Coverafbeelding Nirvana ((USA)) - Lithium
  • Statistieken
  •   5 weken
  •   16 piekpositie
  •   95 punten
  •   1992

Artiestinformatie

Land   Verenigde Staten

In 1987 werd de uit de Verenigde Staten afkomstige grungeband Nirvana opgericht door zanger/gitarist Kurt Cobain en bassist Krist Novoselic. Na een aantal wisselingen van drummers voegde in 1990 Dave Grohl zich bij de band.


Het debuutalbum verscheen in 1989, genaamd Bleach. Met dit album zetten zij zichzelf in de muziek-scene van Seattle op de kaart. De band maakte de overstap naar het grotere DGC Records platenlabel en bracht daar als eerste het album Nevermind uit. De band bereikte internationale bekendheid wanneer van dit album de single Smells Like Teen Spirit wordt uitgebracht. Ook de singles Lithium, Come As You Are en In Bloom worden hits.


Kurt Cobain werd door de media bestempeld als "stem van een generatie" en Nirvana werd gezien als vaandeldrager voor Generatie X. Kurt Cobain voelde zich erg ongemakkelijk bij al die aandacht en vond dat de boodschap en artistieke visie van de band verkeerd werden geïnterpreteerd door het grote publiek en daarom daagde hij ze in 1993 uit met hun derde album In Utero.


Toen in de ochtend van 8 april 1994 Kurt Cobain dood werd aangetroffen in zijn garage, kwam ook een einde aan Nirvana. Hij zou drie dagen eerder zijn overleden door zichzelf met een hagelgeweer door zijn hoofd te schieten.


De invloed en populariteit van de band bleven echter onverminderd in de jaren die volgden. In 2002 werd er een verzamelalbum uitgebracht genaamd Nirvana. Hierbij brachten de overige bandleden ook nog een laatste single uit, You Know You’re Right. De single kwam hoog in de radio-playlists over de hele wereld. De band verkocht wereldwijd meer dan vijftig miljoen platen, waarvan meer dan 25 miljoen in de Verenigde Staten. Ook is de band opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame in 2014.


Songtekst

I'm so happy 'cause today
I've found my friends ...
They're in my head
I'm so ugly, but that's okay,
'cause so are you...
We've broken our mirrors
Sunday morning is everyday for all I care...
And I'm not scared
Light my candles in a daze...
'Cause I've found god - yeah, yeah, yeah

I'm so lonely, but that's okay,
I shaved my head...
And I'm not sad
And just maybe I'm to blame
for all I've heard...
But I'm not sure
I'm so excited, I can't wait
to meet you there...
But I don't care
I'm so horny but that's okay...
My will is good - yeah, yeah, yeah

I like it - I'm not gonna crack
I miss you - I'm not gonna crack
I love you - I'm not gonna crack
I kill you - I'm not gonna crack

Songinformatie

De herkomst van de naam van de song wordt doorgaans toegeschreven aan het gebruik van lithium als stemmingsstabilisator. De tekst wordt vaak geïnterpreteerd als een beschrijving van een bipolaire stoornis. Cobain beweerde dat hij hieraan leed en sommigen beweren dat hij dit nummer om die reden heeft geschreven. De exacte betekenis van de tekst van het nummer is echter niet bekend.
ArtiestNirvana ((USA))
 A-kant
Titel Lithium (LP Version)
Lengte 4:15
Componist(en) Kurt Cobain, Nirvana
Producer(s) Butch Vig, Nirvana
Engineer(s) Butch Vig, Nirvana
Mixage Andy Wallace
 B-kant
Titel Been A Son (Live)
Lengte 2:14
Componist(en) Kurt Cobain, Nirvana
Engineer(s) Andy Wallace
Mixage Andy Wallace
 
Platenlabel DGC
Catalogusnr GED21815
Hoogste positie UK 11
Hoogste positie US 64
Album Nevermind


Positieverloop