Coverafbeelding Normaal - Wi-j Doet 't Samen
  • Statistieken
  •   6 wkn Tipparade
  •   1987

Artiestinformatie

Land   Nederland

De groep Normaal uit de Achterhoek heeft met 46 hitnoteringen in de Top 40 gestaan. Ondanks al deze hits heeft de groep nooit de 1e plaats in de Top 40 bereikt. De grootste hit van de groep was hun 1e Top 40-notering Oerend Hard uit 1977.

Normaal is een Nederlandse rockgroep die als de grondlegger van de boerenrock wordt gezien. De groep werd begin 1974 door Bennie Jolink (Buizen Beernd) en Jan Manschot (Brekken Jan Schampschot) opgericht. Het eerste grote optreden was tijdens het Lochem Popfestival (De Popmeeting, 1975), dat traditioneel op Hemelvaartsdag gehouden werd.

De eerste singles bij platenmaatschappij Phonogram werden geen succes en in 1977 stapte de groep over naar platenlabel Killroy, onderdeel van Telstar (van platenbaas Johnny Hoes). De groep brak in 1977 door met de hit Oerend Hard. Het zingen in het lokale dialect (het Achterhoeks) werd het handelsmerk van de groep. Hun fans noemen zichzelf 'anhangers' of 'høkers'. Drank, dames, motorcrossen, feestvieren of in Normaal-spraak: 'høken', maar ook de Achterhoekse mentaliteit en het boerenbestaan zijn thema's die in de teksten naar voren komen. Ook het rijden op motoren is een belangrijk tijdverdrijf. Verschillende leden uit de band hebben ernstige motorongelukken overleefd. De groep heeft diverse personele wisselingen ondergaan, maar Bennie Jolink was altijd de vaste waarde van de groep.


Op 19 december 2015 gaf Normaal een afscheidsconcert in stadion GelreDome. Na het einde in 2015 zijn er diverse reünie-optredens geweest. Daarnaast hebben Normaal-leden collectief en afzonderlijk meegewerkt aan verschillende projecten.
De groep treedt nog steeds incidenteel op.

Een boerenactie om het nummer De Boer Dat Is De Keerl hoog in de Top 2000 van NPO Radio 2 te krijgen, is een succes geworden. Het nummer bereikte eind december 2019 de 9e plek in deze lijst. Nog nooit kwam een nummer van Normaal hoger.


Songtekst

I-j hebt zin an høken
In de buurt spölt Normaal
Met drieduuzend man
Bestormt zie de zaal
Wi-j doet 't samen
Niet alleen, wi-j doet 't samen
Of i-j jong of old bunt
Arm of riek, wi-j doet 't samen

I-j wilt noar 't café
Dat doe-j niet alleen
Alleen is niks an
Dus i-j goat met z'n twee
Dus goat wi-j samen
Niet alleen, wi-j doet 't samen
Of i-j groot of klein bunt
Links of rechts, wi-j doet 't samen

I-j maakt van 't leaven
Een mooie sport
Moar a-j alles alleen wilt
Dan kom i-j tekort
Wi-j doet 't samen
Niet alleen, wi-j doet 't samen
Of i-j wit of zwart bunt
Bruun of geil, wi-j doet 't samen

Ik lei te dreumen
Op mien olde matras
Mien deern zag mien liggen
Vond dat dat ok niks was
Zie zei: kom op wi-j doet 't s-s-s-samen
Niet allene, samen, oh yeah
Of i-j lang bunt of kort
't is een mooie sport, wi-j doet 't samen

Songinformatie

Wi-j Doet 't Samen is een cover van Let's Stick Together van de Amerikaanse R&B-zanger Wilbert Harrison (1929-1994). Hij nam het nummer in 1962, maar het werd geen hit. Toen hij het in 1969 opnieuw opnam als Let's Work Together bereikte het echter de 32e plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100.

In Nederland is het nummer vooral bekend dankzij de uitvoering van Bryan Ferry. Hij scoorde in 1976 met Let's Stick Together, afkomstig van het gelijknamige album, een nummer 5-hit in de Nederlandse Top 40.
ArtiestNormaal
 A-kant
Titel Wi-j Doet't Samen
Lengte 3:25
Componist(en) B. Jolink, B. Migchelbrink, Harrisen
Producer(s) John Sonneveld, Normaal
 B-kant
Titel Gerstevelden
Lengte 3:23
Componist(en) B. Jolink, B. Migchelbrink
Producer(s) John Sonneveld, Normaal
 
Platenlabel WEA
Catalogusnr 248 418-7
Hoogste positie UK -
Hoogste positie US -
Album Noar 't Café


Positieverloop