Coverafbeelding Normaal - Wat Mot Ik Doen
  • Statistieken
  •   3 wkn Tipparade
  •   1996

Artiestinformatie

Land   Nederland

De groep Normaal uit de Achterhoek heeft met 46 hitnoteringen in de Top 40 gestaan. Ondanks al deze hits, heeft de groep nooit de 1e plaats in de Top 40 bereikt. De grootste hit van de groep was hun 1e Top 40 notering Oerend hard uit 1977.

Normaal is een Nederlandse rockgroep die als de grondlegger van de boerenrock wordt gezien. De groep werd begin 1974 door Bennie Jolink (Buizen Beernd) en Jan Manschot (Brekken Jan Schampschot) opgericht. Het eerste grote optreden was tijdens het Lochem Popfestival (De Popmeeting, 1975), dat traditioneel op Hemelvaartsdag gehouden werd.

De eerste singles bij platenmaatschappij Phonogram werden geen succes en in 1977 stapte de groep over naar platenlabel Killroy onderdeel van Telstar, van platenbaas Johnny Hoes. De groep en brak in 1977 door met de hit Oerend Hard. Het zingen in het lokale dialect (het Achterhoeks) werd het handelsmerk van de groep. Hun fans noemen zichzelf 'anhangers' of 'høkers'. Drank, dames, motorcrossen, feestvieren of in Normaal-spraak: høken maar ook de Achterhoekse mentaliteit en het boerenbestaan zijn thema's die in de teksten naar voren komen. Ook het rijden op motoren is een belangrijk tijdverdrijf. Verschillende leden uit de band hebben ernstige motorongelukken overleefd. De groep heeft diverse personele wisselingen ondergaan maar Benny Jolink was altijd de vaste waarde van de groep.


Op 19 december 2015 gaf Normaal een afscheidsconcert in stadion GelreDome. Na het einde in 2015 zijn er diverse reünie-optredens geweest. Daarnaast hebben Normaal-leden collectief en afzonderlijk meegewerkt aan verschillende projecten.
De groep treedt nog steeds incidenteel op.

Een boerenactie om het nummer De boer dat is de keerl hoog in de Top 2000 van NPO Radio 2 te krijgen, is een succes geworden. Het staat bereikte eind december 2019 de 9e plek in deze lijst. Nog nooit kwam een nummer van Normaal hoger.


Songtekst

Dom dier wat mot ik doen
Ik heb gin manieren en i-j gin fatsoen
Zeg mien oh, wat mot ik doen

I-j denkt an um en ik snap heel goed woarum
Hi-j is in goeie doen en ik heb gin poen

I-j holt mien tekort doet alle deuren op slot
Net woar ik weazen mot ik vang weer bot

Ik bun ten einde road
I-j slept doar 'snachts langs de stroat
Zeg mien, dom dier

Woarum bu-j met mien getrouwd
Woarum die toeren gebouwd
Zeg mien, dom dier

Liefde is blind deur ow word ik niet bemind
't Strand al veur 't begint as 't ow niet zint

Songinformatie

ArtiestNormaal
Lengte 02:33
Platenlabel Mercury

Positieverloop