Coverafbeelding Oasis - Don't Look Back In Anger
  • Statistieken
  •   3 weken
  •   33 piekpositie
  •   15 punten
  •   1996

Artiestinformatie

Land   Verenigd Koninkrijk

Deze uit het Verenigd Koningkrijk afkomstige britpopband werd in 1991 opgericht door Paul McGuigan (basgitaar), Paul Arthurs (gitaar), Tony McCarroll (drums) en Liam Gallagher (zang). In eerst instantie traden ze op onder de naam The Rain. Toen Noel Gallagher hen zag optreden, stelde hij voor om zelf als gitarist en songwriter lid van de band te worden.Hun eerste platencontract werd gesloten bij Creation Records in 1993. In 1994 komen ze met hun debuutalbum Definitely Maybe. Singles als Supersonic, Shakermaker, Live Forever en Cigarettes And Alcohol komen van dit album en zorgden met name in het Verenigd Koninkrijk voor een groot succes. Het werd daar zelfs het snelst verkopende debuutalbum aller tijden.


Noel Gallagher verliet na een slecht optreden in Los Angeles de band, maar werd door het platenlabel weer overgehaald om terug te komen.


In 1995 komen ze met de hitsingle Some Might Say. Drummer Tony McCarroll werd vervangen door Alan White.


Hun tweede album (What’s The Story) Morning Glory? werd internationaal een groot succes. Er werden meer dan 22 miljoen albums van verkocht. Hitsingles als Wonderwall en Champagne Supernova zijn afkomstig van dit album.


Verdeeld over de avonden van 10 en 11 augustus trad Oasis in 1996 voor 250.000 mensen op. Binnen enkele minuten waren de optredens uitverkocht. In totaal vroegen 2,5 miljoen mensen om een ticket en dat is in het Verenigd Koningrijk nog steeds een record.


De band kreeg het zwaar. Liam liet vlak voor een optreden van MTV Unplugged weten dat hij niet zou optreden. De rest van de band wilde wel spelen. Liam ging in het publiek zitten en begon de band lastig te vallen. De daaropvolgende Amerikaanse tournee moest vroegtijdig worden afgelast.


De opnames van hun derde album in de Abbey Road Studios in Londen verliepen stroef. Zo waren de bandleden druk met hun drugsgebruik en waren daar steeds de ruzies tussen Noel en Liam. Het album Be Here Now maakte de hoge verwachtingen niet waar. De populariteit van britpop nam ook steeds meer af, wat niet ten goede kwam van de band.


In 1999 verlieten beide Pauls de band en werden vervangen door Gem Archer en Andy Bell.


In 2000 brengen ze hun album Standing On The Shoulder Of Giants uit. In de Britse lijsten schoot het album naar nummer 1. De single Go Let It Out komt nog in de Top 40 terecht. In datzelfde jaar gaan ze touren, maar na een ruzie, wederom tussen de broertjes, besloot Noel om niet meer verder te touren. Iedereen dacht dat de band uit elkaar zou vallen, maar ze duiken toch weer de studio in om aan een album te werken.


Heathen Chemistry wordt in 2002 uitgebracht en weer doet het album het goed. Het nummer Songbird, afkomstig van het album, is het eerste nummer dat niet door Noel is geschreven. Het jaar zou verder bestaan uit allemaal incidenten. Noel, Andy en Jay (pianist) raken gewond bij een auto-ongeluk en Liam en Alan raken betrokken bij een vechtpartij in een nachtclub.


Hun zesde album wilden ze graag uitbrengen in 2004, tegelijk met het 10-jarig bestaan van het debuutalbum Definitely Maybe. Door het vertrek van drummer Alan White verliepen de opnamen niet zo soepel. Zak Starkey (de zoon van Ringo Starr) werd zijn vervanger. Hun eerstvolgende optreden kreeg heel slechte recensies. Het zesde album, Don’t Believe The Truth, zou pas in 2006 uitkomen. Weer werd het een succes. Van hun succesvolle tournee is een rockumentary gemaakt, Lord Don’t Slow Me Down, uitgebracht in 2007.


In aanloop naar de release van het zevende album werd drummer Zak Starkey vervangen door Chris Sharrock. Dig Out Your Soul kwam in 2008 uit en dit werd wederom een succes. In dat jaar was het het op één na best verkopende album van 2008, ze moesten Coldplay met Viva La Vida voor laten.


In augustus 2009, tijdens de Dig Out Your Soul-tour, krijgen de broertjes weer ruzie. De volgende dag maakt Noel bekend dat hij niet langer meer kan samenwerken met zijn broer en verlaat de band. Een maand later gaf zijn broer aan dat de band officieel gestopt was.


Twintig jaar na de opnames van Be Here Now in de Abbey Road Studios komt de band met Be Here Now/B-Sides & Extra Tracks/Mustique Demos. Er komt ook een film uit, genaamd Supersonic.

Songtekst

Slip inside the eye of your mind
Don't you know you might find
A better place to play
You said that you've never been
But all the things that you've seen
They slowly fade away
So I'll start a revolution from my bed
'Cause you said the brains I had went to my head

Step outside, summertime's in bloom
Stand up beside the fireplace
Take that look from off your face
You ain't ever gonna burn my heart out

And so, Sally can wait
She knows it's too late as we're walking on by
Her soul slides away
But don't look back in anger
I heard you say

Take me to the place where you go
Where nobody knows if it's night or day
Please don't put your life in the hands
Of a rock and roll band
Who'll throw it all away
I'm gonna start a revolution from my bed
'Cause you said the brains I had went to my head

Step outside, 'Cause summertime's in bloom
Stand up beside the fireplace
Take that look from off your face
'Cause you ain't ever gonna burn my heart out

So, Sally can wait
She knows it's too late as she's walking on by
My soul slides away
But don't look back in anger
I heard you say

So, Sally can wait
She knows it's too late as we're walking on by
Her soul slides away
But don't look back in anger
I heard you say

So, Sally can wait
She knows it's too late as she's walking on by
My soul slides away
But don't look back in anger

Don't look back in anger
I heard you say
At least not today

Songinformatie

ArtiestOasis
Lengte 05:27
Platenlabel Helter Skelter


Positieverloop