoenen. Het zijn hoge veter laarzen van een leren stof. De laarzen waren eerst erg poplair onder één scene, dat was de punk scene. Maar later verspreidde zich dit en uiteindelijk was de Dr. Martens geliefd bij meerdere fashion groepen. Vaak werden ze gecombineerd met een legerbroek of spijkerbroek en een zwart leren jack.

View this post on Instagram

💯These Doc's are waiting for you🆒️

A post shared by Vintage Island (@vintage_island_store) on

Wil je nog meer 80's? Check dan morgen deze pagina, want er komt een lijstje met kleding uit de jaren 80 online!

***WINACTIE***

Weet jij wie er op nummer 80 staat in de 80's Top 100? Stuur je antwoord voor 2 december naar prijsvraag@top40.nl en maak kans op de Top 40 80's Hits CD! 

Met deelname aan deze winactie verstrek je ons persoonsgegevens per e-mail. Deze gegevens worden uitsluitend gebruikt voor deelname aan de 80's Hits-cd-actie.

80's Week: kleding uit de jaren 80

(Foto: YouTube Still)

0 Reacties

Log in om te reageren.

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!